Overleg:Lijst van afleveringen van Flikken Maastricht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filing cabinet icon.svg

Archiefoverzicht


Nieuwe archiefpagina

Algemene informatie[bewerken]

Hierbij even een melding: de samenvattingen van de afleveringen zijn verwijderd omdat ze van andere sites gekopieerd waren, schrijf altijd je eigen tekst zoals bij seizoen 8 en 9 is gedaan. Als je een samenvatting schrijft moet je alles samenvatten zonder de aflevering echt te verraden. Het handigst is ook om allebei de zaken te omschrijven: de zaak van Wolfs en Eva en de zaak van Romeo & Marion/Esmee.

Mavasch (overleg) 22 sep 2014 16:59 (CEST)

Baseer je samenvatting wél op een geschreven bron en geef niet je eigen samenvatting van de aflevering nadat je die bekeken hebt (WP:GOO). En denk daarbij ook eens aan wat je op school geleerd hebt over hoofdlettergebruik, spelling en interpunctie (zoals een punt aan het eind van een zin). WIKIKLAAS overleg 25 sep 2014 16:18 (CEST)


Tijdelijk beveiligd: hoe nu verder met die samenvattingen?[bewerken]

De reden om het artikel onlangs te verwijderen was dat er van alles mankeerde aan de samenvattingen, in de eerste plaats dat ze letterlijk of te letterlijk waren gekopieerd van auteursrechtelijk beschermde bronnen. Er was nu een mogelijkheid om een frisse start te maken maar die loopt al snel weer gierend uit de klauwen. Daarom nu eerst overleg.

Tekst overnemen[bewerken]

De informatie van Wikipedia moet vrij beschikbaar zijn. Het is daarom niet toegestaan auteursrechtelijk beschermd materiaal in de encyclopedie over te nemen. Als ik op de website van de NPO de volgende tekst zie:

Aanhalingsteken openen

Het bureau is in shock door de aanslag op Wolfs, Eva en officier van justitie Jens Bols. De rijksrecherche neemt het onderzoek naar de aanslag en het lek op het bureau over en gaat voortvarend te werk. Romeo wordt geschorst en Marion komt in het vizier van de rijksrecherche. Is zij het lek dat ze zoeken? Wolfs krijgt een zaak; een jonge vrouw is uit de Maas gevist. Ze i...

Aanhalingsteken sluiten
letterlijk citaat van website NPO

en ik zie die vervolgens "geparafraseerd als:

Aanhalingsteken openen

Het politiebureau is in shock als ze horen van de aanslag op Wolfs, Eva en Bols. Er is een lek op het bureau en de rijksrecherche neemt de zaak over. Marion wordt verdacht door de rijksrecherche en Romeo wordt geschorst. Wolfs onderzoekt de moordzaak op een jonge vrouw wier stembanden voor haar dood zijn doorgesneden.

Aanhalingsteken sluiten
— Samenvatting aflevering 9.01 "Verdacht" in deze versie van het artikel

Dan is er geen enkele fantasie nodig om te zien hoe die tekst tot stand kwam: kopiëren en een paar woorden verplaatsen. Dat is niet "in eigen woorden" de informatie uit een bron overnemen. Het enige goede aan deze bewerking is dat ten minste de bron voor de informatie nog wordt vermeld. Maar zo kan het dus niet en mag het ook niet meer.

Zelf samenvatten[bewerken]

Wikipedia is een encyclopedie. De informatie moet verifieerbaar zijn. Dat betekent dat de lezer of een redacteur ergens moet kunnen nagaan dat de informatie klopt, vooral als er, na verloop van tijd, buiten Wikipedia meerdere versies van een verhaal ontstaan. Als je tien mensen een samenvatting van een aflevering van 50 minuten laat schrijven, dan krijg je tien verschillende verhalen, die gekleurd zijn door wat de schrijver meent te hebben gezien. Het resultaat kan dan een warrig verhaal zijn als dit:

Aanhalingsteken openen

Wolfs en Eva krijgen te maken met een vermoedelijke ripdeal in de drugswereld waarbij de Turkse bende de Hamza's betrokken is. Bij de papierfabriek wordt namelijk een lijk gevonden. In eerste instantie vermoeden ze dat een Duitse bende een lid van de Hamza's heeft vermoord. Romeo en Marion zijn bezig met een paar naaktfoto's die zijn gemaakt van een leerling van een middelbare school.

