Overleg:Lijst van personen overleden aan de gevolgen van COVID-19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikidatalijst[brontekst bewerken]

Ik neem aan de titel aan dat dit een internationale lijst is? Ik zou er sterk voor zijn om dit via Wikidata te genereren. Ik zal in ieder geval hier een lijst plaatsen zodat we kunnen kijken hoe dat loopt. Hannolans (overleg) 2 apr 2020 13:37 (CEST)

Ik kopieer nu steeds na een update de onderstaande lijst naar de hoofdnaamruimte. Dit voelt een beetje omslachtig, ik wil daarom voor deze lijst een uitzondering voorstellen op het beleid om niet vanuit Wikidata geautomatiseerd in te laden zolang dit actueel is en dus per uur aangevuld wordt.

Mijn idee zou zijn om: - sjabloon actueel te plaatsen - listeria in de hoofdnaamruimte te draaien - tekst erbij dat dit een automatisch gegenereerde lijst is en sjabloon op de overlegpagina dat dit geautomatiseerd gebeurt.

Hannolans (overleg) 3 apr 2020 15:48 (CEST)

Beperken tot mensen met een Wikipedia-item?[brontekst bewerken]

Het is nu niet duidelijk waarop de filtering van deze lijst gebaseerd is. Ik zou zeggen mensen met een Wikipediapagina. Hannolans (overleg) 2 apr 2020 13:39 (CEST)

Door de beperking van mensen die een lemma hebben op dit project is de pagina dus niet gelijk aan de Engelstalige waar er geen zo een beperking is. Ik heb de koppeling weggehaald en gekoppeld aan het lemma waar ook geen zo een beperking is. Vdkdaan (Gif mo sjette) 17 apr 2020 16:22 (CEST)

Slachtoffers[brontekst bewerken]

Over het algemeen wordt onder slachtoffer iemand verstaan die eraan overleden is. Ik haal daarom personen weg die de ziekte (gehad) hebben. Hannolans (overleg) 2 apr 2020 13:41 (CEST)

Absoluut mee oneens. Verkrachtingslachtoffer is niet perse overleden. Ook op deze wikipedia Slochtoffer wordt dat niet zo omschrijven dat dit steeds dodelijk is. De naam dient dus nog aangepast te worden. Ook is men geen slachtoffer van ene pandemie maar tijdens een pandemie maar is men wel slachtoffer van de ziekte of het virus. Ook aan te passe best. Vdkdaan (Gif mo sjette) 17 apr 2020 16:24 (CEST)

Overlijden aan een pandemie[brontekst bewerken]

Hoe overlijd je aan een pandemie? Velocitas(↑) 26 aug 2020 15:45 (CEST)

Dat is natuurlijk ook onzin. Zelfs de meeste mensen die dit virus hebben, overlijden niet aan dit virus, maar bijvoorbeeld aan een longembolie, zoals de meeste mensen die kanker hebben ook nooit als doodsoorzaak "kanker" krijgen aangegeven op hun officiële akte van overijden zoals opgesteld door de arts. Paul Brussel (overleg) 26 aug 2020 15:58 (CEST)
Maar dan nog is een titel as "Lijst van personen overleden aan COVID-19" een betere titel toch? - FakirNLoverleg 27 sep 2020 13:10 (CEST)
Correcter zou zijn "overleden aan de gevolgen van COVID-19". Probleem is wel dat daarvoor duidelijke bronnen moeten zijn, want die worden niet altijd gegeven, en ook familie wil dat wel eens bewust niet zo benoemen. Paul Brussel (overleg) 27 sep 2020 13:20 (CEST)
Wat mij betreft mag de lijst ook weg, maar volgens mij zijn veel mensen voor behouden, en dan wil ik wel een kloppende titel. Jouw suggestie voor een titel is volgens mij nog iets beter zelfs! - FakirNLoverleg 27 sep 2020 16:56 (CEST)
Tja, van mij hoeft zo'n volstrekt willekeurige lijst natuurlijk ook niet, ook omdat er natuurlijk honderden namen ontbreken. Ik zie de toegevoegde waaarde niet. Bovendien heb ik bij sommige personen wel eens de bronnen bekeken als het in een artikel stond, en dan bleek dat helemaal niet in de bron te staan; waar de informatie wel vandaan kwam, weet ik dan ook niet. Bovendien weet ik niet of de oorzaak van overlijden nu zo relevant is, tenzij in bepaalde gevallen, zoals degene die het proces tegen tabaksfabrikanten heeft geïnitieerd in Nederland en die aan de gevolgen van roken onlangs overleed. Paul Brussel (overleg) 27 sep 2020 17:03 (CEST)
Ik heb de titel hernoemd in het kader van WP:VJVGJG - FakirNLoverleg 4 okt 2020 09:41 (CEST)

