Overleg:Koerdistan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Algemeen[bewerken]

U zegt in de discussies hieronder dat het gebied waar de Koerden leven Koerdistan wordt genoemd, maar dat klopt niet. Koerdistan is het naam voor het land dat de Koerden willen hebben met landsgrenzen. U schetst in uw artikel het gebied dat op de kaart te zien is af als Koerdistan. en doet alsof het overgrote bevolking dat daar leeft de Koerden zijn. Dat is niet zo! U kunt het leefgebied van de Koerden of zoals op het kaart staat Kurdish inhabited area niet refereren als Koerdistan.

Als u de term Koerdistan googled zult u ongetwijfeld tegenkomen dat, dat het naam voor de land is waar de Koerden naar streven en voor streiden.

Als u mij a.u.b. de kans wilt geven om bepaalde dingen aan te passen in uw artikel, dan denk ik dat iedereen tevreden zal zijn. Er zijn bepaalde zinnen in uw artikel waardoor het lijkt dat het leefgebied van de Koerden ook het land van de Koerden is (Koerdistan). ik wil alleen bepaalde woorden aanpassen en het dan daarbij laten. ik zal u al mijn aanpassingen laten zien en dan mag u beslissen of u het er mee eens bent of niet. Groet, Mastermind026

Niet mee eens. Koerdistan is gewoon een regio dat over meerdere landen is verspreidt, niet meer en ook niet minder. Het wordt niet alleen zo door Koerden genoemd, maar ook door vele niet-Koerden. Het expliciet willen vermijden van het woord "Koerdistan" is duidelijk een teken van nationalistische Turkse, Iraanse, Syrische of Irakese POV. --.....jeroen..... 8 nov 2008 15:55 (CET)

hoezo denk u dat we het expliciet willen vermijden??

als u de term Koerdistan gebruikt dan zegt u zoals ook in het artikel is aangegeven Land van de Koerden hiermee duid u aan dat de grenzen dat op de kaart te zien is Koerdistan is en natuurlijk zijn wij Turkse, Iraanse, Syrische of Irakese burgers er tegen dat u in uw artikel Koerdistan gebruikt alsof het een op dit moment bestaand land is.

ik vind het zelf fout van u dat u deze dicussie categoriseerd als een teken van nationalistische Turkse, Iraanse, Syrische of Irakese POV. verder vind ik dat u niet open staat voor de meningen van anderen of de toevoegingen/aanpassingen die mensen in uw artikel willen aanbrengen. gebruiker:Mastermind026 11 nov 2008 21:21 (CET)

Dit wordt denk ik een eindeloze discussie, dus ik zou het kort houden. Koerdistan is geen onafhankelijk land, maar een niet onafhankelijk land, daar zullen we het wel over eens zijn. Een land hoeft dus niet onafhankelijk te zijn om "land" genoemd te worden. Denk aan "Baskenland", "Gelderland", "Beloetsjistan", etc... Dat de Turkse (laten we het daar even bij houden) overheid en een groot deel van de Turkse bevolking de naam "Koerdistan" niet accepteren is inderdaad zo en kan uiteraard onder een apart kopje (bv. Turkse zienswijze op de naam "Koerdistan") duidelijk gemaakt worden. Netjes een betrouwbare bron die dit onderstreept en klaar zijn we. --.....jeroen..... 12 nov 2008 12:18 (CET)
kijk ik ben het met alles volkomen met u eens maar in uw artikel word voor iemand die niets weet over Koerdistan duidelijk gemaakt dat Koerdistan een land is met bepaalde grenzen (zie kaart), er zijn bepaalde zinnen in je artikel die daarnaar verwijzen. ik vraag alleen toestemming om die te veranderen en als jij het dan goedkeurt kan het blijven anders moeten we toch een ander uitweg zien te vinden, want anders kunnen we dit nog heel lang becommentarieren. Misschien kan het jou niets bagatelliseren wat er in het artikel staat maar dat escaleert sommige mensen wel. ik wil dit verder niet hypoboliseren, maar sta me dan toe om die aanpassingen aan te brengen en niet gelijk escapistisch gedrag te vertonen door alles te resetten. hierbij bedankt voor al je aandacht. gebruiker:Mastermind026 13 nov 2008 18:05 (CET)
Bij de kaart staat: "Gebied dat door Koerden wordt bewoond.". Dat moet duidelijk genoeg zijn en andere Wikipedia's gebruiken daarom ook deze kaart. Ik wil hierbij de discussie stoppen, omdat ik alles gezegd heb. --.....jeroen..... 14 nov 2008 21:26 (CET)

