Overleg:Lijst van bekende chef-koks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

wel iets toe te voegen over chef-kokś ze zijn wel net zo als • Alain Ducasse hij is geen chef-kok meer moet je wel aan passen of wat je zelf wil hij komt uit Frankrijk

Samenstelling van de lijst[bewerken]

Als aangegeven op de overlegpagina van MoiraMoira die deze lijst begonnen is, sta ik niet achter de toekenning van het aantal sterren hier. Belangrijkste nadeel is dat personen hier een aantal sterren krijgen dat ze in de loop van hun carrière gehad hebben: personen als Kranenborg en Savelberg die geregeld gewisseld hebben van restaurant (vaak om 'negatieve' redenen) krijgen hier een groot aantal sterren toebedeeeld omdat ze steeds opnieuw in 'nieuwe' restaurants 'nieuwe' sterren haalden. Chefs die lang in eenzelfde restaurant op constant niveau blijven en steeds hetzelfde aantal behouden, krijgen dus veel minder sterren toebedeeld. Dit wekt een merkwaardige, want flatterende indruk voor die vaak wisselende chefs.

Internationaal erkent men aan de andere kant wél dat sommige chefs als Ducasse, Ramsay, Gagnaire, meer dan de drie sterren krijgen dan het aantal dat hun 'hoofdrestaurant' is toebedeeld. Zij zijn immers steeds eindverantwoordelijk voor de keukens die onder hun supervisie vallen, en niet de in hun dienst zijnde chefs. Daarom geldt Ducasse als de chef met de meeste Michelinsterren, ook al staat hij niet zelf in de keuken. Maar zijn supervisie werd mooi gedemonstreerd in de fantastische Franse documentaire over hem en zijn concern van enkele jaren geleden: hij bepaalde of het menu goed was, gewijzigd moest worden, enz.

Ook al acht ik deze lijst op zichzelf interessant en wiki-waardig, zoals deze er nu staat, lijkt me die een te vertekenend/onjuist beeld geven.

Paul Brussel (overleg) 27 sep 2011 21:43 (CEST)

Helemaal gelijk - ik heb jouw versie teruggezet (we hadden al elders overleg er over gehad). Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 28 nov 2011 19:16 (CET)