Aanhalingsteken sluiten
— Samenvatting aflevering 8.03 "Verraad" in deze versie van het artikel

of eigen interpretatie zoals dit:

Aanhalingsteken openen

Een op hol geslagen paard lijkt de eigenaresse van een manege te hebben gedood, maar toch denken Eva en Wolfs dat het moord is. Hun vermoeden blijkt waar te zijn, maar dan blijken er nog genoeg mensen te zijn die een motief hadden om haar te vermoorden. Jan Smit loopt ondertussen ook met hen mee omdat hij binnenkort mee speelt in een politieserie, en hij zo een kijkje kan nemen bij echte rechercheurs. Marion is ondertussen bezig met een zaak van een te hard rijdende auto samen met Joey. Joey heeft een hoge eigendunk, maar Marion merkt dat hij nog veel kan leren.

Aanhalingsteken sluiten
— Samenvatting aflevering 9.04 "Paardenkracht" in deze versie van het artikel

Om dit soort ellende te voorkomen, is het nodig je te baseren op een gepubliceerde bron, en daaruit de feitelijke informatie over te nemen. In de eerste plaats is dit niet wat met verifieerbare informatie wordt bedoeld: het moet niet nodig zijn om een heel programma van vijftig minuten terug te kijken om te beoordelen of de samenvatting klopt. In de tweede plaats moet de informatie objectief zijn. Wat er op dit moment gebeurt is dat een paar bewerkers zichzelf beschouwen als de mediaverslaggevers van Wikipedia, die zelf naar programma's kijken en er dan zelf een stukje over schrijven. Maar Wikipedia is geen krant of tv-gids, en jullie zijn geen journalisten. Het moet uit zijn met die flauwekul van eigen samenvattingen en eigen interpretaties.

Hoe dan wel?[bewerken]

Als ik de eerste hierboven van de website van de NPO geciteerde tekst gebruik als bron voor een feitelijke samenvatting (of deze of deze, waar de laatste zin ook te lezen is), dan zou ik schrijven:

Aanhalingsteken openen

Op het bureau heeft men te maken met de nasleep van de moordaanslag op Wolfs, Van Dongen en officier van justitie Bols. De rijksrecherche doet onderzoek naar de aanslag en naar een "lek" op het bureau. Hangende het onderzoek wordt Marion geschorst. Marion wordt ervan verdacht het lek te zijn. Wolfs onderzoekt de zaak van een jonge vrouw die dood in de Maas is gevonden. Zij blijkt te zijn gemarteld.

Aanhalingsteken sluiten

Dat is alle informatie die eruit te halen is. Dat het dan "een mindere omschrijving van de aflevering" is, zoals Mavasch in de bewerkingssamenvatting van deze bewerking opmerkt, is dan niet ter zake doend. Als het alternatief is dat je weer je eigen waarnemingen gaat toevoegen, dan is dat slecht voor het eindresultaat.

Het artikel was al verwijderd maar na een verzoek teruggeplaatst. De fans van de serie hebben hier dus een kans gekregen om een nieuwe start te maken. Verknoei die niet. Ik weet dat er overal op Wikipedia op dezelfde knullige manier aan lijsten van televisieseries wordt gewerkt. Dat gaan we hier dus niet meer doen. Korte feitelijke informatie, ook in de samenvatting, gebaseerd op wat erover gepubliceerd is. Oh ja, en eigen samenvattingen van mensen op hun Facebook of in IMDb zijn aanzienlijk minder serieus te nemen dan een stuk van een recensent of wat de producent zelf over de inhoud schrijft (voor een verhaal over de kwaliteit en de reacties op de serie, laten we wat de producent en de opdrachtgever zeggen, uiteraard buiten beschouwing). Er is nu een kans om hier een voorbeeldartikel van te maken. Pak die kans ook aan is mijn advies. WIKIKLAAS overleg 28 sep 2014 12:28 (CEST)


Is een samenvatting als dit geschikter:
Wolfs en Eva krijgen te maken met een vermoedelijke ripdeal waarbij de Turkse drugsbende de Hamza's betrokken is. Bij de papierfabriek wordt namelijk een lijk gevonden van een van de Hamza's. Romeo en Marion zijn bezig met een paar valse naaktfoto's die zijn gemaakt van een leerling van een middelbare school.
Link naar een samenvatting: http://flikkenmaastricht.info/?page_id=2223 --Mavasch (overleg) 28 sep 2014 16:24 (CEST)

