Overleg:Lijst van biermerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik mis de Duitse bieren helemaal! Dat zijn er meer dan de Belgische en Nederlandse bij elkaar, als ik het goed heb. Is daar een aparte pagina voor? (walter)

kwak kan volgens mij gelinkt worden naar pauwels kwak, maar hoe dit moet weet ik niet.

Ik hoop dat de tabel naar jullie zin is zo. Het is voor mij niet veel werk om een kolom erbij te maken, lege regels ertussen, etc. (dankzij MS Frontpage).

Opmerking: dit wordt misschien wel een onderhoudsgevoelige pagina met al die externe links, maar misschien is dat niet zo erg.

Een tip: op http://bier.pagina.nl staan heel veel links naar biermerken.

Elly 23:58 15 feb 2003 (CET)

Dat zier er goed uit. Kan er nog een kolom bij voor het alcoholpercentage? Lvg 00:39 16 feb 2003 (CET)

Oke, als je maar niet te tipsy wordt ;-) Elly 00:57 16 feb 2003 (CET)

Is het niet verstandiger deze pagina te beperken tot Belgische bieren? Anders wordt de tabel te groot en te onoverzichtelijk.

Er kan dan een pagina 'Biermerken' komen met alleen verwijzing naar 'biermerken Nederland' 'Biermerken België' enz., met algemene opmerkingen over biermerken in het algemeen (verdeling internationaal bvb.) of Evolutie/Verspreiding van het bier internationaal.

-Lvg 16:53 17 feb 2003 (CET)

Het lijkt me niet slecht in dit specifieke geval de inboedel op de delen, daar de grote verscheidenheid van Belgische bieren eigenlijk al te veel is voor één pagina. Maar je moet ook grenzen durven stellen. Een goede boomstructuur moet dat in de hand houden.

Een tip: zoek als informatiebron kleine websites, meestal zijn ze gemaakt door mensen die gedreven zijn door hun alcoholische hobby, en vind je er unieke informatie. En op het gevaar af dat mijn Nederlandse collega's me een zaag gaan noemen, sommige Nederlandse bronnen geven nogal eens informatie waarbij er begrijpelijk gemakkelijk fouten gemaakt worden met bevoorbeeld plaatsnamen, of toponiemen,(Sennevallei, inplaats van Zennevallei, kritiekloos overgenomen uit het Frans, niet wetend dat het riviertje zowel door Franstalig- als Nederlandstalig gebied loopt, en dus onvermijdelijk van naam verandert). Zelf ben ik gepassioneerd door Trappist, en daarover alleen al kan men al ganse boeken vullen.

Het zal me bovendien een plezier zijn een verzameling Nederlandse, Duitse, ... bieren te vinden die mogelijk deze jongen in een zachte roes kunnen brengen. Verderwerken, dus! ArthurKing 22:54 17 feb 2003 (CET)

Het is frappant wat een bierartikel (biersoorten) al niet teweeg kan brengen. Iedereen schijnt zich erop te storten. :-) Pieter 23:09 17 feb 2003 (CET)
Wiki is bijna in kennelijke staat geloof ik Jcwf 23:31 17 feb 2003 (CET)
Gaat deze pagina wel over biermerken? Zo te zien gaat hij over bieren. Per merk (Hoegaarden, Grolsch, Dommelsch) worden alle gevoerde bieren opgesomd. Dat is natuurlijk prima (al wordt de lijst erg lang als we buiten de Benelux gaan treden Ð ik zorg t.z.t. voor wat oostelijker inbreng), maar de vlag dekt de lading niet. Fransvannes 11:01 18 feb 2003 (CET)

--- Er wordt reeds onderscheid gemaakt tussen biersoorten

Daarnaast wordt er gesproken over drie typen: blond, amber, bruin (Biermerken).

Zijn er in elke soort bieren van die drie typen?

