Overleg:Led

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

LED[bewerken]

Ik ken dus niemand die het ooit over een licht-emitterende diode heeft. LED, LEDje, lichtgevende diode kunnen wat mij betreft allemaal maar deze titel is geen nederlands. Ik stel voor LED als nederlandse naam van dit artikel te kiezen. Evanherk 7 aug 2003 12:21 (CEST)

letterlijk licht uitstotende diode

Dank anonymus, ik verdien een aardige botergham als vertaler technisch engels-nederlands, maar 'licht uitstotende diode' is geen Neerlands. Evanherk 11 nov 2003 15:43 (CET)

Eens met LED, het was een afkorting en is m.i. (tevens) een znw. geworden. Flyingbird 11 nov 2003 16:57 (CET)

wel mag ik je aanraden als vertaler van de V voor spanning de gebruikelijke U te nemen! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Stef vds (overleg · bijdragen) 11 nov 2003 om 18:37

Ook een goed idee, berekening met V was van Rene, maakt verder natuurlijk weinig uit, U of V, maar omdat de eenheid al V is is U voor de grootheid wel duidelijk ook. Flyingbird 11 nov 2003 19:19 (CET)

Het lijkt mij raadzaam om in alle voorkomende gevallen LED te vervangen door led

want

Van de Taaladviesdienst die de redactie van de Van Dale verzorgt, ontving ik het volgende bericht: in de aanstaande veertiende uitgave van de Grote Van Dale is de spelling 'LED' komen te vervallen en schrijven we alleen nog 'led', met een meervoud op -s en een verkleinvorm op -je.

--194.151.190.74 24 mei 2005 12:02 (CEST)lvangeldermalsen@cs.com

Meer nog, in het Groene Boekje (dat als spellingnorm gebruikt wordt op Wikipedia) staat gewoon 'led'. Ik heb e.e.a. dan ook aangepast. Jupiler 15 aug 2005 19:41 (CEST)
Opnieuw 'led' van gemaakt; zie Overleg gebruiker:Jupiler en Overleg gebruiker:Philip Bosma. Jupiler 16 aug 2005 16:37 (CEST)

Trivia[bewerken]

Meestal is de langste aansluitpoot van een led (ìn de led de kleinste elektrode) de positieve aansluiting

Dit lijkt me fout: de kortere aansluitpoot is de anode.

Klopt niet! De lange poot is de anode.

Kleuren[bewerken]

"meer specifiek de breedte van de *verboden* zone tussen de valentieband en de geleidingsband." Ik ben geen expert, maar moet dit niet verboNden zone zijn? - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 82.93.180.194 (overleg|bijdragen) op 22 nov 2006 11:28.

Nee, want de verboden zone is de zogenaamde Band gap. Dit is dus geen typefout. --131.211.36.113 22 nov 2006 11:41 (CET)

efficientie[bewerken]

Het stukje over efficientie van leds moet denk ik herschreven worden, de getallen die hier genoemd worden zijn allang niet relevant meer, een moderne spaarlamp is als snel 5 à 6 keer zo efficient als een gloeilamp, en zoals al voorzichtig in de laatste zin toegevoegd worden leds nog steeds snel efficiënter. 2 maanden geleden heb iknogeen krantenbericht gelezen waarin een commercieel toepasbare ledlamp was ontwikkeld die nog bijna eens zo efficient was als een spaarlamp(met fluorescentiebuis), 3,5 watt ipv 5 watt bij dezelfde lichtopbrengst.--Vussiewussie 16 feb 2007 18:35 (CET)

Op pearl.de worden lampen verkocht die 4 Watt aan stroom gebruiken en 475 lummen oplevert, ofwel 120 lumen per Watt. Hier valt ook te lezen dat een gloeilamp van 40 Watt slechts 475 lummen levert, ofwel 12 lummen per watt en dat is een stuk lager dan in het artikel staat vermeld. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Ruut (overleg|bijdragen) .