Ik heb even gekeken naar de link die je zelf geeft. Via googlen op de tekst van de eerste regels zie ik dat dat inderdaad de tekst is die op zo'n beetje alle beschrijvingen van die aflevering te vinden is, zij het dat de tekst niet op elke pagina even ver doorloopt; die pagina die jij linkt, geeft gelukkig het lange verhaal. Wat meteen opvalt is dat jouw samenvatting begint met vrijwel exact dezelfde zin als die op alle websites staat. En het lijkt nog sterk op wat je eerder al schreef. Ik heb daar vooral moeite met het woord "namelijk." Dat geeft aan dat er iets in de volgorde niet goed is. Als ik probeer de feiten op een rijtje te zetten, dan kom ik in chronologische volgorde op: 1) Er is een veiligheidsman van de Turkse bende "de Hamza's" gedood. 2) Wolfs en Van Dongen doen het onderzoek. 3) Ze komen zo bij de Hamza's terecht. 4) Ze denken dat het om een ripdeal in het drugscircuit gaat. 5) Wolfs en Van Dongen worden door de Hamza's gehinderd bij het onderzoek omdat die zelf ook achter de dader(s) aanzitten. punt. Andere zaak: 1) Van een meisje zijn nepnaaktfoto's via internet verspreid. 2) Haar vader licht Marion en Romeo in, die de zaak uitzoeken. punt. Extra verhaallijn: Eva van Dongen moet naar een traumapsychiater maar heeft daar geen zin in. Jij kunt, omdat je de aflevering gezien hebt, en ik niet, beoordelen of ik het goed begrepen heb als ik de volgende samenvatting schrijf, op basis van wat hierboven staat:

Aanhalingsteken openen

Er wordt een gedode man gevonden en Wolfs en Van Dongen worden belast met het onderzoek. De dode was een veiligheidsman van de Turkse bende "de Hamza's" en het lijkt zo op een ripdeal in het drugscircuit. Bij het onderzoek worden Van Dongen en Wolfs gehinderd door de Hamza's, die zelf ook achter de dader aanzitten. Marion en Romeo krijgen te maken met de zaak van een meisje van wie via het internet nepnaaktfoto's zijn verspreid. Haar vader doet aangifte en Marion en Romeo zoeken het uit. Eva van Dongen moet naar een traumapsychiater maar heeft er geen zin in om daar haar verhaal te vertellen.

Aanhalingsteken sluiten

Dat het misschien geen ripdeal was, maakt dit stukje nodeloos ingewikkeld, dat de naaktfoto's waarschijnlijk door een schoolgenoot met problemen zijn verspreid, is een detail dat niet nodig is om te weten waar de aflevering over ging. Dat Romeao en Marion het uitzoeken moet genoeg zijn. De door mij gevolgde procedure is dus: kijken welke feiten er in het verhaal op de website worden gemeld en die al zo veel mogelijk in eigen woorden in een logische volgorde zetten. En vervolgens daar in mijn eigen woorden een paar lopende zinnen van maken. Als je de aflevering hebt gezien, is dat vast een stuk makkelijker. Daarvoor ben jij de specialist en ik niet. WIKIKLAAS overleg 28 sep 2014 18:12 (CEST)

Fm Fansite[bewerken]

Goedendag allemaal,

Een paar weken terug werd de pagina leeg gehaald omdat er dingen van http://fmfansite.nl/afleveringen.html zouden zijn gehaald. Maar deze pagina kopieert de teksten gewoon van Wikipedia. Mijn geschreven teksten staan gewoon identiek op deze pagina. De tekst van aflevering 6 komt onder andere overeen met de door mij geschreven tekst:

Aanhalingsteken openen

Een gastarbeider uit Polen wordt dood gevonden op een parkeerterrein in de stad. Hij blijkt doodgeschoten te zijn. De moord lijkt identiek op een onopgeloste zaak van een jaar eerder. Wolfs en Eva werken samen met Romeo, die nog steeds bureaudienst heeft aan de zaak. Marion en Joe krijgen te maken met een inbraak waarbij alleen een pistool wordt buitgemaakt.

