Overleg:Lpg (brandstof)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wie heeft gelijk[bewerken]

Volgens deze pagina bestaat LPG uit propaan en butaan, maar verbrandingsmotor beweert dat het vloeibaar aardgas is. En aardgas is voor het merendeel methaan (CH4). Wie heeft gelijk? Andre Engels 25 mrt 2003 20:04 (CET)

ter info (en mogelijke oorzaak verwarring) LPG wordt vaak vloeibaar getankt, opgeslagen en vervoerd. Het is al bij een lage druk (8 tot 10 bar) vloeibaar te maken (LIQUIFIED petrol gas). Voor vloeibaar aardgas (LIQUIFIED natural gas) heb je een hele hoge druk nodig (300 bar?) en geavanceerde technieken (-160graden) voor het vloeibaar is op te slaan (LNG). Adanaha 21 nov 2007 23:59 (CET)

Aardgas is voor huisverwarming en kookfornuis, LPG voor verbrandingsmotoren Aardgas wordt gewonnen uit gasbellen ondergronds, LPG wint men uit de lichtste fraties van aardolie door raffinage. Het woord "Aardgsas" bij verbrandingsmotor veranderd in "gas".Dus duidelijk twee verschillende gassen.Lvg 25 mrt 2003 20:19 (CET)

Zie het artikel, LPG wordt deels gewonnen bij raffinage van aardolie MAAR komt hoofdzakelijk rechtstreeks uit de grond bij aardgaswinning. Adanaha 30 sep 2007 15:00 (CEST)

Ik ben hier gekomen vanaf de pagina verbrandingsmotor, juist omdat ik over de term vloeibaar gas was gevallen. Ik heb het verwijderd. Laat ze hier maar opzoeken wat LPG precies is als ze het willen weten. LPG is inderdaad een propaan/butaan mengsel. In aardgas zit ook een beetje propaan en butaan. Dit wordt bij het vloeibaar maken van aardgas afgescheiden en ook als LPG verkocht (het komt dus niet alleen uit aardolie, maar in Nederland wel, omdat we hier geen LNG fabriek hebben).Gerben1974

Inderdaad wordt in Nederland het propaan/butaan niet gescheiden van het aardgas. Adanaha 30 sep 2007 15:00 (CEST)

Misschien komt de verwarring voort uit het feit dat voor vloeibaar aardgas (onder hoge druk) de term LNG (Liquefied Natural Gas) gebruikt wordt?

Moet hier nog iets over verkrijgbaarheid (ook in het buitenland) van LPG?

Ja graag, schrijf maar een stukje over LPG in het buitenland... In Duitsland (Flüssig-gas) en Frankrijk (GPL) is het steeds beter verkrijgbaar en stukken goedkoper dan benzine (rond de €0,60 tot €0,75 per liter) Adanaha 30 sep 2007 15:00 (CEST)


@Adanaha Stikstof oxide is geen onzin, ik heb het terug gezet met een dubbele link met onderbouwing. Jouw BP link is een bedrijfslink waar men het nog over euro 2 en 3 heeft, achterhaald en bovendien alleen gelfdig voor affabriek LPG installaties. Geelhoed

LPG is met hoofdletters. lpg bestaat niet.Gerben1974 26 dec 2007 14:21 (CET)

Hier wil ik toch wel een discussie over starten (voor ik het wijzig). Volgens alle spellingsgidsen is lpg met kleine letters en zonder punten, vergelijkbaar met dvd of btw. Dat de volledige term uit het Engels komt en met hoofdletters wordt geschreven doet daar niks aan af. --Lupe (overleg) 27 jan 2011 11:12 (CET)

lood en zwavel: vrijwel iedereen tankt inmiddels loodvrij en voor zwavel ligt de limiet op minder dan 50 ppm bij benzine en diesel, veel merken zitten zelfs onder 10 ppm. Dus dat is nu geen voordeel van LPG meer tov diesel en benzine. Bart (Evanherk) 22 jan 2008 13:07 (CET)

Nou EvanErk, dat klinkt inderdaad heel goed zeg, (bijna) geen zwavel meer en nagenoeg geen bezeen meer in benzine (1% maximaal), Je zou bijna na zo'n stukje gaan geloven dat het zelfs niet ongezonder is dan LPG. Maar dan lees je ook even de Engelse versie van Benzine en met name diesel. Wat nadere informatie daar over de aromaten die worden toegevoegd tegenwoordig, in plaats van lood. Aan LPG hoeven die aromaten en andere rommel niet worden toegevoegd, dan spreekt het verschil denk ik ook voor zich. Door de hogere verbrandingstemperatuur zal er inderdaad meer stikstof-oxide vrijkomen. Mogelijk zou dat aan te passen kunen zijn. Adanaha 6 jul 2008 20:37 (CEST)