Van Der Led[bewerken]

Een anoniem had een stukje toegevoegd waarin vermeld was dat een bedrijf met de naam Van Der Led 200 lumen/watt claimt. Dat is niet helemaal onrealistisch, maar de enige bron is de website van het bedrijfje. Die website bestaat pas sinds april, er staan geen contactgegevens op, er staan rare fouten op (kosten per kWh die zouden afhangen van het type verlichting!?) en voorzover ik kan beoordelen, produceren ze hun leds niet zelfs, maar stoppen ze andermans leds in TL-buisachtige constructies. Al met al lijkt het meer op linkspam dan op een relevante claim van een bedrijf dat LEDs ontwikkelt. Ik heb het daarom verwijderd. Paul B 30 aug 2007 10:50 (CEST)

'Milieuvriendelijk' omdat een led minder stroom verbruikt is arbitrair. De productie van een led is ingewikkelder dan conventionele verlichting en bestaat uit meer verschillende grondstoffen. Het verbruik is weliswaar een belangrijk maar niet het enige aspect. Ik zou er 'minder milieubelastend' van maken.

Wat ik mis zijn de (bedrijfs-)economische aspecten. Door de lange levensduur en de betrouwbaarheid is het heel aantrekkelijk voor bedrijven/instanties om leds toe te passen. Genoemde verkeerslichten zijn daar een mooi voorbeeld van. Als we uitgaan van een led die 50000 uren meegaat, hoeft deze theoretisch 10 maal minder vervangen te worden dan een conventionele gloeilamp. Het komt erop neer dat de led minstens net zo lang meegaat als de armatuur en de portaal waarin deze bevestigd is.

Tenslotte geven leds ontwerpers meer mogelijkheden. Denk aan designverlichting in de huiskamer, maar ook autofabrikanten hebben meer 'designvrijheden'.

Opmerking over aanhalingstekens: wanneer men iets 'aanhaalt' om er aandacht op te vestigen, gebruikt men de enkele aanhalingstekens. Wanneer iemand gedicteerd wordt, dan gebruik je dubbele aanhalingstekens: "Leds zullen de komende jaren een sterke ontwikkeling doormaken", zei een vertegenwoordiger van de fabrikant. Verwarrend: in het Engels/Amerikaans is het doorgaans precies andersom en dat verklaart waarom het in onze taal ook steeds vaker voorkomt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.95.241.167 (overleg · bijdragen)

Noten[bewerken]

De onder Noten vermelde link werkt niet (meer) Er is geen directe download meer mogelijk. Je moet voor dit document gaan naar de website www.energiebesparinggww.nl en klikken op 'Documenten' Na inlevering van je e-mail adres kun je het downloaden. Het is een zeer gedegen document voor professionals.KeesHwk 24 jun 2008 22:06 (CEST)

Gekleurd artikel[bewerken]

Het lijkt mij alsof het artikel gekleurd is: Het lijkt alsof het artikel sceptisch is over de Led, en dit is voor een informatief artikel geloof ik niet correct... Agreed?--77.248.164.34 10 jul 2010 19:02 (CEST)

Kweenie. Pas het aan, dan kunnen we beter zien wat je bedoelt. Handige Harrie 10 jul 2010 19:18 (CEST)

licht naar stroom[bewerken]

Trivia

   * Net als bij andere halfgeleiderdiodes kan een led licht in stroom omzetten. Het principe is hetzelfde als bij een fotodiode. De led is echter niet geoptimaliseerd voor deze eigenschap.

dit stond in het artikel. en als ik dit goed begrijp zeggen ze als je licht op een led schijnt dan zal deze stroom produceren??

betekend dit ook als je een batterij omgekeerd in je led-zaklamp en licht op je led schijnt dat de batterij dan enigszins kan opladen??

Levensduur[bewerken]

leds gaan nur 80 tot 100 duizend uur mee – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tantewillem (overleg · bijdragen) 18 sep 2011 om 9:22

achterhaalde tekst verwijderd[bewerken]

Onderstaande stukjes tekst heb ik verwijderd, omdat het achterhaald is.Tegenwoordig zijn er witte leds, die een hoog rendement hebben.

Er is een belangrijk verschil in het rendement voor gekleurde, monochromatische leds aan de ene kant, en witte leds aan de andere kant.

