Overleg:Landskampioen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit ding loopt over van NL-centrische en BE-centrische voorbeelden? Zo schrijf je toch geen encyclopedisch artikel ? Een artikel moet gewoon duidelijk zijn voor iemand over de hele wereld; die heeft weinig aan de Belgische of NL competities temidden de inleiding en her en der doorspekt.

  • En het wordt wél als een soort DP gebruikt (een dp genre China).... veel artikels verwijzen er immers zomaar naar... Bovendien maak je het begrip te eng. Er wordt teveel toegespitst op sport. Ik ken mensen die aan nationale kampioenschappen zang, banketbakken, e.d. deelnemen of deelgenomen hebben. Gelieve begrippen vanuit een algemeen, internationaal en breed standpunt te schrijven...
  • Oh ja, dat men in meer dingen nationaal kampioen kan zijn is triviaal. Als ik aan een kampioenschap wielrennen op de weg, duivenmelken, dwerggooien, en mountainbike deelneem kan ik 4x kampioen zijn (gesteld dat ik goed ben, ahum). Dat je meerdere competities kan winnen geldt bovendien voor quasi elke soort competitie die je je maar kan verzinnen... Neem gewoon aan meerdere deel. En dan? Gelieve het wat zakelijk te houden, en geen allegaartje van lokale, tijdelijke weetjes.
  • Dat er talloze competitievormen zijn heeft geen relevantie voor een landskampioenschap. ELK kampioenschap of elke organisatie heeft bepaald competitievorm. De plaats om zo'n dingen gestructuureerd uit te werken kan competitie of [[toernooi] zijn, naar het model van en:Tournament. Want dezelfde boterham kan je gaan herkauwen anders bij elk mogelijk kampioenschap. --LimoWreck 30 mei 2007 21:56 (CEST)
Ik begrijp je niet. Je kan toch Nederlands Kampioen 100 meter sprint zijn, en ook nog Nederlands Kampioen 200 meter sprint? De ander kan weer Nederlands kampioen zijn op het onderdeel verspringen. Dan zijn ze nog altijd Landskampioen. Maar wat is nou een landskampioen? Staat nergens in beschreven. Als ik een lijst met kampioenen wil hebben, dan moet je een lijst van Nationale Kampioenschappen aan gaan maken, niet een titel gaan vernaggelen. Oh ja.... We schrijven hier toch de Nederlandstalige encyclopedie? Iemmand uit Timboektoe, Verweggistan of welke andere persoon die de Nederlandse taal niet machtig is, zal onze encyclopedie niet machtig zijn. Voor wie schrijven we het dus? Juist, Nederlanders en Vlamingen. Hsf-toshiba 30 mei 2007 22:06 (CEST)
Een Nederlandstalige encyclopedie. Geen Nederlandse noch een Belgisch. Vraag anders gerust eens na in Wikipedia:De Kroeg, je zult het gauw genoeg om de oren krijgen ;-) Een afzonderljke lijst nu opeens maken is onzin: dit WAS reeds die lijst/dp, en in die zin werd er naar gelinkt. Bovendien heeft het begrip verder weinig om het lijf, dat het niet veel verder kan komen dan een een inleiding boven een lijstje indien je zou gaan opsplitsen. En men dus weer zou gaan samenvoegen. --LimoWreck 30 mei 2007 22:09 (CEST)
(Na BWC) Waar zeg ik dat het geen Nederlandstalige encyclopedie is? Dat zeg ik toch ook? Hsf-toshiba 30 mei 2007 22:11 (CEST) Het zou je sieren, dat wanneer je een bewerking maakt, dat je eerst klikt op Toon Bewerking ter controle, ipv elke keer je bewerking weer aan te passen.
Goh, toch jammer, als ik een centrale discussie raadpleeg, dat men het eens is dat het geen dp moet zijn, dat meneer zijn wil doordrukt. Hsf-toshiba 15 jun 2007 00:07 (CEST)

Halve, hele, anderhalve competitie, dubbele[bewerken]

Uit het voorbeeld :

<!- komt dit ook in de praktijk voor ? -> <!- volgens mij alleen bij toernooien, zoals een groepsfase bij een EK Voetbal. McSmit -> 

<!- bespreken we hier ook Amerikaanse varianten bijvoorbeeld met in het basketbal/honkbal waarbij de teams in een oostelijke en westelijke groep spelen, en als ik het goed heb 2x tegen de eigen groepsgenoten en 1x tegen de leden van de andere groep spelen? -> <!- Is mogelijk. Hoewel ik zelf basketbal en de NBA enigzins volg heb ik dit systeem nog niet echt onder de knie/begrepen. Doel van zo systeem is in ieder geval om elk jaar zeer veel, maar een vast aantal wedstrijden te spelen (82 bij bball en ik meen 162 bij honkbal). McSmit ->


