Overleg:Koerdische Autonome Regio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Enorm interessant artikel en ik zie het graag blijven, maar ofwel zit ik fout te zoeken in het CIA factbook, ofwel is dit geen internationaal erkende staat... Dolledre overleg 20 okt 2005 05:10 (CEST)

Ik stel voor dit artikel om te bouwen naar een artikel over de Koerdische Autonome Regio. Zie en:Kurdish_Autonomous_Region en de site van Kurdistan Regional Government. Dinsdagskind 29 dec 2005 11:37 (CET)
Mee eens. De Koerische leiders erkennen zelf ook dat 'hun' gebied tot Irak behoort.Ninane (overleg) 15 mei 2006 22:59 (CEST)
Mee eens (dat zeg ik hier onder ook eigenlijk). Chip 15 mei 2006 23:06 (CEST)
Gedaan. Kan het sjabloon bovenaan weg, of zijn er nog bezwaren?Ninane (overleg) 15 mei 2006 23:15 (CEST)

Nee, dat wapen van Koerdistan mag niet weg! Zelfs de premier van Irak, Al-Maliki, kwam zondag 09-07-2006 naar Koerdistan, en toen hij een persconferentie gaf, zag je het wapen van Zuid-Koerdistan. Ga maar eens naar www.krg.org!!!

--Ja, nu klopt het wel en als er dingen aangepast moeten kan het ook nog als het sjabloon weg is.


naamsvervalsing. het moge duidelijk zijn dat de christenen in heel irak, en vooral in het koerdische deel Assyriers zijn die een taal spreken die voor een groot deel van het aramees komt. ze noemen zich assyriers, syriers(syriacs), chaldeers. ongeacht de denominatie van de kerken zijn het assyriers. laatste tijd zijn er veel mensen op wikipedia die het zitten te vervalsen. hoe ik dit kan bewijzen? nou het is gewoon algemeen bekend en zo worden ze erkend in de wereld en dus ook door de koerdische regering.


Twijfel[brontekst bewerken]

Ik heb het twijfelsjabloon geplaatst. Het artikel blijft een mix van werkelijkheid en droom, vliegtuigen van Amsterdam naar Hewler? of is Hewler en Hawler hetzelfde? De aanduiding Republiek sugereert dat er sprake is van een zelfstandige entiteit. Dat wordt wel weer genuanceerd in de inleiding, maar door het wel in de naam op te nemen blijft de suggestie bestaan. Peter boelens 15 mrt 2006 14:02 (CET)

Helemaal met je eens, volgens mij heet dat gebied toch Koerdische autonome regio ofzo. Chip 15 mrt 2006 21:22 (CET)

Hier ben ik het mee eens er moet veel veranderd worden. De naam klopt niet eens want het is geen republiek, het is een autonome regio in Irak.


KURDISTAN SCHREEF:

De Iraakse grondwet erkent de federale staat "Koerdistan".. We kunnen de naam veranderen in "Federaal Koerdistan"

Hawlêr = Hewler = Arbil = Erbil

Iedere woensdag gaan er vliegtuigen van Amsterdam naar Hawlêr... zie bijv site van aryatravel.nl

laten we ons aan de feiten houden en niet gaan dromen ,,in de iraakse grondwet staat er niet dat de federaale staat koerdistan bestaat ,er is nog niets zeker in irak er word van alles en nog wat besproken maar zekerheid is er nog niet .daardoor is mijn conclusie dat dit artikel moet verdwijnen.

zeker als zelf de verenigde staten en europa deze republiek niet erkenen ,een land is enkel een land als een ander land die erkend ,en er handel mee drijft.en laten we ook niet vergeten dat de verdeling van olie in irak nog hevig ter discusie staat.met een paar vluchten ben je niet een erkent staat ,zo makelijk is het niet .hierover zijn er veel voorbeelden van zoals taiwan ,noord cyprus ,en vele andere ... deze grondgebieden zijn al in een verdere stadium ,en roepen al jaren de onafankelijkheid uit ,maar worden nog steeds niet erkent.en laten we ook de buurlanden van irak niet vergeten ,denk je nu echt dat zij staan te springen voor een onafankelijk kurdish republiek ?het zo willen ,betekend niet dat het zo is .mijn gedachte is dat we geen onjuiste informatie mogen zetten ,anders staat de geloofwaardigheid van deze internetsite ter discusie.


