Overleg:Klaas Schilder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kunnen zijn boektitels erbij? Avanschelven 20 apr 2004 17:33 (CEST)

Eruit geknipte tekst[bewerken]

Schilder ging de jaren na de Vrijmaking in met een kerkideaal voor ogen: een brede studie-kerk, waar allen welkom zouden zijn die, gebonden aan Schrift en belijdenis alleen, studie zouden willen maken van de vraagstukken die op het bord van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) terecht kwamen. Het betrof zowel theologische als maatschappelijke vragen. Schilder heeft zijn ideaal niet kunnen realiseren. De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) bleken namelijk vrij snel verdeeld te zijn over -met name- de visie op de kerk en samenwerking met synodaal-gereformeerden. Eén groep vrijgemaakten streefde naar een uniforme kerk, die naarbinnen en naarbuiten toe de invloed van de antichrist zou afweren. Een andere groep zette zich af tegen een al te hecht georganiseerd kerkverband en streefde vooral naar een eenvoudige bijbelse vroomheid. Een laatste groep zette zich af tegen het streven naar eigen vrijgemaakte organisaties van de eerste en zocht naar hereniging met de synodaal-gereformeerden. Deze groepen verwijderden zich in toenemende mate van elkaar. Schilder probeerde alle drie groepen in te tomen en wees op het belang van onderlinge eenheid. Hij is in dit pogen niet in geslaagd. Toen Schilder op 23 maart 1952 stierf, liet hij een verdeelde kerkgemeenschap achter. Bovendien had hij zijn levenswerk, de verklaring van de Heidelbergse Catechismus, niet kunnen voltooien.

Volgens mij zou deze tekst geïntegreerd moeten worden in de al bestaande tekst, in plaats van hem er zonder meer onder te plakken. - Galwaygirl|Overleg 17 apr 2005 13:02 (CEST)

een deel van deze tekst zou beter passen bij het artikel over de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, met name het gedeelte over de verschillende bloedgroepen. een lijst met zijn publicaties zou op zijn plaats zijn. ik heb dat bij verschillende nederlandse theologen al gedaan, ook publicaties over KS passen bij dit artikel.

Boeken van Schilder op dbnl[bewerken]

De uitgegeven boeken van Schilder zijn sinds kort te raadplegen op dbnl. Dit is een iets langere lijst dan de lijst in het artikel. Ik heb er een link naar dbnl op gezet.--Kiejoom 26 jun 2009 11:09 (CEST)

Eenmaal linken naar deze website is voldoende, zie ook Wikipedia:Wanneer extern linken. Externe links worden bij voorkeur niet in de tekst van het artikel geplaatst, maar -indien relevant - onder het kopje "Externe links". In dit geval voegt de link, naar mijn mening, nuttige informatie toe, dus is er zeker reden voor het opnemen van deze link. Gouwenaar 26 jun 2009 12:22 (CEST)