  1. Halve competitie : Wat het is, weet ik niet, weet alleen niet of dat in de praktijk gebruikt wordt bij sporten om het landskampioenschap.
  2. Hele competitie : Voorbeeld : Voetbal hier in Nederland en België.
  3. Anderhalve competitie : Voorbeeld : Denemarken
  4. Dubbele competitie : Voorbeeld : Schotland.

Hsf-toshiba 14 jun 2007 23:44 (CEST)


In plaats van niet ter zake doende dingen hier te blijven neergooien, stel ik voor dat je gewoon een artikel competitie of competitiestructuur of toernooi of iets dergelijke uitbouwt. Heel deze boterham heeft totaal geen relevantie om die specifiek hier te gaan afhaspelen. Ook een lokaal amateurkampioenschap, een WK, een kaartkampioenschap in school, een internetgamekampioenschap kunnen in diverse competitievormen georganiseerd worden. Zoiets hoort op een plaats vermeld te staan waar het algemeen kan verteld worden, en niet als vage bedenkingen bij een willekeurige artikel als landkampioen. --LimoWreck 14 jun 2007 23:56 (CEST)
Voilà. Ik heb het naar toernooi overgezet. Zo'n dingen zijn gewoon ALGEMEEN van tel. Of het nu het Belgisch kampioenschap volleybal, het WK boksen of het Europees kampioenschap voetbal zijn. --LimoWreck 14 jun 2007 23:59 (CEST)
Als je het dan doet, doe het dan ook goed. Omschrijvingen van een competitie hoort toch niet bij een toernooi! Alleen de alinea's =Toernooi= en =Knock-out systeem= zijn van toepassing op toernooi. McSmit 15 jun 2007 00:07 (CEST)
Tjah, verhuis het dan voor mij part naar competitie of competitievormen of iets dergelijks. In elk geval: hier een hoopje vage bedenkingen maken in landskampioen is echt onencyclopedisch; je kunt dan eenzelfde verhaaltje gaan afhaspelen op wereldkampioen, europees kampioen, etc etc --LimoWreck 15 jun 2007 00:11 (CEST)
Verplaatsen? Waarom? Je haalt gewoon stomme argumenten erbij. Jij verwijst naar kampioenschappen waarbij een landskampioenschap beslist wordt. Terwijl er andere artikelen zijn die daarmee bedoeld wordt. Het hele artikel heeft op deze manier 0,0 waarde. Hsf-toshiba 15 jun 2007 00:25 (CEST)
Tjah, WP:GOO indachtig zou noch deze korte, noch de uitgebreide versie op wikipedia horen. Want tot nader order zijn alle teksten die we hier zetten onze eigen bedenkingen, en zijn slechts de links feiten (want die zijn er). De stomme argumenten zie ik niet. --LimoWreck 15 jun 2007 00:48 (CEST)

Opmaak artikel.[bewerken]

Ik hoop in ieder geval, dat we naar een modus kunnen komen, dat het lelijke dp-sjabloon verwijderd kan worden. Ik vind nog steeds, dat een landskampioen een begrip is. Net zoals Wereldkampioen en Europees kampioen. Ik zie in dit artikel liever een verwijzing naar een lijst zoals Lijst met landskampioenschappen per sport in Nederland Hsf-toshiba 15 jun 2007 10:02 (CEST)

Euhm, die was je toch al aan het aanmaken? Of eigenlijk, een "lijst van lijsten", maw woorden, een lijst waarin je de landelijke lijsten verzamelt ;-) Je kan trouwens per land indelen, of per discipline (sport of wat anders), zoals met het wielrennen gedaan is... Of misschien doen we daarmee te veel wat we in categorieën zouden moeten zetten? --LimoWreck 15 jun 2007 17:46 (CEST)
Oh, er zijn wel meer lijsten van lijsten hoor. Dus dat is geen probleem. Maar dat is dit dadelijk ook. Tenminste, als ik het goed begrijp. Maar vertel eens, waarom doe je deze actie zoals je nu hebt gedaan niet op wereldkampioen? Zouden zowel landskampioen en wereldkampioen niet gewoon een redirect moeten zijn naar kampioen? Hsf-toshiba 15 jun 2007 19:42 (CEST)