-

Betreft titel 'Biermerken'. Misschien is het beter de pagina te hernoemen naar 'Belgische bieren".

In de pagina Bier kan dan verwezen worden naar

-Belgische bieren

-Nederlandse bieren

...enz

In de pagina Belgische bieren kan dan een verdeling gemaakt worden: - bvb

Belgische bieren A-G

Belgische bieren H-Z

met twee afzonderlijke pagina's

Dit is misschien een goede boomstructuur.

Het alfabetische van de lijst is best aan te houden. De verdeling van de bieren pêr merk is in de site http://www.belgischebieren.nl/html terug te vinden. Tevens kan de lijst via Excel gesorteerd worden.

Lvg 17:27 18 feb 2003 (CET)

Ik heb deze lijst bekeken en een paar wijzigingen aangepast, let er de volgende keer op dat als er links komen ze niet naar een plaatsnaam verwijzen, voor de rest kan deze lijst zeker vollediger, doe al research naar de paar Lluxemburgse bieren. ---

met betrekking tot alle Nederlandse bieren wil ik wijzen op de website: http://www.cambrinus.nl/ waar alle nederlandse bieren en brouwerijen op staan. Maar dan dus ook alle bieren, dus niet alleen amstel, maar Amstel bright, Amstel bock, amstel Lite, amstel Malt etc. Misschien als iemand eens een keer echt veel tijd heeft......
sieger 0:06 15 sep 2005

Schuttersbier[bewerken]

Er bestaat ook Schuttersbier (uit Breda) dacht ik; B-merk van Bavaria. (weet niet hoe in de tabel te plaatsen).--Algont 20 jul 2005 00:39 (CEST)

zal het erbij zetten Lander 20 jul 2005 9:07 (CEST)

In de tabel komt Orval nog niet voor, er is al wel een Wiki over in het Ned. Ik snap nu niet hoe ik dit kan toevoegen. Iemands anders wel? Groeten, Leo (83.81.43.88. (Gefatsoeneerd door Kleuske 8 okt 2006 10:24 (CEST))

Brouwerij & Sint/st[bewerken]

Enkele vragen/voorstellen om het geheel iets meer homogeen te maken;

- per bier voor elke brouwerij het woord 'brouwerij' zetten?

- brasserie vervangen door brouwerij of het laten staan?

- alle 'st.-' vervangen door 'Sint-'? Of omgekeerd?

- kan iemand Flandrien goed schikken?

Lander 31 jul 2005 13:24 (CEST)

Fouten[bewerken]

Er staan behoorlijk veel fouten in deze lijst. Verbeter ze dan, zul je zeggen. Daar was ik mee bezig, maar vervolgens durfde ik het niet weg te schrijven. Is het wel de bedoeling dat de eigenlijke brouwerij genoemd wordt? Gezien het aantal keren dat merken of niet-bestaande brouwerijen (zoals Leffe, Abdij Floreffe en Amstel) als brouwerij wordt genoemd lijkt het van niet. En zouden lijsten per land niet veel overzichtelijker zijn? Fnorp 13 okt 2005 19:02 (CEST)

Lijkt mij logisch om hier de werkelijk brouwerij (voor brouwerij Leffe kan je InBev schrijven) in te vullen, of het concern waarbinnnen het bier valt.

Een opsplitsing in lande lijkt me ook wel zinvol, dus een algemene lijst, maar met aparte pagina's voor de Belgische en Nederlandse bieren (dus niet biermerken). Daarnaast moet dan een lijst van bierbrouwerijen komen. T Houdijk 9 jan 2006 00:32 (CET)

aanwezige artikelen?[bewerken]

quote : "Dit is een van-A-tot-Z-lijst van op Wikipedia aanwezige artikelen". Als ik de rode links snoei, houden we echter minder dan de helft over, maar het zal wel overzichtelijker worden. Ik twijfel nog even, wat denken jullie ervan? Venullian (overleg) 23 apr 2006 22:48 (CEST)