Het rendement van een witte led is veel kleiner dan dat van een rode led: een witte led is opgebouwd uit een blauwe led (rendement daarvan is al lager dan van een rode) waarvan een gedeelte van het licht wordt opgevangen door een fosfor die het, met een belangrijk energieverlies, omzet in geel licht. Het geel in combinatie met blauw geeft een witte indruk. Witte leds zijn door dit principe niet of nauwelijks efficiënter dan grote gloeilampen (van zo'n 100 watt). Echter, omdat kleine gloeilampen zoals in zaklampen een nog lager rendement kennen, en omdat het licht van de felle leds sterk gebundeld is, zijn er nog wel toepassingen waar vervanging nuttig kan zijn. De meest efficiënte witte verlichting wordt overigens gevormd door fluorescentielampen, als men het aantal lumen per Watt beschouwt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.213.108.115 (overleg · bijdragen) 31 dec 2012 03:33‎

reclame[bewerken]

De laatste link bij 'externe links' is keiharde reclame, in mijn ogen opportuun.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tiborv (overleg · bijdragen) 4 jan 2013 om 21:44

Externe link verwijderd, zulke links mag je ook zelf verwijderen. Sonty (overleg)

Pijlen[bewerken]

In het 2e plaatje rechtsboven behoort de streep van links naar rechts door te lopen, dus door het symbool heen. De rechter pijl behoort recht boven de verticale streep van de kathode te staan. De linker pijl behoort rechts van de rechter pijl te staan. Het begin van die pijl is recht boven het rechter einde van de horizontale streep. Zie NEN 5152 blz. 05-03 nr. 02. Wie kan dat aanpassen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Mphx3 (overleg · bijdragen) 7 jan 2016 21:51‎

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Led. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 07:03 (CEST)

Zou het ook op deze wijze uitgelegd kunnen worden ??
Wat is Licht ??

Er zijn vele kleuren licht (ook Röntgen is eigenlijk een soort licht).

Volgens Einstein is de snelheid van het licht constant. Men weet eigenlijk niet of het nu uit een golfbeweging of deeltjes bestaat. Maar: Zou licht niet kunnen bestaan uit pakketje Energie die door de bron worden uitgestoten. Die pakketjes energie zouden GEEN massa hebben ?. (Worden Fotonen genoemd)

Neem even aan dat deze pakketjes altijd een vaste negatieve lading hebben. Omdat deze lading voor alle pakketje gelijk is zullen ze elkaar afstoten en dus altijd op dezelfde afstand van elkaar blijven. Vanwege de uitstoot van de bron zullen de pakketjes elkaar voortstuwen en dus altijd dezelfde snelheid houden. Deze snelheid wordt bepaald door de bron , hoe heter de bron is hoe meer pakketjes er worden uitgestoten. Hierdoor zal de snelheid van de pakketjes hoger worden (afstand tussen pakketjes blijft gelijk maar meer pakketjes -> snelheid hoger.)

Het zou interessant zijn om eens te meten of: Bij een grote afstand van elkaar, een lichtbron en een opnemer op te stellen. Dan de tijdsduur te meten tussen het uitzetten van de lichtbron en het tijdstip dat de opnemer geen licht meer ziet. Het zou best eens kunnen zijn dat die tijdstippen exact gelijk zijn.

Oorzaak: Omdat de bron geen energiepakketjes meer uitzend duwen de (al onderweg zijnde) pakketjes elkaar niet meer vooruit en verliezen hun snelheid. Die snelheid is ook de energie dus die valt ook weg. (er gaat nu dus energie verloren ??)

We kunnen deze pakketjes niet zien. Pas als deze pakketjes ergens tegenop botsen nemen we dat waar , (feitelijk nemen we het pas waar als het pakketje in ons oog terechtkomt).

Kleuren van objecten worden waarneembaar omdat de objecten de energie (snelheid) van de pakketjes absorbeert tot de snelheid zo laag is als licht van die kleur. Het licht van die kleur wordt ofwel weerkaatst (bij niet doorlatend materiaal) ofwel doorgelaten (bij licht doorlatend materiaal). Wordt deze energie omgezet in warmte ?? (zou je moeten kunnen meten)

Volgens Wikipedia veranderd de kleur (die je waarneemt) als je je van de lichtbron (met flinke snelheid) verplaatst van of naar de lichtbron toe (dit is een soort doppler effect).


Als je nu eens naar de sterrenkunde gaat kijken.

Er blijken bepaalde sterren (stelsels ?) te bestaan die pulsars genoemd worden. Deze zenden telkens pulsen Röntgen stralen uit.

