Overleg:Lijst van Franstalige politieke partijen in België

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"De meer nationalistische onder hen proberen ook een zekere aanhang te behouden onder de Franstaligen die zich in Vlaanderen, en dan vooral in de Vlaamse rand rond Brussel vestig(d)en."

Ik vindt dit niet neutraal, meestal danks de woorden "de meer nationalistisch onder hen". Ten eerste, er is geen "franstalige natie" dus geen "franstalige nationalisten" ! Meer belangrijk, de tekst lijkt te zeggen dat het niet legaal or niet fair-play is "een zekere aanhang (proberen) te behouden"... Maar:

  1. "As far as I know" geen wet limiteert de invloed of de franstalige partijen tot Wallonie en Brussel. Elke partij kan lijsten presenteeren in de hele België. Nu misschien heb ik een episode gemist.
  2. Als de franstaligen in de Brussel rand voelen dat vlaamse partijen hun interesten niet wel horen[take into account/prendre en compte] (en met talenquesties is het duidelijk zo), willen zij natuurlijk eigen lijsten presenteren en daar wil jij natuurlijk mensen vinden die tot franstalige partijen behoren. Dus het "proberen te invloeden" is niet de enige rederen tot dat invloed. Het anti-franstalige pressie in het Vlaamse Raad is een andere redene.

FvdP 22 mrt 2005 19:39 (CET)[reageer]

Geachte, véle Franstaligen hebben het duidelijk moeilijk met een kritische kijk op sommige programmapunten van nogal wat Franstalige partijen. Me dunkt heb ik elders al ettelijke redenen gegeven waarom ik meen dat het adjectief 'nationalistisch' zeker zinvol is. Voor zover ik me kan herinneren is géén enkele van die argumenten weerlegd. Wel blijven sommigen alsmaar herhalen dat ze dat niet aanvaarden. Ik vond tot nu toe (mogelijk mijn fout) echter géén inhoudelijke argumenten waarom dat niet gepast zou zijn.
Laten we de letter vand e wet niet verwarren met de principes vand e democratie. Eén van die principes is een strikt gezag voor de bevoegde wettelijke overheid In Vlaanderedn (Vlaams gewest) bestaat die bevoegdheid uit Europese/Belgische én Vlaamse regels. het is dan ook niet méér dan normaal dat ALLE partijen die stemmmen willen ronselen de regels van die gezamelijke overheid respecteren, m.i;v. de vlaamse. Franstalige partijen die dus in Vlaanderen stemmen willen ronselen en daarbij doen alslof er geen enige officieel erkende taal is, en die niet willen dat bv. ook de franstalige scholen in Vlaanderen moeten gehoorzamen aan de regels én inspectie van de grondwettelijk bevoegde Vlaamse overheid, die overtrende me dunkt dus héél zeker én de regels én de geest van de democratie.
Vlaanderen heeft daarbij géén probleem met frasntaligen die in vlaanderen wonen en daar opkomen met franstalige lijsten. Bewijs: de mandatarissen van UF zetelen én werken in alle vrijheid in méérdere gemeentebesturen in Vlaanderen, én Vlaams-Brabant én vlaams parlement. Dat ze in de laatste in de oppositie zetelen, dat is het spel van de democratie. Vlaanderen heeft dus wel een probleem met dat extraterritorizale stemrecht waarij Franstalige kandidaten uit Wallonie en Brussel stemmen kunnen gaan ronselen in Vlaanderen! En zeker in het ééntalige deel van Vl.
Kortom, Vlaanderen vraagt niets meer of niets minder dan een strikt respect voor haar territoriale integriteit. Hoeveel juist? net evenveel als alle andere EU-staten. Frankrijk zou het toch ook niet aanvaarden dat de Duitse republikaner met Duitse kandidaten zouden gaan hengelen naar stemmmen van Duitsgezinden in de Elzas!? Kortom, we vragen inderdaad EAXCT evenveel territorialiteit als datgene wat overal elders in de EU de norm is. MVG --Rudi Dierick 25 jul 2006 14:42 (CEST)[reageer]