mjah, maar het zou wel een hoop bekende bieren eruit halen. Eigenlijk dienen de categorieën voor het weergeven van de aanwezige artikelen, en de lijst is hopelijk een overzicht van veel biermerken met wat info, en dus best niet in snoeien zeker ? (er staat immers nog wat extra info naast elke rode link) ;-) --LimoWreck 23 apr 2006 23:47 (CEST)
Dan best die inleidende tekst veranderen? Venullian (overleg) 24 apr 2006 00:15 (CEST)
mjah, lijkt mij eigenlijk het meest ideaal die inleiding aan te passen ? --LimoWreck 24 apr 2006 00:29 (CEST)


Bink Winterkoningske alcoholgehalte onjuist[bewerken]

er staat 5.5 en het moet 8.3 zijn ( volgens [1] ) Ik zal het dan ook aanpassen .

Lijst van Belgische bieren en Lijst van Duitse bieren[bewerken]

Ik heb de Belgische bieren uit de lijst gehaald en een aparte Lijst van Belgische bieren gemaakt. Zo kunnen we ook nog een Lijst van Nederlandse bieren en een Lijst van Duitse bieren maken. En dan ga ik nu de Belgische bieren uit de lijst hier halen. Arafi 22 aug 2007 11:19 (CEST)

Er klopt niet van[bewerken]

Er klopt niets van deze lijst. Zowel inhoudelijk, er staan bijv. niet bestaande stijlen op, als volgens de wikipedia regel dat er alleen bieren op mogen staan die verwijzen naar een artikel in wikipedia. Bovendien vind ik het sowieso onzin om alle biermerken op te nemen tenzij deze dit daadwerkelijk verdienen vanwege baanbrekend werk in de bierwereld, zoals bijv. Orval, Pilsner Urquell en Courage Imperial Stout. Alle andere merken zijn niet bij te houden. Daarvoor kan je beter specialistische sites zoals www.ratebeer.com raadplegen.

Deze lijst is inderdaad een afschuwelijk onding. Gelukkig hebben de Belgische bieren inmiddels een aparte lijst, maar zolang iedereen zonder het minste verstand van bier (zoals de anonieme onnozelaar die alle bieren van Bavaria "pilsener" noemt) hierin mag knoeien is het hopeloos. Ik heb de hoop dan ook allang opgegeven. Ik zet wel een vraagteken bij een van jouw wijzigen: wat is maltbier? Is Bavaria Malt niet gewoon een alcoholvrije pils? Fnorp 13 sep 2007 11:03 (CEST)
De lijst is inderdaad groot. Grote bierbrouwers en lokale streekbiertjes - hoewel vaak even belangrijk - de onderscheid tussen brouwer/biermerk/ondersoort is vaak al vaag, en het geheel is weinig consistent. De opmerking dat wikipedia niet de plaats is daarvoor slaat wel nergens op. Uiteráárd zijn er andere bronnen voor biersoorten... maar dat geldt voor ALLES op wikipedia, dat er andere bronnen moeten zijn. Waar zou je anders je info vandaan halen ;-) --LimoWreck 13 sep 2007 13:19 (CEST)

Lijst bijwerken[bewerken]

Ik wil deze lijst best bijwerken. Maar dan moet er eerst duidelijk zijn wat er in deze lijst moet komen. Als we puur de titel van het artikel volgen, lijkt het me het meest logisch dat alleen MERKEN en niet alle producten van bepaalde brouwers op de lijst worden gezet. Bavaria hoeft dan maar een keer vermeld te worden. Onduidelijk is dan nog: wanneer is iets een eigen merk? mij lijkt duidelijk dat bijv. Amstel, hoewel gebrouwen door Heineken, een merk is. Heineken Oud Bruin valt onder het merk Heineken. Maar hoe zit dat met bijv. 'Normaalbier' en Lindeboom? Beide gebrouwen door dezelfde brouwerij, op het etiket is na zoeken de goede brouwer wel te vinden, maar ik vind het toch een soort van sub-bier van Lindeboom. Ik heb moeite hier een scheiding in te vinden. De EN-lijst lijkt me trouwens ook niet helemaal overeen komen met deze pagina, althans de opzet. Iemand feedback? Knerre 20 sep 2007 10:50 (CEST)

