Overleg:Lijst van fobieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zijn engtevrees en claustrofobie niet hetzelfde? Kattenfan 23 jan 2006 18:06 (CET)


Kan deze lijst niet samengevoegd worden met de desbetreffende categorie?

--

Asjeblieft niet zeg.

Laten we dat lekker verder uit elkaar trekken. Het fobieartikel leesbaar, deze lijst voor mensen die dat leuk vinden.

Deze lijst is leuke spielerei... maar meer ook niet.

Ben Meijer

Twijfel[bewerken]

Er zitten te veel onzintermen in deze lijst. Veel termen zijn alleen op google terug te vinden op pagina's van wikipedia en haar klonen.. Graag opschonen. JacobH 6 jun 2007 23:31 (CEST)

Gedaan. (zie ook de verwijdernominatie en de nuwegnominatie van onzinfobieën. Melsaran (overleg) 23 jun 2007 21:06 (CEST)
Volgens mij is het weer tijd voor een opschoonactie. Die wil ik zelf wel uitvoeren. Ik wil daarbij de verplichting op gaan nemen tot bronvermelding. Van elke fobie moet een bronvermelding aanwezig zijn dat de fobie daadwerkelijk medisch gediagnostiseert is. Hopelijk is iedereen het daarmee eens. "diagnose Arachibutyrofobie" levert geen enkele relevante google-hit op. Let er wel op dat bij "diagnose fobie" Wikipedia bovenaan staat. Simon(neushorn) 16 jan 2008 13:48 (CET)
Welke bronvermelding gaan we gebruiken? De DSM-IV? En waarom kunnen in dat geval dan specifieke fobieën als arachibutyrofobie niet op deze lijst opgenomen worden? En waarom zou deze lijst bijvoorbeeld niet gebruikt kunnen worden? Daar staan in ieder geval een flink aantal meer fobieën dan nu op de lijst van fobieën staat... Ik begrijp niet wat het probleem is met dit soort echt bestaande fobieën. Uiteraard wil ik geen vrijbrief voor onzinfobieën, maar dan zullen we moeten bepalen wanneer iets onzin is en wanneer niet. Google vind ik in ieder geval geen geldig criterium. Puck 4 jun 2008 19:36 (CEST)

Nieuwe voorwaardes?[bewerken]

Mogen op lijsten enkel nog maar blauwe links staan? Welke nut heeft dan nog naast een cat? Een anoniem voegde een bestaande fobie toe, dat werd teruggedraaid, ik herstelde dit met de juiste spelling, en dat ook met een link naar de fobie-lijst die medisch onderbouwd is. Ik vraag me dan hard op af wat daar mis mee is... Dolfy 7 mei 2008 16:34 (CEST)

Hersteld. Rode links zijn niet welkom op een A-Z lijst, wel op een normale lijst (tenzij het artikel niet gewenst is vanwege andere redenen, maar dan zou het als platte tekst kunnen worden opgenomen). Michiel1972 7 mei 2008 16:37 (CEST)
Oke duidelijk, en dank... Dolfy 7 mei 2008 16:40 (CEST)

Tabel, rode links[bewerken]

Ik heb het een en ander in tabelvorm gegoten en alle rode links opgeruimd. Dit laatste ter ontmoediging van fobiefielen. Ik ben namelijk fobiefoob (bang voor fobiëen) en stultitiofoob (bang voor dwaasheden) om nog maar te zwijgen van mijn onzinangst. Knipoog Kleuske 12 nov 2008 16:10 (CET)

Toevoegingen aan fobieën[bewerken]

Ik had reeds coulrofobie (angst voor clowns), claustrofobie (angst voor kleine ruimtes), schizofobie (angst voor schizofrenie) en nog wat anderen toegevoegd. Onder dit kopje wil ik de coulrofobie via deze link bevestigen. Ook heeft de claustrofobie een eigen wiki. Ook heeft coulrofobie een eigen wikipedia-site. Als dit niet voldoet zal ik nog verder gaan zoeken...

