Overleg:Koek (heraldiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een beginnetje of en volwaardig maar kort artikel?

Beste Simeon, Het artikeltje over koeken is inderdaad kort. Maar veel meer valt er volgens mij ook niet over te vertellen.Het valt mij op dat de artikelen op onze Wiki zeer veel langer zijn dan op de Franse of Duitse Wiki. Het lijkt een essaybundel te worden.Wanneer ieder klein en scherp omschreven onderwerp een beginnetje moet heten krijg ik de neiging om er dan maar met veel omhaal van woorden een volwaardig artikel van te maken.Ik schreef ooit als journalist stukjes en weet heel goed hoe je met veel adjectieven en omhaal van woorden een bladzijde vult. Maar dan krijgen we de in de titel beschreven l*lkoek... Soms gebruik ik die techniek nog wel eens wanneer er een wanverhouding tussen afbeelding en tekst dreigt te ontstaan.Kort en precies zijn toch ook encyclopædische deugden? Kunnen we ons niet neerleggen bij het feit dat sommige onderwerpen kort en precies omschreven kunnen zijn?

Met vriendelijke groet,

Robert Prummel 27 mei 2007 19:53 (CEST)

Ik heb het beg-sjabloon weggehaald, omdat het artikel uit 3 op zichzelf staande feiten bestaat en dan ist officiëel geen beginnetje meer. Wat ik nog wel toegevoegd zou willen (kunnen) zien is het volgende:
 • Op wat voor soort wapens kwam een koek vaak voor (maw kon iedereen zomaar een koek op z'n wapen zetten, of was dit voorbehouden aan speciale adel oid)
  • Iedereen mag ze naar hartelust op zijn schild laden!Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
 • Is de plaatsing van koeken op wapens voorbehouden aan een bepaalde tijdsperiode, of is het algemeen?
  • De oudste wapens hebben geometrische patronen en (fabel)dieren maar ook de koeken (ballen of cirkels) zijn al oud. Wanneer men er het heraldische begrip koeken voor heeft gemunt weet ik niet... in 1400 heten ze in Florence "Pale".Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
 • Betekent het ook nog iets? (waarom plaatst iemand een koek in z'n wapen?)
  • Nee, het betekent meestal niets. Alleen bij de familie Koek zou het een "sprekend wapen" zijn.Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
 • Zijn er ook Nederlandse / Belgische wapens met koeken bekend?
  • Daar zal ik Rietstap eens op moeten naslaan. Ook bij swastika heb ik Nederlandse wapenschilden gevonden.Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
 • Wat voor afbeeldingen staan er vaak in/op koeken (vaak dezelfde, of uiteenlopend)?
  • Daar is de keuze beperkt omdat een heraldisch figuur duidelijk moet zijn.Maar men is er vrij in.Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
 • Wat is de gangbare grootte van een koek? (is een cirkel die het hele wapen beslaat ook een koek?)
  • Die vraag hield mij ook al bezig.... en ik weet het (nog) niet.Wat je beschrijft wordt merkwaardig genoeg van de andere kant bezien en heet dan een cirkelvormige schildzoom.Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)
Misschien zijn niet alle vragen te beantwoorden, maar ik denk toch dat er nog wel wat aan te vullen is, zonder dat het artikel met l*lkoek wordt gevult. M.vr.gr. brimz 28 mei 2007 20:58 (CEST)

Beste Brimz, Het koekenartikel zal nog wel groeien. Het beschrijven van heraldiek is leuk werk omdat er zoveel regels en woorden zijn. Ik maak er ook graag tekeningen bij! Ik zal eens naar families met koeken in het wapen gaan zoeken. Robert Prummel 14 jun 2007 03:52 (CEST)

Wapen Martini Buys[bewerken]

Op het wapen Martini Buys ontbreken de vijf koeken. Deze zijn inmiddels nabesteld bij de wiki-heraldicus. Haagschebluf (overleg) 18 sep 2015 15:32 (CEST)

Blijkbaar heeft deze 'koekenbakker' wel veel tijd nodig. Pieter2 (overleg) 10 nov 2017 13:34 (CET)