Overleg:Lecithine

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"een andere eigenschap van lecithine, n.l. het verbreken van de oppervlaktespanning"

Dat is geen andere eigenschap, dat is wat emulgatoren doen. Bart (Evanherk) 30 jul 2006 16:10 (CEST)[reageer]



"Commercieel verkrijgbare lecithine wordt van oudsher vooral uit sojabonen verkregen. De laatste jaren echter wordt lecithine steeds vaker ook uit andere bronnen verkregen, bijvoorbeeld uit zonnebloempitten. De reden voor deze opkomst van zonnebloemlecithine is tweevoudig: in de eerste plaats vraagt de Europese markt/consument om lecithinen die hun oorsprong hebben uit niet-genetisch gemodificeerd materiaal. De beschikbaarheid daarvan neemt de laatste jaren af, wat een prijsstijging van deze non-GMO lecithine tot gevolg heeft. In de tweede plaats worden voedingsmiddelproducenten sinds november 2005 verplicht om op de verpakking aan te geven als hun produkt allergenen bevat. Sojalecithine wordt als allergeen gezien. Voor producenten is dit vaak reden om naar andere bronnen van lecithine over te gaan."

Wanneer bovenstaande formulering met een oplettende geest wordt gelezen, kan men besluiten dat aan alle neutraliteit noodzakelijk voor Wiki weliswaar voldoende is voldaan, echter is toch de persoonlijke mening van de schrijver tussen de regels te ontdekken: hij/zij is tegenstander van GGO's, vindt dat een typisch Europese ingesteldheid en generaliseert de Europese consument. Men kan ook indirect vermoeden dat hij een uitgesproken voorstander is van zonnebloempitten als alternatief voor de gewantrouwde soyalecithine en laat niet na soyalecithine een tweede trap na te geven door het te relateren aan allergieen. Er is geen bron waarom Soyalecithine als allergeen wordt gezien en dat is hier een manco (is het wettelijk verplicht om bij gebruik van soyalecithine de wettelijk vastgestelde allergeniteit te etiketteren, of sluipt de persoonlijke visie van de schrijver hier handig binnen?)

Twijfels genoeg om dit stukje tekst te herformuleren. Het zou mij niet verbazen dat de schrijver bijvoorbeeld een reformwinkel uitbaat en zijn ideologische visie laat doorsijpelen alsmede wellicht zelfs een werkelijk of verondersteld zakelijk belang.- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Wikirud (overleg|bijdragen) op 18 aug 2007 15:42 (CEST). [reageer]