Wat we nodig hebben zijn externe bronnen (dus geen Wikipedia-pagina's, dat is net zoiets als jezelf als bron opgeven) die niet alleen bevestigen dat een bepaald woord bestaat, maar dat het ook echt in medische zin een fobie is. Of als het iets anders is, dat daar dan ook een precieze duiding voor gegeven wordt. Josq (overleg) 30 aug 2011 16:27 (CEST)
(na bwc) De link geeft alleen claustrofobie en dat is een daadwerkelijke fobie waarover voldoende bronnen te vinden zullen zijn. Voor 'coulrofobie' is er niet zoveel te vinden. In het Nederlands heb ik in het geheel geen geschreven literatuur kunnen vinden, en ook in het Engels komt het weer vooral voor in allerlei min-of-meer-schertsende lijsten. Wel vond ik dit : [1] in het Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Of er een Wikipedia-artikel aan deze 'fobie' is gewijd, is irrelevant, in ieder geval wanneer daar ook geen bronnen worden genoemd. Paul B (overleg) 30 aug 2011 16:30 (CEST)
Kijk eens Categorie:Fobie, daar staan veel meer fobieën bij. Hoe kan dat? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.92.51.172 (overleg · bijdragen) 28 mrt 2012 10:06‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
Omdat deze lijst nog incompleet is blijkbaar. Vul hem aan zou ik zeggen - Blessed are the peacemakers.jpgMan!agO Blessed are the peacemakers.jpg 28 mrt 2012 11:02 (CEST)

Bronnen[bewerken]

Ik zie weer een paar fobieën staan die geen bron hebben, maar wel een (soms bronloos) artikel. Wat doen we met deze fobieen, verwijderen of hier op de lijst behouden? Het gaat om de volgende fobieën: kynofobie en triskaidefobie, de fictieve angst om gevolgd te worden door eenden heb ik al verwijderd. Dit is een serieuze lijst, lijkt mij dan dat er geen plaats is voor fictieve angsten.

Ik ben het niet eens met de volgende stelling van Gebruiker:Paul B: ongedaan gemaakt. Prima, dan is een inhoudelijk issue, en is er duidelijk geen enkele consensus om dit te plaatsen.
met als reden: Er is ook geen enkele consensus om dit niet te plaatsen. Henk Obee (overleg) 28 mrt 2012 22:59 (CEST)
Ik heb overigens af en toe het idee met gebruikers van doen te hebben die lijden aan Neophobie. Henk Obee (overleg) 28 mrt 2012 23:03 (CEST)
Dat is de zaken omkeren. Er zijn nu drie mensen geweest die die fictieve fobie hier geen plaats vinden hebben, en verder is hierboven al veel discussie geweest over fictieve of grappig bedoelde aanduidingen voor fobieën, waarbij uiteindelijk steeds de afloop was dat 'onzinfobieën' zijn verwijderd van de lijst. Het lijkt me niet dat dan één gebruiker plaatsing van een niet-bestaande door Gary Larson bedachte 'fobie' kan doordrukken omdat er geen consensus zou zijn om het niet te plaatsen. Paul B (overleg) 28 mrt 2012 23:13 (CEST)

Efebifobie (angst voor jongeren)[bewerken]

http://en.wikipedia.org/wiki/Ephebiphobia

Ik zie angst voor een clown niet echt als een ziekte . Oudere mensen zien vaak jongere mensen op straat en kunnen daar bang voor zijn. Ze zijn ook vaak zo wild.

Androphobia angst voor mannen is er ook zo een .

