Overleg:Kool (plant)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Als witlof, samen met nog een paar soortgenoten tot dezelfde familie van de chicorei behoort, die zelf een samengesteldbloemige is (composieten), zoals de paardenbloem bevoorbeeld, terwijl alle koolsoorten, van de soort van de bracicaceae tot de kruisbloemigen behoort, dan is het allesbehalve aangewezen deze plant tussen de koolsoorten te linken. ArthurKing 22:09 6 feb 2003 (CET)


Als ik het groene boekje raadpleeg, zie ik bijvoorbeeld boerenkool staan, echter zonder hoofdletter. Paksoi, idem. Voor Chinese koolkan ik nog genade hebben, omdat ik het tegendeel niet kan bewijzen, maar waarom in volle tekst hoofdletters? ArthurKing 23:12 7 feb 2003 (CET)

Een lijstje met namen zou eigenlijk altijd met hoofdletters moeten, dat geldt in ieder geval voor de benaming: Chinese kool. In platte tekst kunnen hoofdletters soms achterwege blijven. Pieter 00:31 10 feb 2003 (CET)

Savooienkool is ook een aardige uit het Groene Boekje. En: in gewone tekst kunnen hoofdletters maar beter achterwege blijven. Alleen bij eigennamen, en koolsoorten zijn geen eigennamen. Iets anders: het citaat Rauwe kool schijnt een behoorlijke mix van carcinogene en andere chemische stoffen te bevatten waar soms tegen gewaarschuwd wordt vraagt om opheldering. Of het is zo, of niet (of het is niet aangetoond, en dan heeft die opmerking ook geen zin). Wie weet het? Fransvannes 19:17 10 feb 2003 (CET)
Het gaat erom dat kool bewerkt wordt met landbouwvergiften en er altijd een (geringe) kans bestaat op residu-resten in de kool. Dat geldt uiteraard niet voor de biologische koolteelt. Pieter 23:42 11 feb 2003 (CET)
Maar dat staat er nu niet! Het lijkt nu alsof het er volgens sommigen inzit, maar je bedoelt dus dat het er soms inzit. En dan ligt het nog niet eens aan de kool zelf. (Gaat het dan eigenlijk nog wel over kool of over bestrijdingsmiddelen?). Fransvannes 14:56 12 feb 2003 (CET)
Ja, Frans, ik heb ook geen idee wie er die carcinogene opmerking in geplaatst heeft. Ik probeerde het slechts te verdedigen. De kooltekst is niet van mij. Pieter 19:53 13 feb 2003 (CET)

Ik kwam laatst in een menu de benaming Beierse kool tegen (voor een geel-wit soort kool). Niet duidelijk is of dit een alternatieve benaming is voor bijv. witte kool of savooiekool. Weet iemand hoe dit zit? De Jaren 25 mei 2010 15:56 (CEST)[reageer]