In de koppen bovenaan een aantal teksten word gebruik gemaakt van aanstootgevend taalgebruik. Ik geef daarom aan de twee koppen "Koerden zijn gewoon varkens die op mensen lijken" en "koerden zijn kk kinderen". Dit wil ik graag veranderen in "Koerdistan" en "Externe links" op z'n minst. Ik neem aan dat dit soort taalgebruik in de toekomst bijtijds word gesignaleerd en wordt weggehaald, anders komt de geloofwaardigheid van diens stuk en deelname aan de overdracht van informatie via Wiki in gevaar en zal hij of zij, wie verantwoordelijk, worden gebant van enige deelname in andere artikelen. Alvast bedankt. Een vertrouwd lezer van Wiki met het hart op de goede plaats. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pascaljosso (overleg · bijdragen) 15 nov 2009 23:59 (CET)

Vlag[bewerken]

De vlag van Kurdistan refereert hedendaags tot de autonome Koerdische regio van Noord Irak. Vandaar dat ik er "Vlag van niet bestaand Kurdistan" van heb gemaakt.

Ik heb het wat preciezer geformuleerd. --Buddyboy 13 jan 2008 21:38 (CET)

Kaart[bewerken]

Hoe kan 1 land nou als 2 landen fungeren? Turkije is 1 land. Op de kaart zie je duidelijk dat koerdistan wordt doorgeschetst naar het oosten van Turkije. Ik zie op de kaart dat dit een "bewoond gebied" is van de koerden, daarom past deze kaart meer onder een artikel over koerden als etnische groep en niet onder politieke grenzen, want deze kaart wordt gebruikt onder "koerdistan". Dit kan twijfel opwekken bij onwetende mensen die informatie opdoen over geografie. Dit is een niet officiële kaart die gebruikt wordt Turkije te doen verdelen. Als dit om een gebied betreft van vóór Turkijke, eis ik dat een landkaart wordt gebruikt waar geen Turkije op staat. Het is immers een gebied waar koerden leven, en foutief dat het koerdistan wordt genoemd. Graag de benodigde stappen ondernemen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 92.66.183.67 (overleg · bijdragen)

Ik zie op de kaart netjes de Turkse landsgrenzen en een geel gebied waar staat "Kurdish inhabit areas". Omdat Koerdistan zo ongeveer het gebied is waar Koerden de meerderheid vormen, is deze kaart volledig op zijn plaats om aan te geven waar Koerdistan ligt. Voor de rest zie ik wat Turks nationalistische trekjes in bovenstaand bericht, dus is dit alles wat er over gezegd moet worden. --.....jeroen..... 28 jul 2008 13:49 (CEST)
Ik vind deze kaart inderdaad ook wel goed. Maar als de bovenstaande gebruiker(92.66.183.67) een betere kaart heef wil ik het wel graag zien ~ Zirguezi 28 jul 2008 21:08 (CEST)


De kaart van de CIA slaat sommige plaatsen over, waaronder 2 steden waar mijn stam vandaan komt. Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, Erzurum worden allemaal overgeslagen, maar wat dan zo opvallend is is dat in deze gebieden Koerdisch heel veel wordt gesproken en TRT 6 er ook programma's in maakt. Wat we merken is dat deze steden de grens vormen tussen Turken en Koerden, tegelijkertijd zijn deze steden het meeste aangetroffen door de assimilatie op Koerden door hun cultuur enz. te verbieden en natuurlijk worden de mensen die zo ongeveer naast de Turken leven meer 'verturkst' in tegenstelling tot bijvoorbeeld Diyarbakir, omdat Diyarbakir het middelpunt is van Noord/Turks-Koerdistan. Toen ik in deze plaatsen was, die niet op de kaart van de CIA staan, kon ik met iedereen Koerdisch spreken, maar wat ik merkte was dat ze grotendeels Alevieten waren die Koerdisch konden maar ze zeiden dat ze Turks waren en we zien ook dus dat in deze steden de bevolking ook grotendeels Alevitisch is(Alevietische geassimileerde Koerden zijn dikwijls heel radicaal Kemalistisch).Birader

Land[bewerken]

Hoi,

Ik zag een stukje tekst staan die niet klopt en dat het mensen verkeerde informatie geeft.