--145.101.24.85 14 okt 2012 19:38 (CEST)

Efebifobie en Androphobia moet er ook zeker bij er zijn volksstammen die daar bang voor zijn.

bewijs is er volop. --77.60.185.2 19 jul 2015 15:03 (CEST)

Ergens bang voor zijn is niet hetzelfde als een fobie hebben. Tevens wil ik graag een bron zien voor de "hele volksstammen" die onder deze fobieën lijden. Kleuske (overleg) 19 jul 2015 15:21 (CEST)

er zijn er nog veel meer....[bewerken]

Zie bijvoorbeeld http://www.angstlijst.nl/angsten/natuur , groet, Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 16:18 (CET)

Beste Tjako. Ik denk dat we wel voorzichtig moeten zijn om integraal de lijst van deze pagina over te nemen. Ik heb de pagina nog niet goed bestudeerd, maar het lijkt een pagina te zijn van een commercieel bureau (mindtuning/Pieter Frijters). Het lijkt mij beter om andere bronnen te gebruiken op wikipedia.
Ik kom qua schrijfwijze op deze pagina al wel tegenstrijdigheden tegen.Inconsistent k/c-gebruik als weergave van κάππα in het oorspronkelijke Grieks en het nalaten van vernederlandsing van Grieks φῖ. Er staat een uitgebreide lijst van fobieën in mijn Dorland's medical dictionary.[1] Ik vind echter dat de fobieën ook in het Nederlandse taalgebied moeten voorkomen. Dat kan o.a. gecontroleerd kan worden in Pinkhof Geneeskundig woordenboek[2] of het geneeskundig woordenboek van Coëlho[3]. Ik krijg soms wel het gevoel dat de fobielijsten eerder een exercitie zijn in het bedenken van nieuwe woorden aan de hand van Griekse en Romeinse woorden (met de nodige fouten overigens) dan werkelijk bestaande indelingen zijn. Maar ik zou het waarderen als bewerkers op wikipedia in de lemmata dat weten aan te vullen met verwijzingen naar empirische onderzoeken. Met vriendelijke groeten, Wimpus (overleg) 8 jan 2014 16:48 (CET)

Literatuurverwijzingen

  1. Anderson, D.M. (2000). Dorland’s illustrated medical dictionary (29ste uitgave). Philadelphia/London/Toronto/Montreal/Sydney/Tokyo: W.B. Saunders Company.
  2. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  3. Jochems, A.A.F. & Joosten, F.W.M.G. (2003). Coëlho Zakwoordenboek der geneeskunde (27ste druk). Doetinchem: ElsevierGezondheidszorg.

Laten we niet weer in die discussie vervallen. Dat de hexakosioihexekontahexafobie nu weer een artikel heeft, is al vermoeiend genoeg. Daar hoeven niet nog meer fantasiewoorden bij, laat staan dat ze in deze lijst zouden moeten belanden. Voor iedere theoretisch denkbare specifieke fobie kun je wel een lollig stukje potjeslatijn (nou ja, eerder potjesgrieks) verzinnen. Paul B (overleg) 8 jan 2014 16:54 (CET)

