Overleg:Led

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

LED[bewerken]

Ik ken dus niemand die het ooit over een licht-emitterende diode heeft. LED, LEDje, lichtgevende diode kunnen wat mij betreft allemaal maar deze titel is geen nederlands. Ik stel voor LED als nederlandse naam van dit artikel te kiezen. Evanherk 7 aug 2003 12:21 (CEST)

letterlijk licht uitstotende diode

Dank anonymus, ik verdien een aardige botergham als vertaler technisch engels-nederlands, maar 'licht uitstotende diode' is geen Neerlands. Evanherk 11 nov 2003 15:43 (CET)

Eens met LED, het was een afkorting en is m.i. (tevens) een znw. geworden. Flyingbird 11 nov 2003 16:57 (CET)

wel mag ik je aanraden als vertaler van de V voor spanning de gebruikelijke U te nemen! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Stef vds (overleg · bijdragen) 11 nov 2003 om 18:37

Ook een goed idee, berekening met V was van Rene, maakt verder natuurlijk weinig uit, U of V, maar omdat de eenheid al V is is U voor de grootheid wel duidelijk ook. Flyingbird 11 nov 2003 19:19 (CET)

Het lijkt mij raadzaam om in alle voorkomende gevallen LED te vervangen door led

want

Van de Taaladviesdienst die de redactie van de Van Dale verzorgt, ontving ik het volgende bericht: in de aanstaande veertiende uitgave van de Grote Van Dale is de spelling 'LED' komen te vervallen en schrijven we alleen nog 'led', met een meervoud op -s en een verkleinvorm op -je.

--194.151.190.74 24 mei 2005 12:02 (CEST)lvangeldermalsen@cs.com

Meer nog, in het Groene Boekje (dat als spellingnorm gebruikt wordt op Wikipedia) staat gewoon 'led'. Ik heb e.e.a. dan ook aangepast. Jupiler 15 aug 2005 19:41 (CEST)
Opnieuw 'led' van gemaakt; zie Overleg gebruiker:Jupiler en Overleg gebruiker:Philip Bosma. Jupiler 16 aug 2005 16:37 (CEST)

Trivia[bewerken]

Meestal is de langste aansluitpoot van een led (ìn de led de kleinste elektrode) de positieve aansluiting

Dit lijkt me fout: de kortere aansluitpoot is de anode.

Klopt niet! De lange poot is de anode.

Kleuren[bewerken]

"meer specifiek de breedte van de *verboden* zone tussen de valentieband en de geleidingsband." Ik ben geen expert, maar moet dit niet verboNden zone zijn? - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 82.93.180.194 (overleg|bijdragen) op 22 nov 2006 11:28.

Nee, want de verboden zone is de zogenaamde Band gap. Dit is dus geen typefout. --131.211.36.113 22 nov 2006 11:41 (CET)

efficientie[bewerken]

Het stukje over efficientie van leds moet denk ik herschreven worden, de getallen die hier genoemd worden zijn allang niet relevant meer, een moderne spaarlamp is als snel 5 à 6 keer zo efficient als een gloeilamp, en zoals al voorzichtig in de laatste zin toegevoegd worden leds nog steeds snel efficiënter. 2 maanden geleden heb iknogeen krantenbericht gelezen waarin een commercieel toepasbare ledlamp was ontwikkeld die nog bijna eens zo efficient was als een spaarlamp(met fluorescentiebuis), 3,5 watt ipv 5 watt bij dezelfde lichtopbrengst.--Vussiewussie 16 feb 2007 18:35 (CET)

Op pearl.de worden lampen verkocht die 4 Watt aan stroom gebruiken en 475 lummen oplevert, ofwel 120 lumen per Watt. Hier valt ook te lezen dat een gloeilamp van 40 Watt slechts 475 lummen levert, ofwel 12 lummen per watt en dat is een stuk lager dan in het artikel staat vermeld. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Ruut (overleg|bijdragen) .

Van Der Led[bewerken]

Een anoniem had een stukje toegevoegd waarin vermeld was dat een bedrijf met de naam Van Der Led 200 lumen/watt claimt. Dat is niet helemaal onrealistisch, maar de enige bron is de website van het bedrijfje. Die website bestaat pas sinds april, er staan geen contactgegevens op, er staan rare fouten op (kosten per kWh die zouden afhangen van het type verlichting!?) en voorzover ik kan beoordelen, produceren ze hun leds niet zelfs, maar stoppen ze andermans leds in TL-buisachtige constructies. Al met al lijkt het meer op linkspam dan op een relevante claim van een bedrijf dat LEDs ontwikkelt. Ik heb het daarom verwijderd. Paul B 30 aug 2007 10:50 (CEST)

'Milieuvriendelijk' omdat een led minder stroom verbruikt is arbitrair. De productie van een led is ingewikkelder dan conventionele verlichting en bestaat uit meer verschillende grondstoffen. Het verbruik is weliswaar een belangrijk maar niet het enige aspect. Ik zou er 'minder milieubelastend' van maken.