^^^ IraakseKoerd Dat is het punt niet. Het gaat niet erom wat jou politieke dwalingsgedachtes zijn. Huidig is Irak een erkende staat in de hele wereld (VN, EU), dus wordt haar gekozen grondwet ook erkend. En daar staat maar liefst 4 keer het woord Koerdistan in. Er wordt gesproken over federale entiteiten waarvan Koerdistan er tot een wordt berekend. Het federale gebied wordt beschreven in het Engels als: 'Kurdistan Region' . Dus de pagina kan het beste veranderd worden naar Federale staat/provincie Koerdistan. Ander mogelijkheid is om het netzoals op de Engelse pagina te hernamen, Iraaks-Koerdistan misschien? Koerdische Autonome Regio is er zeker neergezet om het woord Koerdistan te vermijden. Terwijl er duidelijk in Artikel 4 en 150 van de Iraakse constitutie meerdere malen van Koerdistan sprake is. Zolang dit zo blijft, kan Wiki deze federale provincie in haar database opnemen. Dit is juiste informatie. Enige vragen zijn welkom van Wiki


""'vetgedrukte tekst'antwerpse turk"" iraaks koerdishe regio lijkt me de beste oplossing ,want de grondwet die jij momenteel boven haalt is maar een tijdelijk grondwet .er staat ook in de grondwet in het engels kurdish region en dit is niet het zelfde als kurdistan region ,want kurdistan word meerendeel door de koerdishe bevolking als land beschouwd dat ook stukken van syrie ,turkije en iran omvat .een begrijp je wel ,jij zit er op te wachten dat kurdistan bestaat zoals de pkk het ,maar ga mmar niet te ver drommen he ,en houw je een beetje aan de feiten oke ?kun je me ook eens vertellen wat in hemelsnaam een federaale provincie is ???naar jou zeggen is koerdistan een federale provincie ,maar ook een federale staat in irak en ook een provincie in irak ,en dan beschuldig je mij van politieke dwalingsschap ,dat is wel wat aan de raare kant vind je niet ?daarbij je zegt het zelf irak is een erkent staat in de hele wereld ,niet kurdistan ,dus wat heeft dat naauw met deze discussie te maken ?de erkening van irak staat hier niet ter discussie.als je wil drommen doe het dan in je slaap maar niet hier graag!!!mijn vraag aan jouw is nu als het waar is wat jij zegt waarom wort er dan op tv nooit gesproken van koerdistan ,maar wel over irak in het geheel ,er wort enkel gesproken van een koerdishe regio ,hoe komt dit ???de regio die de koerden toe behoort staat nog ter discussie ,en jij spreekt al over een federaal koerdistan ,dat is wel er ver gaan drommen he vindt je niet ?ten laatste wil ik dit nog zeggen deze grondwet is maar tijdekijk en is maar een jaar geldig of ben je dat vergeten op te zoeken ,en je zult het nieuws ook niet bekeken heben turkije zit met amerika aan tafel om irak binnen te vallen om de pkkk weg te veggen ,dus denk je echt dat deze grondwet zal stand houden ?

--Iraakse Koerd-- Antwerpse Turk, je hoeft niet grof en offensief te reageren. Feiten zijn feiten. Iemand uit Turkije gaat hier over een Iraakse zaak discussieren. De overgangs-grondwet die jij bedoelt heet TAL, en die is dus al lang niet meer geldig. In augustus 2005 is de Iraakse grondwet met een meerderheid gekozen. En sindsdien staat die ook vast. Er staat "Kurdistan Region" in de grondwet van Irak. Op TV wordt meerdere malen over Iraqi Kurdistan gesproken, en op Nederlandse TV wordt ook over Koerdistan gesproken, hetgeen een geografisch gebied is, geen politiek gebied. De enige erkende politieke Koerdistans, zijn de provincie Kordestan in Iran, en Kurdistan region in Irak. Ik heb bronnen gemeld, niet jij. Wat jij allemaal denkt over de PKK, Irak , Amerika of wat dan ook is niet van belang nu, je bent misschien een toekomstvoorspeller, maar dat is niet van toepassing. Wat NU de feiten zijn, zijn de feiten, en zolang ze bestaan, kunnen ze gerust geschreven worden. Duitsland is ook een federaal land. Federale provincie of staat, dat maakt niet zoveel uit. Duitsland bestaat uit Bundeslander, Amerika uit staten, Nederland uit provincies. Dit zijn regionale indelingen (als je te bekrompen hersenen hebt om dat te begrijpen). Ik zeg niet dat Koerdistan een onafhankelijk land is, het is een federale provincie. Wiki-beheerders, doe je werk.

Assyrisch als taal bestaat trouwens niet meer. Assyrisch werd ooit gesproken in Assyrie (huidige noord-Irak) en stamde af van het Akkadisch. Echter zijn de Assyriers lang geleden al overgegaan tot het Aramees. Dus de taal die zij vandaag spreken is het Aramees en niet het Assyrisch.