Ik heb zelf geen bezwaar als er daarnaast ook verwijzingen naar empirische onderzoeken zijn. Een betere onderbouwing zou zijn als de fobie genoemd wordt in de DSM-5 (heb zelf alleen de DSM-IV als laatste uitgave) en/of de ICD10 (zowel Nederlandse en Engelstalige versie is in te zien op het internet. Met vriendelijke groeten, Wimpus (overleg) 8 jan 2014 17:03 (CET)
Ik bedenk ze niet zelf, we beschrijven slechts wat er over diverse fobieën bekend is a.d.h.v. externe bronnen. Wel ben ik 't er mee eens dat hoe beter de bronnen hoe secuurder de beschrijving kan zijn. Maar ik zie niet waarom sommige fobieën niet op deze lijst thuis zouden horen die wel elders redelijk frequent genoemd worden buiten Wikipedia. En ik was niet van plan die hele lijst over te nemen, hoor ;) Ik vroeg me alleen af welke daarvan we ook op Wikipedia een artikel kunnen geven voorzover er nog geen artikel over is. Groet, Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 17:06 (CET)
Er zijn boeken (externe bronnen) vol met semi-lollige pseudo-fobieën, die soms vrij frequent genoemd worden (zij het dan vooral in puzzelwoordenboeken en dergelijke). Stuk voor stuk verzonnen door niet-medici en niet-wetenschappers. De DSM-IV is volgens mij (maar ik ben een complete amateur...) niet zo scheutig met het geven van namen aan specifieke fobieën, vermoedelijk juist omdat er zoveel varianten mogelijk zijn. De huidige praktijk op deze lijst leek te zijn dat er ten minste één specifieke verwijzing naar een wetenschappelijk artikel of een betrouwbare overzichtsbron zou moeten staan, en eigenlijk lijkt me dat wel zo'n beetje het minimum. Paul B (overleg) 8 jan 2014 17:26 (CET)
Lijkt me prima als uitgangspunt, hoor. Ik ben alleen geen medicus/spiegoloog, dus vandaar dat ik even wat overleg zocht hier, voor ik wellicht teveel aan de lijst 'rommel'... ;) Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 17:34 (CET)
Het is heel erg simpel: dit is een abc-lijstje waar dus en een artikel en als extra eis ten minste één goede bron bij gevoegd moeten worden. Als de nieuw toegevoegde fobie geen artikel heeft dan knikker ik die fobie er hier weer af. Als er geen bron is, dan kijk in in het artikel en als daar geen bronnen of alleen maar niet medische bronnen (heb een keer een artikel gezien met alleen de libelle of dergelijke tijdschriften gezien) dan knikker ik het hier ook van de lijst. Deze lijst was ooit gevuld met onzinfobieën en lollige dingen, zoals Pharmacofobie, Antropofobie (angst voor de maatschappij), etc. Kijk maar eens naar deze versie. Dqfn13 (overleg) 8 jan 2014 18:20 (CET)
Is wat mij betreft okee Woody :) Zoals gezegd, ik ben fobagnost. :) Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 18:50 (CET)
Ik kan later deze week kijken of bepaalde fobieën voorkomen in Pinkhof/Dorland's/Coëlho. Daarnaast heb ik nog wel een aantal woordenboeken psychologie in de kast staan. Blijft nog steeds het mogelijk probleem dat zulke fobieën voortkomen uit een soort van uit de hand gelopen hobby van de lexicografisch (en niet vakinhoudelijke) redacteur van de woordenboeken. Ik kan in de twee ronde kijken naar de DSM-IV en de ICD10 en nog een aantal handboeken klinische psychologie. @Dqfn13 En is antropofobie niet mensenschuw? Angst voor de maatschappij zou ik eerdere koinoniofobie/coenoniofobie (κοινωνία +/- maatschappij/gemeenschap/bond, Nieuwgrieks:κοινωνιολογία = sociologie) noemen, maar dat bedenk ik ook ter plekke :) Groet, Wimpus (overleg) 8 jan 2014 19:13 (CET)
Helaas heb ik geen DSM IV in huis... en ik weet niet waar mijn Coëlho van 10 jaar geleden ligt... Maar die maatschappijfobie klinkt in mijn oren nogal... gezocht (dan druk ik mij nu heel lief uit). Overigens heb ik bij mijzelf fobiafobie vastgesteld. Dqfn13 (overleg) 8 jan 2014 19:24 (CET)
Ojee, nu durf ik niet te lachen.... Knipoog Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 19:36 (CET)
Ik denk dat antropofobie een groter probleem is dan u denkt. En vooral onder uw soortgenoten (en tevens ook mijn soortgenoten). Anders zou er niet een parallelle wereld als Wikipedia bestaan. Maar ja, de maatschappij is misowikipeed (wikipediahatend, denk aan misogyn en misantroop). He, leuk, allemaal woorden afgeleid van miseîn (μισεῖν), 'haten'. misagorie, misarachnie, misobelonie, misocoulrie, misoclaustrie, misemesie,miserytrie, misofonie et cetera. En dat is niet eens zo gek. In Oudgrieks komen zeker meer dan 50 van zulke constructies met mis-/miso- voor. En dan ook nog met phileîn (φιλεῖν), houden van->fil-/filo- , filarachnie, filobelonie, filocoulrie, filoclaustrie, filemesie,filerytrie, filofonie et cetera. En dat komt ook nog veelvuldig voor in het Ougrieks (Nederlands: filantroop. Gebruik om woorden te laten eindigen op -filie is een uitzondering in het Oudgrieks en het huidige gebruik binnen de (internationale) wetenschap is best wel potjesgrieks). Maar of het nu meteen afzonderlijke ziekte-eenheden zijn, dat is weer een heel ander verhaal. Groet, Wimpus (overleg) 8 jan 2014 20:15 (CET)
Sja, er lijden aardig wat gebruikers hier aan WP:Wikifilie.... Knipoog Tjako Piano pedals.jpg (overleg) 8 jan 2014 22:13 (CET)