Zouden deze sterren stelsels (en vooral die pulsars) kunnen bestaan uit een ster (zon) die met een zeer hoge snelheid om een (zeer grote) massa draait ?? (bijvoorbeeld een zgn. zwart gat)

Door die hoge snelheid ervaren (zien / meten) we dat uitgezonden licht als Röntgen stralen volgens mij.

Hoe ontstaat licht:

Sinds de ontdekking van de LED ’s zijn er (volgens mij) 2 manieren waarop licht ontstaat.

1e Door warmte. Als een materiaal warm wordt heeft dit als effect dat de elektronen van de materiaal atomen sneller om de kern gaan draaien (en ook verder van die kern af komen te staan waardoor het materiaal uitzet). Als die snelheid hoog genoeg wordt zullen deze elektronen af en toe in botsing met elkaar komen. Door deze botsing komen er energiepakketjes vrij en die energie worden Fotonen genoemd. Dit is licht.

Door nu een elektrische stroom door een (geleidend) materiaal te voeren gaan er elektronen door dat materiaal en komen ook in botsing met de elektronen van het materiaal. Door deze botsingen komt er (in principe licht) vrij maar omdat het materiaal niet licht doorlatend is wordt dit direct weer omgezet in warmte. Door deze warmte treedt weer het verschijnsel van hierboven op.

Alle lampen (behalve de LED lampen) werken op deze manier.

2e De LED lampen. Op een of andere manier vindt hier een ander proces plaats die leidt tot uittreding van Fotonen. Hier wordt (bijna) geen warmte ontwikkeld en toch wordt er licht gevormd.

Maar eerst even een verklaring over (elektrisch) geleidende en isolerende materialen: Een geleidend materialen bestaan uit atomen waarvan in de buitenste elektronen schil de elektronen vrij gemakkelijk uit hun baan kunnen worden gebracht (door botsingen met de elektronen van de elektronenstroom zie dat plaatje hieronder) Een isolerend materiaal heeft juist atomen waarvan de elektronen juist erg moeilijk uit hun baan te brengen zijn.

Elektronen stroom2.jpg


Werking:

Allereerst een Diode.

Definities:
Silicium is in de natuur neutraal.
Door dit materiaal te verontreinigen maakt men:
P silicium ( met een tekort aan elektronen)
N silicium ( met een teveel aan elektronen)
Elektrische stroom is de verplaatsing van elektronen door een materiaal.
Deze elektronenstroom gaat niet van + naar – maar juist andersom !!
Als dit niet zo was zouden de koperleidingen bij de spanningsbron dunner worden en aan het uiteinde dikker ( er zou dan immers materiaal = massa verplaatst worden!!)

Principe schets van de elektronen beweging in een geleider


Nu de werking van een normale Diode:

Principe schets van silicium diode


Door deze 2 silicium materialen aan elkaar te (monteren) ontstaat er een zogenaamde “Grenslaag” , hier gaan de elektronen uit het materiaal naar de Anode trekken, dit resulteert in een (heel dun ) laagje materiaal waar geen “vrije” elektronen aanwezig zijn en dus Isolerend wordt.

Door aan de Kathode een negatieve spanning (t.o.v. Anode) aan te brengen , duw je dus elektronen in het N silicium. Daar komen ze (de tekort aan) elektronen aanvullen en dat materiaal wordt dus neutraal. Ze willen echter naar het aansluitmateriaal achter het N silicium. (maar nu moeten ze dus door gebied dat geen vrije elektronen heeft (de grenslaag) ? )

Maar kijk eens goed naar het eerste plaatje van de elektronenstroom , om de stroom in beweging te krijgen moet er aan de linkerkant elektronen in de buis worden geduwd ofwel aan de rechterkant uitgetrokken worden (dit gebeurt beide gelijktijdig) Hierdoor wordt de grenslaag neutraal (en geleidend) waardoor de elektronen kunnen mooi kunnen doorstromen.