Wat ik mis zijn de (bedrijfs-)economische aspecten. Door de lange levensduur en de betrouwbaarheid is het heel aantrekkelijk voor bedrijven/instanties om leds toe te passen. Genoemde verkeerslichten zijn daar een mooi voorbeeld van. Als we uitgaan van een led die 50000 uren meegaat, hoeft deze theoretisch 10 maal minder vervangen te worden dan een conventionele gloeilamp. Het komt erop neer dat de led minstens net zo lang meegaat als de armatuur en de portaal waarin deze bevestigd is.

Tenslotte geven leds ontwerpers meer mogelijkheden. Denk aan designverlichting in de huiskamer, maar ook autofabrikanten hebben meer 'designvrijheden'.

Opmerking over aanhalingstekens: wanneer men iets 'aanhaalt' om er aandacht op te vestigen, gebruikt men de enkele aanhalingstekens. Wanneer iemand gedicteerd wordt, dan gebruik je dubbele aanhalingstekens: "Leds zullen de komende jaren een sterke ontwikkeling doormaken", zei een vertegenwoordiger van de fabrikant. Verwarrend: in het Engels/Amerikaans is het doorgaans precies andersom en dat verklaart waarom het in onze taal ook steeds vaker voorkomt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.95.241.167 (overleg · bijdragen)

Noten[bewerken]

De onder Noten vermelde link werkt niet (meer) Er is geen directe download meer mogelijk. Je moet voor dit document gaan naar de website www.energiebesparinggww.nl en klikken op 'Documenten' Na inlevering van je e-mail adres kun je het downloaden. Het is een zeer gedegen document voor professionals.KeesHwk 24 jun 2008 22:06 (CEST)

Gekleurd artikel[bewerken]

Het lijkt mij alsof het artikel gekleurd is: Het lijkt alsof het artikel sceptisch is over de Led, en dit is voor een informatief artikel geloof ik niet correct... Agreed?--77.248.164.34 10 jul 2010 19:02 (CEST)

Kweenie. Pas het aan, dan kunnen we beter zien wat je bedoelt. Handige Harrie 10 jul 2010 19:18 (CEST)

licht naar stroom[bewerken]

Trivia

   * Net als bij andere halfgeleiderdiodes kan een led licht in stroom omzetten. Het principe is hetzelfde als bij een fotodiode. De led is echter niet geoptimaliseerd voor deze eigenschap.

dit stond in het artikel. en als ik dit goed begrijp zeggen ze als je licht op een led schijnt dan zal deze stroom produceren??

betekend dit ook als je een batterij omgekeerd in je led-zaklamp en licht op je led schijnt dat de batterij dan enigszins kan opladen??

Levensduur[bewerken]

leds gaan nur 80 tot 100 duizend uur mee – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tantewillem (overleg · bijdragen) 18 sep 2011 om 9:22

achterhaalde tekst verwijderd[bewerken]

Onderstaande stukjes tekst heb ik verwijderd, omdat het achterhaald is.Tegenwoordig zijn er witte leds, die een hoog rendement hebben.

Er is een belangrijk verschil in het rendement voor gekleurde, monochromatische leds aan de ene kant, en witte leds aan de andere kant.

Het rendement van een witte led is veel kleiner dan dat van een rode led: een witte led is opgebouwd uit een blauwe led (rendement daarvan is al lager dan van een rode) waarvan een gedeelte van het licht wordt opgevangen door een fosfor die het, met een belangrijk energieverlies, omzet in geel licht. Het geel in combinatie met blauw geeft een witte indruk. Witte leds zijn door dit principe niet of nauwelijks efficiënter dan grote gloeilampen (van zo'n 100 watt). Echter, omdat kleine gloeilampen zoals in zaklampen een nog lager rendement kennen, en omdat het licht van de felle leds sterk gebundeld is, zijn er nog wel toepassingen waar vervanging nuttig kan zijn. De meest efficiënte witte verlichting wordt overigens gevormd door fluorescentielampen, als men het aantal lumen per Watt beschouwt. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.213.108.115 (overleg · bijdragen) 31 dec 2012 03:33‎

reclame[bewerken]

De laatste link bij 'externe links' is keiharde reclame, in mijn ogen opportuun.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Tiborv (overleg · bijdragen) 4 jan 2013 om 21:44

Externe link verwijderd, zulke links mag je ook zelf verwijderen. Sonty (overleg)

Pijlen[bewerken]

In het 2e plaatje rechtsboven behoort de streep van links naar rechts door te lopen, dus door het symbool heen. De rechter pijl behoort recht boven de verticale streep van de kathode te staan. De linker pijl behoort rechts van de rechter pijl te staan. Het begin van die pijl is recht boven het rechter einde van de horizontale streep. Zie NEN 5152 blz. 05-03 nr. 02. Wie kan dat aanpassen? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Mphx3 (overleg · bijdragen) 7 jan 2016 21:51‎

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Led. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 07:03 (CEST)