Ik wens je veel sterkte, en dat bedoel ik niet sarcastisch. Inderdaad is de lijst nu eerder een lijst van bieren dan van merken. De keuze is dan ook óf schrappen óf de lijst hernoemen. Een lijst van bieren kan dan ook etiketbieren als Normaalbier bevatten. Fnorp 20 sep 2007 12:05 (CEST)
De lijst kan dan maar het beste beperkt worden tot alleen de merken, de verschillende varianten van een zeker merk kunnen op het artikel daarvan vermeld, of anders op lijsten als Lijst van Nederlandse brouwerijen of op een algemene Lijst van brouwerijen. Daar kan dan mooi per brouwerij vermeld worden welke bieren ze brouwen. T Houdijk 20 sep 2007 12:14 (CEST)
Nog zoiets, de sublijst Lijst van Belgische bieren loopt hier niet helemaal gelijk mee op, daar staan weer alle soorten vermeld, niet enkel merken. De Belgische MERKEN horen natuurlijk weer wel op deze "hoofdlijst" thuis, die ontbreken hier nu geheel. T Houdijk 20 sep 2007 12:17 (CEST)
Ik heb gelijk maar een begin gemaakt met een Lijst van Nederlandse bieren, net zo'n lijt dus als voor de Belgische bieren. T Houdijk 20 sep 2007 12:30 (CEST)
Ik denk dat twee lijsten genoeg zou kunnen zijn: Lijst van Nederlandse bierbrouwerijen en Lijst van Nederlandse bieren. Dan kan deze opgedoekt worden, omdat je er hoe dan ook discussie over houdt. Zolang de term 'biermerk' niet eenduidig is gedefinieerd, blijft het onduidelijk wat er direct in deze lijst thuishoort. Trouwens, de Duitse en Engelse opzet staan mij ook wel aan. Knerre 20 sep 2007 13:05 (CEST)
@T Houdijk; probleem is dat lang niet ieder bier tot een merk behoort. Vooral grotere brouwerijen hanteren merken, de meeste kleintjes doen dat niet. Ik denk dat we een hoop problemen voorkomen als we het begrip biermerk negeren. Fnorp 20 sep 2007 13:25 (CEST)
Dat is inderdaad wat ik aandroeg. Zijn er speciale rechten nodig om deze pagina te hernoemen en aan te passen?Knerre 20 sep 2007 13:27 (CEST)
Volgens mij niet, maar misschien kunnen we daar beter nog even mee wachten tot er consensus over bestaat. Fnorp 20 sep 2007 13:33 (CEST)
Nu wel? Knerre 24 sep 2007 16:11 (CEST)
Wat mij betreft wel. Fnorp 26 sep 2007 14:37 (CEST)

Opmaak lijst[bewerken]

Ik heb zojuist eens goed de lijst bekeken. Mijn voorstel is om deze lijst volledig aan te passen en op de volgende manier op te stellen:

Brouwerij land van herkomst plaats van herkomst Opgericht
Voorbeeldbier Vlag van Nederland Nederland Voorbeeldplaats 1800
Voorbeeldpils Vlag van Estland Estland Bierstad 1900

De biersoorten dat een biermerk heeft geproduceert staan vermeld op de pagina van het bier zelf, zoals bijvoorbeeld bij brand is toegepast. Alle merken staan dan overzichtelijk op een pagina.
Als een meerderheid het hiermee eens is wil ik dit graag zo opstellen.
--Spco-mark (overleg) 24 jun 2015 12:50 (CEST)