Helaas (of gelukkig) gaat dit niet helemaal vanzelf , Om alle materialen neutraal te krijgen is energie (spanning) nodig (de drempelspanning). Ook het verplaatsen van de elektronen kost energie (immers de elektronen botsen tegen elkaar aan waardoor warmte ontstaat)

De LED : Hier wordt het (zojuist beschreven nadeel juist toegepast !!
Om dat te begrijpen moet ik nog een eigenschap van de elektronen stroom uitleggen.
(Zie eerste plaatje) Zoals het plaatje laat zien ontstaat de elektronen stroom door “vrije” elektronen die telkens een elektron uit zijn baan schieten en zijn plaats innemen om de atoom kern heen. Door deze “botsingen” ontstaan “vrije elektronen” of Fotonen die echter niet weg kunnen en dus worden omgezet in warmte. Deze warmte is energieverlies wat we de “weerstand” van het materiaal noemen.

De LED dus: (eindelijk)

De bovenstaande eigenschap van de elektronenstroom (2) gaan we hier gebruiken om de LED te verklaren.

Principe schets van een LED


Omdat de elektronen (net als de mensen) altijd de weg van de minste weerstand zullen kiezen, (wij fietsen immers ook liever met de wind mee als ertegenin?), zullen er aan de buitenzijde van het materiaal (juist aan de bovenzijde) meer elektronen gaan stromen als in de rest van het materiaal. (immers daar is de kans dat ze tegen elektronen van de materiaal atomen botsen het kleinste?)

Hierdoor kunnen de Fotonen dus aan de uiterste buitenzijde WEL ontsnappen en dus als licht fotonen uit het materiaal treden.

Door verschillende materialen te gebruiken kunnen verschillende kleuren licht worden geproduceerd. (het kan ook zijn dat hier de spanning die nodig is voor de LED hier een rol in speelt , immers de drempelspanning van de diverse kleuren LED ’s zijn (een klein beetje) verschillend). ( ligt rond de 1,5 tot 1,6 Volt)

Dit laatste effect wordt waarschijnlijk ook gebruikt voor de POWER LED ‘s. (of LED lampen) Daar is de drempelspanning flink hoger als de normale LED. (rond de 3,5 tot 4,3 Volt dacht ik te weten).

(Een Hypothese van mij:) Het zou kunnen dat voor dit silicium materiaal een verbinding van silicium en Natriumcarbonaat (Soda) wordt gebruikt. Silicium en Na2CO3 wordt (onder andere) gebruikt om glas te maken. Glas is WEL licht doorlatend dus hier kunnen veel meer Fotonen ontsnappen. Door het materiaal ook nog veel sterker te verontreinigen (teveel of tekort elektronen) ontstaat er dus een sterkere grenslaag. Wel is er daarom een hogere drempelspanning nodig om de POWER LED te laten branden.

Vraagje: Zou men ook LED ’s kunnen maken die Röntgen kunnen produceren ??

Dit zou enorme besparingen voor die apparatuur & energieverbruik betekenen.

De huidige Röntgen apparatuur werkt als volgt: (zeer simplistisch) Door in een Röntgenbuis (lijkt iets op de ouderwetse radiobuizen) elektronen te emitteren en dat met zeer hoge snelheid naar de Anode te trekken (met een zeer hoge positieve spanning) slaan die op de Anode neer, Door de inslag (botsing) ontstaat licht en door de zeer hoge energie +/- 1% Röntgen straling.

Om dit te realiseren is veel energie nodig waarbij het grootste deel warmte verliezen zijn (die ook weer gekoeld moeten worden met andere energie. Daardoor is deze apparatuur groot , zwaar en energieverslindend.

Om nu gebruik te maken van deze Röntgen stralen is een meetapparaat nodig. Dit bestaat uit een stuk materiaal dat de energiepakketjes omzet naar licht (dus de snelheid verminderd van de pakketjes) (het Scintillatie materiaal) , dit licht wordt met een (of heel veel) lichtcel(len) gemeten. Of: (voorheen) met een fotogevoelige plaat opgenomen (zilveroxide dat door de Röntgen wordt bewerkt (verbrand) en door een ontwikkelaar zichtbaar wordt gemaakt.


Maar… Als men nu LED ’s kan maken die Röntgen (licht) uitzenden zouden deze nadelen grotendeels verdwijnen…

Stel je eens voor: Röntgen apparatuur met de afmeting van een flinke Pen light !!! (Dit geld uiteraard alleen voor het Röntgen producerende deel van de apparaten , het meetgedeelte blijft gelijk)

Ad1954 (overleg) 8 feb 2018 14:17 (CET)