Onder bevolking staat : Naar schatting zijn er 30miljoen koerden, waarvan de meeste in Koerdistan zelf wonen. Iemand die weinig weet over koerden en turken zal naar aanleiding van deze tekst denken dat koerdistan echt bestaat, wat niet zo is. Het enige wat zei hebben is een autonome-bestuur. Ik vind dat Naar schatting zijn er 30miljoen koerden, waarvan de meeste in Koerdistan zelf wonen, veranderd moet worden in Naar schatting zijn er 30miljoen koerden, waarvan de meeste in het Koerdische streek wonen.

Bedankt, – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bmanco (overleg · bijdragen)

Meteen de eerste zin zegt: "Koerdistan ... is een historisch-geografische streek..." Dat lijkt me voldoende duidelijk. En de Koerdische streek is hetzelfde als Koerdistan, dus wat mij betreft is het prima. Stuntelaar 26 okt 2008 23:38 (CET)

Inderdaad, en daarnaast kan een "land" ook een niet-onafhankelijk land zijn. Ik vrees hier dat bovenstaande nieuwe gebruiker een beetje vanuit een Turkse nationalistische POV redeneert. --.....jeroen..... 27 okt 2008 19:29 (CET)

kijk u zegt zelf dat Koerdistan een historisch-geografische streek is en dan met nadruk op HISTORISCH, dus het was misschien ooit een bestaand land, maar dat is het nu niet meer. Dan kom ik nu met als argument dat bijvoorbeeld het Byzantijnse Rijk ook ooit een bestaand land was, maar iedereen die de wereldkaart een beetje weet dat zo'n land niet meer bestaat, dus kun je ook niet zeggen dat het gebied waar het bestond het Byzantijnse Rijk vormt, maar wat ik vind dat je zou moeten kunnen zeggen is dat is het gebied dat ooit (jaargetijde noemen) het Byzantijnse Rijk vormde. Dat kun je ook doen bij Koerdistan, daarbij kun je ook zeggen dat is het gebied dat ooit Koerdistan vormde. Maar zoals hoe het er nu staat zou een niet wetend persoon die kennis wilt opdoen over Koerden denken dat het gebied dat nu aangeduid staat op de kaart als Koerdistan een op dit moment bestaand land was met een bestuur en dan zou dat verwarring op kunnen wekken doordat het door de grenzen van Turkije, Iran Irak, Armenie en Syrie heen gaat en zou die persoon kunnen denken dat, dat de huidige landkaart is.

zoals Bmanco hierboven ook suggereert Naar schatting zijn er 30miljoen koerden, waarvan de meeste in het Koerdische streek wonen. vind ik beter bij deze topic passen en dat zou ook verwarringen voorkomen onder onwetende mensen.


sorry maar dit stukje had ik over het hoofd gezien: En de Koerdische streek is hetzelfde als Koerdistan, dus wat mij betreft is het prima.

dit klopt niet, want Koerdistan is het naam voor het land dat de Koerden zouden willen hebben of suggereren dat ze hebben, maar als je zegt dat Koerdistan het zelfde is als de Koerdische streek zou je dat natuurlijk ook kunnen veranderen in het gebied dat grotendeels door Koerden wordt bewoond. ik weet niet uit welke bronnen u deze informatie heeft gehaald, maar er moeten een paar aanpassingen in komen. en ik snap niet dat elke soort informatie dat iemand erbij zet ook al klopt het helemaal en kan ik het bewijzen door middel van bronnen meteen word verwijderd.

Het Byzantijnse Rijk geeft niet een goed voorbeeld voor deze discussie. Koerdistan is eerder vergelijkbaar met zoiets als Siberië dat vroeger onafhankelijk was (volgens mij was Koerdistan dat nooit, maar dat terzijde) in de vorm van het Kanaat van Sibir maar dat tegenwoordig nog steeds voortleeft als de regio Siberië. Koerdistan is in dit artikel ook een regio waarin de Koerden wonen, dat de Koerden naar onafhankelijkheid streven wordt besproken in het artikel maar is zeker niet het hoofdonderwerp. En dat de kaart Koerdistan weergeeft is niet zo vreemd aangezien dit artikel over Koerdistan gaat en niet het Byzantijnse Rijk of iets dergelijks. En als je goede bronnen hebt, plaats ze dan ook, dan worden je toevoegingen waarschijnlijk minder snel verwijderd. Stuntelaar 27 okt 2008 22:18 (CET)

