Overleg:Laser (licht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

en:List of laser types voor info. mion 23 okt 2006 18:26 (CEST)

"Nog veel eerder, in 1898, beschreef H G Wells in zijn boek The War of the Worlds de laser als een krachtig wapen:

"Langzaam rees er een gebochelde gestalte uit de kuil en iets als een lichtstraal leek uit hem tevoorschijn te trillen. Meteen werd dit gevolgd door flitsen van werkelijke vlammen, een heldere schittering sprong in de groep inmiddels uit elkaar gedreven mannen over van de een op de ander. Het was alsof de een of andere onzichtbare lichtstraal ze trof en raakte. Het was alsof iedere man plotseling en kortstondig in vuur veranderde."

HG Wells beschreef geen laser, want hij wist niet wat dat was en lasers bestonden op dat moment nog niet. Hij beschreef iets waarvan wij nu kunnen denken dat dat enige gelijkenis met een laser vertoonde. Het ontsproot geheel aan zijn fantasie en heeft niets te zoeken in een artikel over lasers. Bart (Evanherk) 3 dec 2006 19:23 (CET)

Pointers, DPSS, wetgeving?[bewerken]

Waar horen de DPSS lasers in dit verhaal? Groen 532nm is een 1064nm YAG gedoped met lithium-triboraat (eerste groene lasers), daarna werden kristallen gebruikt die makkelijker waren in massaproductie. [1]. Stoney3K 7 aug 2007 03:40 (CEST)

Wettelijk toegestaan of niet?[bewerken]

In het laatste stukje 'Veiligheid' staat bij categorie 3M dat lasers uit deze categorie bij wet verboden zijn. Onder het lijstje staat echter dat dat alles tot 3B, waar 3M dus ook onder valt, toegestaan is.

Wie geeft opheldering?

--> Markey54 (overleg) 30 nov 2011 20:13 (CET)

Er staat ook nog "Het is echter verboden om te handelen in lasers van Class 3A of hogere vermogens" in de huidige versie. Lijkt me stug dat b.v. een IR detector (conrad) verboden is. Ook hier: wie geeft ophelding? 87.209.113.81 13 apr 2012 10:54 (CEST)

video oorgeneeskunde[bewerken]

ik wil bespreken of dit filmpje op het artikel past. ik ben voor verwijdering omdat erniks op dit artikel iets met dit fimpje te maken heeft. ik wil graag jullie mening horen(als iemand dit leest)Casvdschee (overleg) 7 apr 2014 13:31 (CEST)