Samenvoeging[brontekst bewerken]

Dit artikel is op 1 september 2020 samengevoegd met Lijst van bekende personen die stierven aan COVID-19 n.a.v. een nominatie op Wikipedia:Samenvoegen/202004. Onderstaand is afkomstig van Overleg:Lijst van bekende personen die stierven aan COVID-19 en hierheen verplaatst ter archivering. Jvhertum (overleg) 1 sep 2020 18:26 (CEST)

Begin archivering[brontekst bewerken]

Deze pagina bestaat al in anders uitgewerkte vorm[brontekst bewerken]

Zie Lijst van coronapandemieslachtoffers Vysotsky (overleg) 17 apr 2020 17:42 (CEST)

Deze lijst is anders opgezet. Ik had eerst een redirect gemaakt maar zag toen een verschil. In de andere lijst MOETEN de personen een Nederlands lemma hebben. Hier zijn ook de personen die bekendheid genieten maar nog geen lemma hebben ook toegevoegd. Het staat ook duidelijk in de intro van het ander lemma.
Het is zoals alle bieren en alle bieren die een eigen lemma hebben op wikinl. Dat is niet gelijk maar gelijk wel op elkaar. Het is een deelverzameling van. Deze pagina kan dus veel meer bevatten dan de pagina waarnaar verwezen wordt. Vdkdaan (Gif mo sjette) 17 apr 2020 20:17 (CEST)
Excuses, maar ik vind je argumentatie niet heel overtuigend. Wat moet de Nederlandstalige Wiki met een overzicht met onbekende Amerikaaanse acteurs en Indiaanse (sic) koks? En met een rode link naar Joachim Yhomby-Opango? Een lemma op de Nederlandstalige Wiki lijkt me een correct criterium. Deze pagina was later, heeft een incorrecte opzet en is inhoudelijk slechter. Vysotsky (overleg) 17 apr 2020 22:03 (CEST)
Bizar als je in de titel zegt dat de pagina's gelijk zijn, dan is de andere ook incorrect. Graag dus steekhoudende argumengten en geen eigen meningen lopen verkopen als superieur.
Excuses maar niet alle acteur zijn onbekend. Ze hebben alleen nog geen lemma alhier. Starwars acteur zijn ook in ons taalgebied EW. De meeste die in de lijst staan bestaan op een 10-tal andere wikiepdia's. Dat toont ene internationale bekendheid. Dus als er al iemand de moeite gedaan heeft om een lemma te maken in het nederlands is geen goed criterium. Het criterium zou moeten zijn of ze EW zijn om een Nederlands lemma te hebben, niet om al een te hebben. Daarnaast mag je een andere mening hebben. Niets mis met twee lijsten, een met jouw mening en een die wat ruimer is. Het neerpoten als iemand met een andere mening als incorrect is wel oncollegiaal. Vdkdaan (Gif mo sjette) 17 apr 2020 23:45 (CEST)
De andere lijst is completer en bijgewerkt. Deze lijst is later aangemaakt maar bevat geen voor België en Nederland relevante personen die niet in de andere lijst staan, en lijkt me daarom overbodig. Vysotsky (overleg) 20 apr 2020 12:25 (CEST)
Zodanig overbodig dat je de personen uit deze lijst overneemt naar het ander lemma. Bewijst gewoon dat je niet de moeite gedaan hebt de EW van de mensen op deze lijst te controleren. Maar wel die mensen als Quote onbekende Amerikaaanse acteurs neerzet. Je ondergraaft hierdoor je eigen argumentent en bewijst dat ze niet-steekhoudend waren. Bedankt. Alleen spijtig dat je het zelf niet wil toegeven. Vdkdaan (Gif mo sjette) 22 apr 2020 12:31 (CEST)
Misschien moet je er wel even bijvertellen dat je die drie artikeltjes vandaag zelf in een matige vertaling naar de Nederlandse Wiki hebt overgezet. Ik vind inderdaad bijv. B-actrice Lee Fierro niet-encyclopediewaardig voor de Nederlandstalige Wiki, maar als er een lemma is, moet daar ook naar gelinkt worden. Overigens haal ik informatie altijd uit meerdere bronnen, zie bijv. de link bij Fierro. Ik ben ook niet te beroerd om het artikeltje over Adam Schlesinger van een foto te voorzien en op te knappen. Dank niet nodig. Vysotsky (overleg) 22 apr 2020 12:46 (CEST)
Dank trouwens voor het woord erkentelijkheden. Ik zag het zelden gebruikt (in de kranten in Delpher 32 keer, vs. eerbewijzen 48.366 maal), maar het bestaat echt, en ik vind het bij nader inzien mooi. Vysotsky (overleg) 22 apr 2020 12:54 (CEST)

