Overleg:Leugen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb vraagtekens bij de zin: "De grens tussen onwaar en waar is echter soms vaag.". Ik zou zeggen (hoewel ik geen deskundige ben op dit gebied) dat deze grens juist duidelijk is, maar dat het voor omstanders niet altijd gemakkelijk, zij het onmogelijk, te achterhalen wat de waarheid is. Pingel 18 mrt 2006 21:21 (CET)

Ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb die tekst ooit gemaakt als verbetering op "de grens tussen leugen en waarheid is soms vaag" Dat vond ik al helemaal niet juist. Er moet sowieso nog eens heel goed naar dit lemma worden gekeken. tzt zal ik me er ook nog eens over buigen. Ach ik verbeter alvast wat. groet --joep zander 18 mrt 2006 21:52 (CET)

wat is een geestzieke?


Geestesziekte. deze link ook in lemma aangebracht --joep zander 27 feb 2008 14:23 (CET)

Derde en vierde kernmerk?[bewerken]

Het artikel noemt thans twee wezenskenmerken van een leugen in de eerste zin: 1. De uitspraak is onwaar; 2. De spreker weet dat de uitspraak onwaar is.

Citaat: Een leugen is een bewering waarvan de spreker (of schrijver) weet dat die in strijd is met de waarheid.

Ik zou gaarne het vraagstuk willen opwerpen of als derde kenmerk zou moeten gelden: 3. De spreker doet de uitspraak met de intentie om anderen de uitspraak te doen geloven.

Zonder deze derde voorwaarde zou bijvoorbeeld een toneelstuk ook als een leugen getypeerd moeten worden, hetwelk in het dagelijks leven doorgaans niet gedaan wordt.

Eventueel is als vierde kenmerk te verdedigen: 4. De spreker doet de onware uitspraak met kwade bedoelingen.

Dit om bijvoorbeeld een grapje uit de definitie van een leugen te zuiveren.

Hartelijke groet, Groenrood23 (overleg) 29 okt 2015 00:13 (CET)

_____

Ik sluit me aan bij Groenrood23 wat betreft het derde wezenskenmerk, met dien verstande dat ik graag de formulering vermeld zou zien dat het bij een leugen altijd gaat om 'misleiding'. Zie: https://www.merriam-webster.com/dictionary/lie , 3e betekenis van 'Lie'. Zonder intentie tot misleiding zou iemand namelijk 'per ongeluk' kunnen 'liegen' zonder het zelf te weten, dus bijvoorbeeld vanuit onkunde. Bachdus (overleg) 18 apr 2018 11:24 (CEST)