Aanhalingsteken sluiten

}}

Kunnen we hier wat aan doen? Ik hem daarnet hier even aangepast wegens een schrijffout die me pas net op viel. Overigens is seizoen 7 volgens mij ook niet gekopieerd, kan iemand die misschien terughalen van de oude pagina en naar mij sturen zodat ik dat kan bekijken? --Mavasch (overleg) 14 okt 2014 16:10 (CEST)

Dat die fansite eventueel van ons gekopieerd zou kunnen hebben was hier ook al opgemerkt. Probleem is dat veel materiaal bij ons gekopieerd was van uitzending gemist. Ik kan je die verwijderde tekst van seizoen 7 wel even mailen, zodat je kunt bekijken of er van uitzending gemist is gekopieerd (dat wordt wel graven, denk ik). Heb even geduld want ik ben ook met een andere grote onderhoudsklus bezig op dit moment. WIKIKLAAS overleg 14 okt 2014 18:49 (CEST)
Is prima, ik zie het vanzelf wel een keer dan als je het hebt. --Mavasch (overleg) 14 okt 2014 19:19 (CEST)
Het was minder werk dan ik dacht en ik had de verwijderde geschiedenis toch al open om de beoordelingssessie terug te kunnen vinden. Ik heb zelf maar even wat vergeleken:
EpisodeNumber2 = 7.09
Samenvatting = Tijdens een overval op een winkel slaan de winkeliers een van de overvallers in coma. De andere vlucht, en de politie zoekt hem om nog meer ongelukken te voorkomen. De winkeliers slaan de handen ineen en gaan ook achter hem aan. Eva wordt van het Hawkwinds-onderzoek gehaald en voelt zich schuldig. Dan staat de rijksrecherche op de stoep. Eva en Wolfs worden aangehouden; Daan de Vos blijkt vermoord. Wolfs wordt al snel vrijgelaten, maar Eva blijft verdacht, omdat er een laarsafdruk van haar staat. Hoe kan dat? Wolfs trekt natuurlijk zijn eigen plan.
Versie van uitzending gemist = Een overval op een winkel leidt tot woedende reacties van de andere winkeliers. Ze slaan één van de overvallers in coma. De andere overvaller weet te ontsnappen. Terwijl de politie op hem jaagt, nemen de winkeliers het recht in eigen hand en gaan zelf achter hem aan. Eva voelt zich enorm schuldig nu het erop lijkt dat Tonja, haar informante, door toedoen van Daan de Vos in handen van de criminele motorbende is gevallen. Ze wordt tot haar woede door Mechels van het onderzoek gehaald en het kost haar moeite om zich op het gewone recherchewerk te concentreren. Dan staat plots de rijksrecherche op de stoep en worden Wolfs en Eva opgepakt. Daan de Vos blijkt vermoord en de vraag is of ze allebei een waterdicht alibi hebben. Wolfs wordt al snel vrijgelaten, maar Eva kan niet verklaren waarom een afdruk van haar laars in de buurt van het plaats delict is gevonden. Wolfs laat het er natuurlijk niet bij zitten en trekt z'n eigen plan.
Van deze willekeurig gekozen aflevering; de eerste waarvan ik op Uitzending Gemist de samenvatting vond, komen de onderstreepte delen exact overeen. Dat is niet in eigen woorden samenvatten maar copy-pasten en hier en daar wat tekst wissen en aanpassen. Ik vrees dat er toch eigen verhalen geschreven zullen moeten worden, ook voor seizoen 7. WIKIKLAAS overleg 14 okt 2014 19:37 (CEST)


Dank je in ieder geval voor het bekijken. Ik zal binnenkort is verder gaan met dit artikel, maar het is nog een behoorlijke klus.

--Mavasch (overleg) 14 okt 2014 20:03 (CEST)

Referenties bij titels[bewerken]

Ik heb die referenties die, zo bleek later, betrekking hadden op de titels van afleveringen, al eerder uit lege samenvattingsvelden verwijderd. Nu waren enkele opnieuw verplaatst naar de (deze keer wel gevulde) samenvatting. die referenties zijn destijds toegevoegd aan de titels NIET aan de samenvatting. Het is dan ook zeker NIET de bedoeling ze daar achteraf naartoe te verhuizen. Met bronvermelding en referenties dient hier veel zorgvuldiger omgesprongen te worden. We kunnen natuurlijk niet zomaar referenties gaan verhuizen alleen omdat dat er dan wat leuker uitziet. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 14 okt 2014 22:24 (CEST)

Ik ben van mening dat referenties bij uitgezonden afleveringen niet echt nodig zijn. Staat ook op uitzending gemist zoals Wikiklaas ook zegt. Het is voor mij te dubbelop.

Mavasch (overleg) 14 okt 2014 22:40 (CEST)