Aanpassing fobieën[bewerken]

Naar aanleiding van het eerdere overleg (zie hierboven) ben ik aan de slag gegaan met de fobieën. Ik ben niet met de lijst van fobieën maar met de lemmata die vallen onder de categorie fobie aan de slag gegaan. Voor de definitie heb ik als bron Dorland's medical dictionary (2000) toegevoegd als deze overeenkwam. Voor de Nederlandse schrijfwijze Pinkhof Geneeskundig woordenboek (2012). Lijst van Dorland's is nog redelijk omvangrijk. Of het ook ziekte-eenheden zijn, moeten andere bronnen verder ondersteunen, maar daar kijk ik later naar. Anderzijds is er wel wat voor te zeggen om bepaalde fobieën te noemen die wel veel voorkomen in woordenboeken, maar niet per se in de vakliteratuur voorkomen. Maar dan moet dat wel vermeld worden. Ik heb verwijzingen naar dokterdokter.nl en woordenboek.nl en soortgelijke pagina's verwijderd. Ik vind dat geen wikipediawaardige pagina's. Dan vind ik Dorland's en Pinkhof betere bronnen. Met vriendelijke groeten, Wimpus (overleg) 11 jan 2014 22:56 (CET)

Ik heb een aantal keer Coëlho toegevoegd als bron, die ook triskaidekafobie noemt. Later moeten nog andere ondersteunende bronnen komen. Kom ook allerlei neologismen tegen gemunt door mensen die helemaal niks met geneeskunde, psychiatrie of (klinische psychologie van doen hebben, e.g. technofobie, digifobie, eibofobie. Het is de vraag of deze begrippen ook onder de categorie fobie vallen. Ze eindigen wel op -fobie, maar zijn in engere zin, geen fobie. Anderzijds kan in het lemma zelf duidelijk gemaakt worden (wat in een aantal gevallen al zo is) dat het niet gaat om fobieën in medische zin. Later nog meer. Groet, Wimpus (overleg) 12 jan 2014 12:44 (CET)
Ik heb vervolgens de Engelstalige uitgave van de DSM-IV erbij gepakt. Ik jammer genoeg geen DSM5 of de DSM-IV-TR. Van de DSM-IV bestaat er een verkorte uitgave en deze is vertaald naar het Nederlands. Die heb ik jammer genoeg niet, alleen de vertaling van de beknopte uitgave van de DSM-III-R (die ik als volledige versie in het Engels ook heb, naast de Engelse DSM-III). Ik kom niet al de specifieke potjesgriekse namen tegen in de DSM-IV en de Nederlandse vertaling van de (beknopte uitgave van de) DSM-III-R. Gebruiker BigB meldt op Overleg:Fobie wel:
"Ja, dit is een serieuze angst/fobie, en bestaat echt. Staat zelfs opgenomen in de DSM-IV (Diagnostical and Statistical Manual Versie 4) voor psychiaters. --BigB 27 mei 2006"
"Hmm die lijst met fobieën had ik niet gezien, ik heb alle wetenschappelijke namen hier neergeplant omdat ik dacht dat deze ontbraken, en deze horen (naar mijn mening) wel op de pagina thuis. Ik heb hier trouwens de DSM-IV voor me liggen, en het noemt wel degelijk de fobieën bij naam, met daarachter een korte omschrijving (achterin). --BigB 27 mei 2006 14:44 (CEST)"
