Overleg:Lijst van premiers van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De ministerraad is in 1823 ingesteld. Dus niet in 1815. Tevens is het ministerschap met verantwoording aan de Kamer en niet aan de Koning van 1848. Wellicht dat dat vermeld moet worden. Ook vond ik het welaardig dat Balkenende de 37e pm van de staat der Nederlanden is in modern-consititionele zin. (WVR)

Ik wilde slechts deze lijst integreren met Lijst van ministers-presidenten van Nederland, zodat die lijst een redirect kon worden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik inhoudelijk niet echt opgelet heb... :-) Puckly 26 apr 2004 19:13 (CEST)

lukt niet..[bewerken]

Kan iemand even kijken, onderaan bij de balk. Schelto van Heemstra, is ook een jaar voorzitter van de ministerraad geweest. ik krijg het alleen niet helemaal goed. Luijt 20 jun 2005 02:19 (CEST)

Er zijn overigens drie Schelto van Heemstra's geweest... er moet eens uitgezocht worden welke links nu naar wie dienen te verwijzen. Känsterle 20 jun 2005 09:31 (CEST)
dat moet nu duidelijk zijn. Luijt 20 jun 2005 10:16 (CEST)

meervoud[bewerken]

Ik zie ministers-presidenten staan maar dat klinkt raar vind ik. Is het niet gewoon ministers-president?--Kalsermar 3 jan 2006 21:38 (CET)

Nee. Het Groene Boekje geeft als meervoud ministers-presidenten. Ik ga het weer wijzigen. Skuipers 18 nov 2008 17:43 (CET)

De tijdlijn maar dan "politiek gekleurd"[bewerken]

Met (bijvoorbeeld)

  • blauw = liberaal
  • geel = confessioneel
  • rood = socialistisch
  • oranje = conservatief

Geeft min of meer het (over)heersende politieke klimaat weer. Zou deze tijdlijn een alternatief kunnen zijn voor de lijn die nu in het artikel staat? Die geeft naar mijn indruk tamelijk willekeurige informatie. - Paul-MD (overleg) 4 jun 2012 22:39 (CEST)

Mark RutteJan Peter BalkenendeWim KokRuud LubbersDries van AgtJoop den UylBarend BiesheuvelPiet de JongJelle ZijlstraJo CalsVictor MarijnenJan de QuayLouis BeelWillem DreesLouis BeelWim SchermerhornPieter GerbrandyDirk Jan de GeerHendrik ColijnCharles Ruys de BeerenbrouckDirk Jan de GeerHendrik ColijnCharles Ruys de BeerenbrouckPieter Cort van der LindenTheo HeemskerkTheo de MeesterAbraham KuyperNicolaas Pierson (politicus)Joan RöellGijsbert van TienhovenAeneas Mackay jr.Jan Heemskerk AznTheo van Lynden van SandenburgJohannes Kappeyne van de CoppelloJan Heemskerk AznGerrit de Vries AznJohan Rudolph ThorbeckePieter Philip van BosseJulius van Zuylen van NijeveltIsaäc Dignus Fransen van de PutteJohan Rudolph ThorbeckeJacob Pieter Pompejus van Zuylen van NijeveltFloris Adriaan Van HallJan Jacob RochussenJustinus Van der BrugghenFloris Adriaan Van HallJohan Rudolph ThorbeckeJacob De KempenaerGerrit Schimmelpenninck

Ik zie dat deze suggestie is opgevolgd. Bob.v.R (overleg) 22 okt 2015 23:45 (CEST)

Eerder al?[bewerken]

Ik was in de veronderstelling dat dit voorzitterschap pas vanaf 1848 enige betekenis kreeg, maar zojuist kwam ik op Parlement & Politiek tegen dat Henri van Doorn van Westcapelle al tussen januari 1841 en april 1842 voorzitter was van de Ministerraad - vrij ronde data, wat suggereert dat dit een bewuste benoeming was? Hij was in die periode Minister van Staat overigens, en geen Minister van Binnenlandse Zaken. Effeië T.Sanders 22 okt 2015 23:36 (CEST)

Van Doorn van Westcapelle was in die periode voorzitter van de ministerraad omdat hij vicepresident van de Raad van State was. Volgens J.Th.J van den Berg & J.J. Vis, De eerste honderdvijftig jaar. Parlementaire geschiedenis van Nederland, 1796-1946, Amsterdam: Bert Bakker 2013, p. 293 was het Van Hall die bij zijn aantreden in 1842 met succes een wijziging van het reglement van orde van de ministerraad afdwong bij de Koning, waarna niet langer de vicepresident van de Raad van State de raad zou voorzitten, maar het voorzitterschap maandelijks zou wisselen tussen de ministers. Woodcutterty|(?) 3 nov 2015 21:44 (CET)

Johan Rudolph Thorbecke[bewerken]

Ik ben geen politicoloog of historicus. Maar er staat dat Johan Rudolph Thorbecke op 4 juni is gestorven. Maar dan staat er wel weer dat hij op 6 juni Demissionair werd en op 6 juli ontslag nam. Dat is raar of hoort dat? StefanvR225 (overleg) 30 okt 2018 17:06 (CET)

(Aan StefanvR225) Het is niet zo dat hij ontslag nam, maar dat het kabinet op 6 juni Demissionair werd en op 6 juli ontslagen werd. Het gaat dus om Kabinet-Thorbecke III, niet om Thorbecke zelf. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 92.111.148.207 (overleg · bijdragen) 8 nov 2018
Dat klopt. Al verwacht ik dan eigenlijk wel een opname van wie dan de vervanger was van Thorbecke binnen dat kabinet (net zoals dat bij Schimmelpenninck is gedaan). Dat lijkt Pieter Philip van Bosse maar ik vind er geen bron voor zo snel. Anyone? Effeietsanders 8 okt 2019 17:45 (CEST)