Koerdistan is inderdaad wel een land, maar geen staat. De Koerden proberen al sinds het begins af aan een onafhankelijke Koerdische staat te stichten. Voor de mensen die zeggen dat Koerdistan een streek is, dat is het dus niet, Koerdistan is het land van Koerden, dat zowiezo, maar nu proberen de Koerden een staat te stichten. Birader

Ik kom zelf uit Gaziantep en vind dat het uit de gele vlek moet weggehaald worden. Ikzelf kom daar om de 2 jaar en moet zeggen dat daar voor de meerderheid Turken wonen dan koerden laat ik het zo zeggen de koerden in Gaziantep voelen zich meer Turk dat zeg ik omdat ik een van die koerden ben. Mijn ouders en de moeder(oma) van mijn moeder kan geen koerdisch. Mijn opa is eigenlijk gevlucht uit Van omdat z'n broer daar is vermoord door de Armeniers.

Een klein foutje[bewerken]

Beste gebruiker Jeroen,

Allereerst mijn complimenten voor je neutrale visie op Koerdistan. ik heb gezien dat je, je werk met goede argumenten kan onderbouwen.

Er is echter een klein foutje in de tekst, namelijk: "Koerden spreken een Iraanse taal, het Koerdisch". Koerdisch lijkt misschien op een klein aantal punten op Iraans, maar is niet een Iraanse taal. ik vind dat daar verdere onderzoek naar gedaan moet worden, zodat er bronnen gevonden kunnen worden om het feit, dat Koerdisch een Koerdische taal is, te bevestigen.

Groet – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.84.74.146 (overleg · bijdragen)

Hallo[bewerken]

hallo, de tekst op deze site klopt voor geen meter. oke er is een gebied waar veel koerden wonen en koerdisch spreken, maar NEE DAT IS GEEN KOERDISTAN. ik wil dat je dat graag veranderd, want zo geef je ONJUISTE INFORMATIE AAN MENSEN!!!!!!!!

mvg, turk42 – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door TURK42 (overleg · bijdragen)

Daar is niets onjuists aan "turk42". De term "Koerdistan" (of een soortgelijke variant) wordt al eeuwen lang gebruikt om de door Koerden bewoonde gebieden aan te duidden. Sterker nog, "Koerdistan" is een term die veel werd gebruikt in officiele documenten van de Ottomanen. Daarnaast gaan oudere varianten van deze term terug tot zelfs wel 500 voor Christus; e.g. "Corduene" en "Carduchi". De Koerden zijn afstammelingen van de oud Iraanse volkeren, zoals de Meden en Hurrians, die al duizenden jaren in het gebied wonen. Lang voordat jouw voorouders, de Turken uit Centraal Azie, zich vestigden in het Midden-Oosten.

De Koerden, Perzen, Armenen en Assyriers zijn volken van de oudheid. Andere volken zijn "nieuwkomers". – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.82.163.173 (overleg · bijdragen)

koerden[bewerken]

hallo, ik zweer ik ben een Koerd. en inderdaad er worden verschillende talen Koerdisch gebruikt je hebt bijvoorbeeld: Koerdi-Turkey of Koerdi-Surie. Dat zijn koerden uit verschillende landen die Koerdisch spreken en toch spreken ze wel verschillend en soms heten ze zelfs anders zoals: Kurmanci, Zazaki of Tory etc.

Twijfel[bewerken]