Ik zou graag van gebruiker BigB de specifieke vindplaatsen (met bladzijdenummer) willen weten, maar deze gebruiker is al een lange tijd niet meer actief op wikipedia. Ik vind het dan ook belangrijk om de DSM zelf na te slaan en niet een internetbron over een secundair werk over de DSM. Overigens is het een volledige misvatting dat als het niet in de DSM voorkomt het ook niet bestaat. Maar ik vind het wel een eis om met wetenschappelijke werken te komen die de desbetreffende fobie beschreven en onderzocht hebben (en niet met internetverwijzingen die geen wetenschappelijke basis hebben). Met vriendelijke groeten, Wimpus (overleg) 12 jan 2014 17:34 (CET)
De opmerkingen die ik later heb toegevoegd zijn meer lexicografisch dan inhoudelijk van aard. Gegeven dat ik nu meer werken naast elkaar heb gelegd, kom ik ook meer tegenstrijdigheden tegen. Zo zijn de begrippen astrapofobie, astrafobie, brontofobie, brontefobie, keraunofobie moeilijk uit elkaar te trekken. Woordenboeken spreken elkaar tegen m.b.t. onderscheidingen die ze maken en synonymie-uitspraken die er worden gedaan. Ik heb mij nu laten leiden door de betekenis van de woorddelen in het Oudgrieks en heb de bronnen die een overeenkomstige invulling gaven, zwaarder laten wegen, dan de bronnen die een tegenstrijdige betekenis gaven. Maar het zo heel goed kunnen zijn, dat de bronnen die 'foute' vertaling geven van het potjesgrieks wel de hoofdstroom vertegenwoordigen. Maar daar heb ik nog geen zicht op.
Wel blijven er op dat gebied nog lastige zaken op te lossen. Een synoniem voor watervrees is aquafobie. Laatste woord is niet fraai omdat het een nomen hybridum is (combinatie van Grieks en Latijn in een samenstelling). Nu staat er ook nog hydrofobie als synoniem. Lijkt goed, maar ὑδροφοβία in het Oudgrieks en hydrofobie in het Nederlands is de afkeer voor water bij honden of mensen die hondsdolheid hebben. Fonofobie is zowel de afkeer/angst voor (schelle) geluiden, maar ook de angst om te spreken (in het openbaar). Maar glossofobie is ook de vrees om te spreken (in het openbaar). Odontofobie is een synoniem van tandartsvrees, maar ook vrees voor tanden volgens een bron, wat het ook letterlijk (Oudgrieks: ὀδούς = tand) de betekenis is (en niet tandartsvrees). Er wordt in iedergeval flink gegoocheld met namen en met betekenissen. Groet, Wimpus (overleg) 12 jan 2014 23:05 (CET)

Smetvrees[bewerken]

Ik twijfel of smetvrees wel hier op de lijst moet staan. Bij mijn weten is het geen fobie, maar een angststoornis of dwangstoornis. De gegeven link en het boek hebben het ook over dwangneuroses en de behandeling daarvan, niet over de behandeling van fobieën. Hoe denken anderen daarover? Dqfn13 (overleg) 27 apr 2014 11:27 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van fobieën. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 aug 2017 02:17 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Lijst van fobieën. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 10:10 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van fobieën. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 okt 2017 23:44 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van fobieën. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 dec 2017 22:28 (CET)