Einde archivering[brontekst bewerken]

Verzoek om titel aan te passen[brontekst bewerken]

Nu heeft deze pagina de titel "Lijst van personen overleden aan de coronapandemie". Maarehm... Wereldwijd overlijden er véél meer mensen aan het coronavirus of hebben het virus opgelopen... Zal het dan niet beter zijn om dan òf alle personen te benoemen, òf de titel aan te passen naar "Lijst van bekende personen overleden aan de coronapandemie". ArLuc (overleg) 26 sep 2020 23:49 (CEST)

Dank voor de suggestie. Maar in de eerste zin van het artikel staat duidelijk: Dit is een lijst van coronapandemieslachtoffers met een Nederlandstalige Wikipedia-pagina. Dat lijkt toch duidelijk genoeg? Vysotsky (overleg) 27 sep 2020 01:23 (CEST)
Dat zegt u aan 't eind goed... Dat "lijkt" duidelijk genoeg... Niet dus... Wil dus niet zeggen dat 't hier gaat om bekende mensen, of niet... Gezien alle reacties op deze overlegpagina blijkt 't dus NIET duidelijk genoeg te zijn... ArLuc (overleg) 27 sep 2020 19:24 (CEST)

Met een Nederlandstalige Wikipedia-pagina[brontekst bewerken]

Er boven staat: "Dit is een lijst van slachtoffers van de gevolgen van COVID-19 met een Nederlandstalige Wikipedia-pagina." Is er een rede dat niet iedereen is opgenomen? Volgens mij staan deze niet in de lijst. Yvonne Brill Mike Longo Vergillio Rebin Luke Letlow Amfilohije Radović Rita Sarkisian Michel Robin Mary Wever-Laclé Hans Cohen Pim Doesburg Khalil El Moumni Harold Budd Robert M. Laughlin Bill Froberg Kees van Lede Dirk Mudge Purpleman David Prowse Sixto Brillantes jr. Ron Mathewson Alfredo Lim Aniel Kienno. Mvg, Lidewij (overleg) 13 jan 2021 21:19 (CET)