Ik vind dit duidelijk een partijdige bron. Ten eerste; Anatolie is door meerdere volken bewoond en gedomineerd. De regio die als Koerdistan is afgeschilderd werd voordat er koerden woonden vooral gedomineerd door Assyriërs en Armenen. Die zijn eerder geassimileerd door de turken dan Koerden. Koerden zijn een Indo-Europees volk die sterk gerelateerd zijn aan de perzen en uit het Zagros gebergte (Iran) zijn verspreid over de rest van het Midden-Oosten. Daarmee zijn ze dus ook met Perzische invallen en door hun nomadische bestaan in Anatolië terechtgekomen. Kortom er wordt gezegd dat er een land is dat Koerdistan heet. Daar ben ik het mee oneens omdat ze ten eerste uit het Zagros gebergte komen en er nooit in de historie een Koerdistan heeft bestaan. Het is een land waar naar gestreefd word door de Koerden. Net als dat Turkije maar 89 jaar bestaat en dat de oorspronkelijke turken uit Midden-Azië naar Anatolië zijn getrokken is het hun gelukt om een staat te stichten. Kortom wat ik hiermee wil duidelijk maken is dat ik betwijfel of dit artikel onafhankelijk is. Omdat in de laatste jaren de Koerden worden gesteund door imperialistische machten om een marionetten staat te creëren en een exploitatie kolonie te maken van deze regio voor zijn rijke grondstoffen. Waar de koerden geen zak aan hebben.De Marokkanen in Nederland kunnen dan ook een deel van Nederland eisen en door beloftes te doen aan andere landen steun ontvangen. Zigeuners in Roemenië of indianen in Amerika,Aboriginals in Australië kunnen dat ook. Hun land is letterlijk afgepakt door westerse machten en dan zijn de indianen.Aboriginals ook letterlijk uitgeroeid . Daar hoor ik niemand iets over zeggen.Dit zijn nog maar een paar voorbeelden.ik heb het dan nog nie over kolonies bijv.. Nederlandse Antillen.Kortom door Middel van geschiedenis of volken kun je een land nie eisen. Het is allemaal gerelateert aan geld en macht en daarnaast heeft koerdistan nooit bestaan. Ik zou het logischer vinden als de Armenen het land zouden eisen tenslotte hebben hun er een oudere geschiedenis op dan de koerden en voorafgaande staten of de Assyriërs Ik vind het jammer dat hiermee de echte geografische,antropologische en etnische historische concepten worden verdraaid en ontkend. Ik las ook in een van de reacties dat er werd gezegd dat de alevieten koerden waren die geassimileerd zijn. Alevitisme is een syncretisch geloof, het is dus geen ras. Je hebt Turkse alevieten, Koerdische alevieten, zazaki alevieten, Bulgaarse alevieten, Albanese Arabische etc. Sterker nog de oorsprong van het geloof ligt in Midden-Azie en het begon als sjamanisme die met de nomaden trek naar het westen invloeden kreeg van de Islam, het Christendom, zaraotrisme etc. Vandaar dat het ook een syncretisch geloof word genoemd. Mijn doel met deze reactie is dat mensen feiten niet meer gaan verdraaien om hun ideeën of gedachtes te ondersteunen of te verheerlijken. Het is dan ook triest dat Wikipedia, die juist een voorbeeld moet zijn. Hiermee instemt,meegaat en geen onafhankelijke houding kan tonen Ik zou ook graag willen dat deze bron onafhankelijk door middel van feiten geherstructureerd wordt.

Met vriendelijke groeten,

onafhankelijkheid1990--Onafhankelijkheid1990 (overleg) 28 feb 2012 02:30 (CET)

Vanuit een historisch-wetenschappelijke benadering is dit artikel een aanfluiting. Het oorspronkelijke leefgebied van de Koerden is het Zagros gebergte, wat in het hedendaagse Iran ligt. Het oosten en zuidoosten van Anatolië was tot de 16e eeuw het leefgebied van Armeniërs,Assyriërs en Turkmenen. Begin 16e eeuw geraakten de Osmanen, die het soennisme aanhingen, in conflict met hun oostelijke buren, de alevitische Safaviden. De Turkmenen die tot die tijd in het gebied samen met de Armeniërs en Assyriërs leefden waren voornamelijk ook alevitisch. Deze alevieten werden daarom door de Osmanen gewantrouwd omdat de dreiging aanwezig was dat zij zouden gaan collaboreren met de Safaviden, waarmee de Osmanen op voet van oorlog stonden. De Turkmenen werden ongewenst verklaard en uiteindelijk escaleerde de situatie wat gepaard ging met massaslachtingen zodanig, dat zij gedwongen waren huis en haard te verlaten en naar het oosten te trekken om zich veilig onder de beschermende vleugel van de Safaviden te scharen. Deze historische gebeurtenis is tevens de aanleiding van het feit dat er tegenwoordig in het noorden van Iran (Zuid-Azerbaijan) zoveel Turkstaligen leven.

Aan de ander kant bij de Safaviden, heerste er wantrouwen tegen de Koerden,die soennitsch waren en een potentieel gevaar konden vormen bij een mogelijke veldslag met de Osmanen. De Osmanen waren zich hiervan bewust en nodigden de voornamelijk nomadische Koerdische stammen uit om hun leefgebied te verruilen voor oost-anatolië. Met deze strategie sloegen de Osmanen twee vliegen in één klap. Ze waren verlost van de Turkmenen die zij als potentiële collaborateurs zagen en dachten de onstane bevolkingsafname, met het oog op gewenst 'kannonenvoer' op te vullen met de komst van de Koerden. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Biybyter (overleg · bijdragen)

Reactie[bewerken]

