Overleg:Klarinet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

kan iemand het mondstuk plaatje omdraaien (staat op zn kop). Bok 5 jun 2005 12:24 (CEST) Is de klarinet cylindrisch of heet dit conisch??? (begint smal en eindigt breed) Bok 5 jun 2005 12:26 (CEST)

Ik heb het plaatje omgedraaid (mogelijk verschijnt nog het oude vanwege cache). Rex 5 jun 2005 12:28 (CEST)

Cylindrisch?[bewerken]

Klarinet is absoluut cylindrisch. Door deze eigenschap reageert de luchtkolom als bijv. een gedekte orgelpijp (die lijkt twee maal korter, maar doordat er een deksel op zit, legt de trilling ook nog de terugweg af) en geeft daardoor alleen de oneven boventonen. Vandaar het grote aantal kleppen en het NIET overblazen in octaven.


Albert systeem[bewerken]

Vroeger heb ik met het Albert systeem leren spelen (het werd tot 20-30 jaar geleden ook nog veel gebruikt in nederlandse harmonieorkesten) De opmerking in het artikel dat het een minder logisch systeem is dan het Boehm systeem vind ik discutabel. Het is een anders gebouwde klarinet met een andere (warmere ??) klank en een andere vingerzetting. --Bijltjespad 14 okt 2007 20:25 (CEST)

Albert-systeem heeft in beginsel niets met de klank te maken, al worden klarinetten met Albert-systeem misschien meestal anders gebouwd. Het cruciale verschil (naast andere verschillen) is dat bij het Böhm systeem drie van de vier (en vaak ook alle vier) de kleppen die met de pinken worden bediend links en rechts dubbel zijn uitgevoerd. Zo voorkom je het probleem van de Albert-klarinettist, die met rolletjes van de ene naar de andere klep moet rollen. Trillers zijn zo bijna niet te spelen. Doordat de klarinet in het duodeciem overblaast zijn de pinken belangrijk - in tegenstelling tot bij de saxofoon, die in het octaaf overblaast. Rbakels (overleg) 1 aug 2012 21:17 (CEST)

contra-alt- en contrabasklarinet[bewerken]

Bij de verschillende types heb ik de de contra-altklarinet in Es en de contrabasklarinet in Bes erbij gezet. Deze instrumenten zijn wel niet erg algemeen, maar worden toch bespeeld en horen er dus mijns inziens bij. Heeft een wikipediaan hier misschien een aardig plaatje van ? Ik heb wel foto's waarop ze in een klarinetensemble bespeeld worden, maar die zijn niet digitaal. --Bijltjespad 23 mrt 2008 11:21 (CET)

In principe zijn er klarinetten in alle toonsoorten wel eens gemaakt trouwens. Hopelijk vinden mensen fotootjes erbij. Groet, Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 23 mrt 2008 21:40 (CET) (ook klarinetbespeler)

Menselijke stem[bewerken]

De vergelijking met de menselijke stem raakt kant noch wal, want die heeft een bereik van niet veel meer dan twee octaven, de helft van een klarinet. Rbakels (overleg) 1 aug 2012 21:11 (CEST)