Overleg:Kelvin (eenheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hoofd of kleine letter?[bewerken]

Volgens de regels van de Nederlandse spelling worden eenheden die vernoemd zijn naar personen met een hoofdletter geschreven. Zie hiervoor de eerdere discussie bij Overleg:Liter en o.a. de woordenlijst op taaladvies. Zonder tegenargumenten zal ik dit eerdaags aanpassen. Caseman 4 jan 2009 16:33 (CET)

In die lijst staat alleen Kelvin om onduidelijke redenen met een hoofdletter, en niet de pascal, de volt, de watt, de newton. Vooralsnog ga ik daarom uit van een typfout. Paul B 4 jan 2009 16:51 (CET) De hoofdletterregel geldt alleen voor de afkortingen. Dat is hier al consequent correct doorgevoerd, de genoemde uitzondering op taaladvies.net geldt aleen in combinatie met het woord "graad", wat het inmiddels volstrekt ongebruikelijke "graad Kelvin" zou opleveren. Paul B 4 jan 2009 16:54 (CET)

Verplaatst van mijn OPMadyno 4 jan 2009 17:27 (CET):

Hoi, ik heb me wel degelijk georienteerd, volgend uit een eerdere discussie over de afkorting van de liter (l of L) bleek de algemene regel in het Nederlandse taalgebied dat eenheden vernoemd naar een persoon met een hoofdletter geschreven worden. Ook de taalunie is het hierover eens, zie de definitie van Kelvin alhier: [1]. Het artikel Kelvin zelf is dus ook niet correct. Caseman 4 jan 2009 16:28 (CET)

Lezen a.u.b. De regel is dat de afkortingen daarvan met een hoofdletter worden geschreven. Zie verder de argumentatie op Overleg:kelvin (eenheid). Paul B 4 jan 2009 16:56 (CET)
Kelvin is de enige NAAM die in de lijst van taaladvies ook met een hoofdletter staat. Caseman 4 jan 2009 17:22 (CET)
Om onbegrijpelijke redenen. De Taalunie spreekt zichzelf daar tegen, en geeft expliciet aan dat die naam (alleen) met een hoofdletter wordt geschreven wanneer voorafgegaan door "graad" (en dat levert een nagenoeg in onbruik geraakte en in het SI niet toegestane combinatie op. Paul B 4 jan 2009 17:24 (CET)
Vroeger werd gesproken van "graden Kelvin", met een hoofdletter naar analogie van Fahrenheit, Celsius etc. Nu is K (kelvin) een eenheid als m (meter), V (volt), W (watt) etc. Afgekort als hoofdletter K, voluit geschreven als kelvin.Madyno 4 jan 2009 17:30 (CET)
Ok, wie stuurt er een mailtje naar de taalunie? Als er een reden voor de hoofdletter is en/of als het een fout betreft zouden we dat toch graag willen weten. Kunnen we deze discussie ook afsluiten. Caseman 4 jan 2009 17:37 (CET)
PS. ik wordt een beetje kriegelig als mijn goedbedoelde bijdragen als "onzin" of "gebrek aan voorbereiding" worden teruggedraaid. Ik neem aan dat jullie het ook goed bedoelen maar iets diplomatiekere bewoordingen werken vaak een stuk beter, vooral als je de achtergrond van de schrijver niet kent. Caseman 4 jan 2009 17:37 (CET)
Mail naar de Taalunie is volstrekt overbodig, behalve om de Taalunie op deze onvolkomenheid te wijzen. M.i. is deze discussie namelijk allang afgesloten; het is overduidelijk wat de regel en de gangbare praktijk is: "De namen van grootheden en eenheden worden altijd met een kleine letter gespeld, ook als ze van eigennamen zijn afgeleid (bijv. newton, pascal). Uitzondering: na het woord graad (graden) krijgen de eenheden Celsius, Fahrenheit en Kelvin een hoofdletter (het vriest zes graden Celsius)" (onderstreping van mij). Ik geef toe dat "ONZIN" wat bot geformuleerd was, waarvoor mijn excuses; ik liet mij daar te veel gaan, en het was onnodig om het zo te formuleren (behalve om mijn ergernis aan te geven, maar daar hoef ik anderen inderdaad niet mee lastig te vallen). De achtergrond van de schrijver doet er overigens niet toe wanneer een aanpassing overduidelijk onjuist is. Paul B 4 jan 2009 17:45 (CET)
Paul, je uitleg is duidelijk en je excuus aanvaard. Waarschijnlijk was de taalunie ook in verwarring over of het nu "graden Kelvin" of gewoon "kelvin" moet zijn. Ik zal ze wel op hun dwaling wijzen, in de hoop dat de misinformatie op internet een klein beetje minder wordt. ;-) Caseman 4 jan 2009 17:52 (CET)
Antwoord van de taalunie hieronder:
*Titel * 	Kelvin / kelvin
*Vraag * 	Naar aanleiding van een discussie over de juiste schrijfwijze van de 
eenheid "kelvin" op Wikipedia (zie ) lijkt het waarschijnlijk dat op uw pagina 
hierover mogelijk een fout staat en op zijn minst onduidelijk hierover is. De 
eenheid "kelvin" wordt niet in graden uitgedrukt en zou daarom volgens de regels 
in de inleiding met een kleine letter geschreven moeten worden. In de inleiding 
staat Kelvin echter (mogelijk onterecht) bij de "gradeneenheden" genoemd en in 
de tabel zelf staat "Kelvin" zelf met een hoofdletter, maar dan zonder het woord 
"graad". Ik hoop dat u deze onduidelijkheid op uw website op kan lossen. U kunt 
eventuele reacties toevoegen op bovengenoemde overlegpagina, als u mij 
persoonlijk antwoordt zal ik uw bericht naar deze overlegpagina verplaatsen. met 
vriendelijke groet, -- 
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Caseman
*Antwoord * 	

Eenheden worden inderdaad klein geschreven: /watt/, /volt/, /joule/ en dus ook 
/kelvin/. Speciale gevallen zijn /graden Celsius/ en /graden Fahrenheit/, waar 
de eenheid met een hoofdletter wordt geschreven omdat het woord /graden/ eraan 
voorafgaat. Omdat /kelvin/ niet met /graden/ gecombineerd wordt, is de 
schrijfwijze /Kelvin/ dus onjuist.

We hebben de informatie op /Taaladvies.net/ aangepast: 
http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/20/.

dat is dus duidelijk. Caseman 9 jan 2009 16:41 (CET)

laatste zin onduidelijk[bewerken]

"Het tripelpunt van water is dan weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid ???? maar niet meer exact 273,16 kelvin." Ik mis hier een werkwoord, maar ben een volslagen leek en heb geen idee welk. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.10.164.125 (overleg · bijdragen)

Er zou een tweede keer van het al gebruikte werkwoord (zijn) + 'dan' gebruikgemaakt kunnen worden (het tripelpunt van water is dan weliswaar nog steeds met grote nauwkeurigheid bekend, maar is dan niet meer exact 273,16 kelvin), maar nodig lijkt mij dat eigenlijk niet. Richard 1 jun 2015 13:24 (CEST)
PS: de laatste zin is inmiddels (in etappes) gewijzigd. Richard 1 jun 2015 15:50 (CEST)