Ik snap nie dat ik zo een reactie krijg op mijn stuk? Het gaat hier niet om alevieten en daarnaast, waren de safaviden sjiitisch dat is heel wat anders dan het alevitisme en de azerbeidjaniers zijn caferi wat een vertakking is van de sjiiten dat, is ook heel wat anders dan alevitisme en daarnaast, zijn er binnen het alevitisme ook weer vertakkingen maar, dit is niet het onderwerp je vertroebeld het onderwerp door hun hele andere concept van de geschiedenis te vertellen . je geeft tegelijkertijd dus ook aan dat eigenlijk koerdistan fictief is door het feit dat de osmanen de koerden daar hebben geplaats. In het begin van de ottomaanse rijk was er duidelijk ook alevitische invloeden kijk maar naar de janitsaren of ahillik wat een samenwerking was van van turkmeense handelaren en het ottomaanse rijk komt voort uit het turkmeense . er heeft wel zoiets plaats gevonden in de geschiedenis maar door te zeggen dat de safaviden alevieten waren heb je bewezen dat je het tog niet zo goed weet want dat is niet zo en daarnaast, is dit ook geen artikel die antwoorden op mijn vragen geeft . ik weet niet waar jij dit op baseert waar je je feiten vandaan haalt of wat je wil bewijzen of wil verheerlijken maar ik raad je aan om meer onderzoek te doen op een onafhankelijke manier want dit is gewoon belachelijk – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.168.176.168 (overleg · bijdragen)

Meerde talen[bewerken]

Hallo

Ik denk niet dat ze in ' Koerdistan ' alleen maar Koerdisch spreken. Als je de tekst verder leest blijkt er ook dat er Arameeërs, Armeniërs etc. wonen? Zouden er dan een aantal talen bij moeten staan of zullen we het zo laten?

Mvg

Jezidi's and Zaza's[bewerken]

In de introductie worden de Jezidi's en Zaza's genoemd alsof het groeperingen zijn die niet tot het Koerdische volk behoren. Als een Jezidi Koerd, vind ik dit erg kwetsend en onjuist. Wij zijn een ethno-religieuze groeperingen; ethnisch zijn wij gewoon Koerd.

Verder reken de meeste Zaza's zich tot het Koerdische volk. Om een goed voorbeeld te geven: Saladin Demirtas, the voorzitter van de pro-Koerdische HDP, is een Zaza Koerd. Zo ook de leider van de Sheikh Said rebellie in de jaren 30; ook dat waren Zaza's die voor een nationalistische Koerdische zaak strijdden.

Kan dit gewijzigd worden? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.82.163.173 (overleg · bijdragen)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Koerdistan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 aug 2018 01:02 (CEST)

Mustafa Kemal[bewerken]

Er is een bronvermelding naar een encyclopedie dat er een toezegging is vanuit Mustafa Kemal richting de koerden voor onafhankelijkheid. Uit de desbetreffende bron is dit niet op te maken. Gaarne adequate bewijs leveren over de toezegging richting de koerden vanuit Mustafa Kemal.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.80.136.154 (overleg · bijdragen) 13 jan 2019 01:40‎

De oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, had de Koerden een onafhankelijk Koerdistan beloofd als de Koerden Atatürk meehielpen met het verjagen van de machthebbers in het Ottomaanse rijk.[4]– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.80.136.154 (overleg · bijdragen) 13 jan 2019 01:41‎


Ik heb tot heden geen bronnen kunnen vinden die dit bevestigen. Gaarne verzoek ik dan ook om de mening te verwijderen dat mustafa kemal een toezegging heeft gedaan richting de koerden voor een onafhankelijke land– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door ? (overleg · bijdragen) 1 mrt 2019 00:43‎ 86.80.136.154 - PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Mijn kennis van de geschiedenis van Turkije is gering. Uit een kwartiertje googelen leer ik dat die toezegging gedaan was in een eerste versie van het Verdrag van Sèvres. Atatürk had niets van doen met dat verdrag. In de uiteindelijke versie bestond die toezegging niet en het verdrag is nooit door Turkije geratificeerd, Het is later vervangen door het Vrede van Lausanne (1923), dat verder zwijgt over de Koerden. Zonder een bron die expliciet een toezegging van Atatürk aantoont lijkt me de gewraakte zinsnede schrappen de beste aanpak.
Met vriendelijke groet, Magere Hein (overleg) 1 mrt 2019 09:05 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Koerdistan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 feb 2019 18:04 (CET)