LPG-auto werkt ook op benzine?[bewerken]

Ik las dat je ook benzine kunt tanken als je echt geen lpg-tankstation kunt vinden, bijvoorbeeld in het buitenland. Mocht dit waar zijn, is het dan relevant op te nemen? Wernert 26 jul 2009 12:59 (CEST)

Ja,maar dat komt omdat (bijna) alle LPG-auto's dubbel uitgevoerd zijn. Jack Ver 26 jul 2009 13:58 (CEST)

onbegrijpelijke zin[bewerken]

De laatste zin onder het kopje 'LPG en hoge brandstofprijzen': Een G3-installatie is de combinatie van de auto jonger dan 1-1-1995 plus de technische eigenschappen van de gasinstallatie die een omgebouwde auto een G3-status kunnen geven. is voor mij erg onbegrijpelijk. Is er iemand die begrijpt wat hier bedoeld wordt en hem kan aanpassen? --Erik Wannee 20 mei 2010 12:25 (CEST)

Het hele artikel staat bol van dergelijk kromme-tenen-taalgebruik, maar hier heb je wel een pareltje te pakken. Het is in feite een herhaling van de twee voorgaande zinnen en kan dus weg.--Quarconi 30 jul 2010 17:40 (CEST)

LPG vs. Autogas[bewerken]

"In België en Nederland wordt hiermee in het algemeen autogas bedoeld."
Als er inderdaad een verschil is tussen LPG in het algemeen en LPG aan de pomp, dan behoeft dit nadere uitleg in het artikel. Een onderscheid maken tussen autogas en LPG, zonder uitleg, werkt verwarrend; zeker wanneer vervolgens in het artikel de termen LPG en autogas door elkaar worden gebruikt. --Quarconi 30 jul 2010 17:22 (CEST)

Samenstelling LPG varieert per jaargetijde?[bewerken]

Rond 1985 werd mij verteld dat de samenstelling van LPG afhankelijk is van het jaargetijde. 's Zomers 60% butaan en 40% propaan, en 's winters andersom. De reden wat dat hiermee de verschillen in dampdruk tussen zomer en winter konden worden beperkt. Aangezien LPG alleen loonde als je veel reed, was de kans vrij klein dat je 's winters nog met "zomergas" reed. Ik weet niet of dit nog steeds zo is. Zo ja, dan zou dit wellicht ook in het artikel vermeld kunnen worden.

Verder werd mij verteld dat de meters aan de pomp destijds alleen de volumestoom maten, en niet de dichtheid (en daarmee de massastroom). Daardoor zou het voordleiger zijn om 's ochtends vroeg te tanken, als het nog koud was. Het gas had dan een hoger dichtheid, waardoor je feitelijk wat meer gas voor je geld kreeg. Of het werkelijk veel uithaalde, weet ik niet (ik heb nooit op gas gereden). Bij geruchte heb ik vernomen dat de eters tegenwoordig slimmer zijn, zodat dit trucje niet meer op zou gaan.

-- HHahn (overleg) 3 feb 2011 17:08 (CET)

Aardgas/LPG[bewerken]

Er wordt hier vermeld onder explosiegevaar dat de bus in Wassenaar, en ik citeer: "Wat gebeurde toen er bij Wassenaar een lpg bus in de brand gevlogen was. [6]" een lpg bus is. Dit klopt niet, het gaat hier om een aardgasbus, deze hebben andere veiligheidsventielen (smeltventielen) in plaats van overdrukventielen. Daarbij staat er in een aardgastank zo'n 200 bar, wat mij ook van invloed lijkt op de grote vlammenzee in Wassenaar. Als laatste waren de smeltventielen naar de zijkant gericht. Na dit voorval zijn deze bussen aangepast, waarbij de smeltventielen in de bus zijn gericht. Dit voorkomt één grote vlammenzee aan de zijkant. Is het oké als ik dit weghaal? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.245.51.33 (overleg · bijdragen) Etwintje (overleg) 13 nov 2012 10:06 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lpg (brandstof). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 14:54 (CEST)

Parkeerverbod België[bewerken]

Voor de aanpassingen rond het parkeerverbod in België graag volgende bronvermelding toevoegen. https://www.senate.be/www/?MIval=/publications/viewPub.html&COLL=S&LEG=4&NR=791&VOLGNR=1&LANG=nl punt e) Tot voor kort was het in de meeste ondergrondse parkings verboden voertuigen aangedreven op LPG-brandstof te parkeren. Dit verbod steunde op Vlaamse milieuwetgeving waarin staat dat ondergronds parkeren van LPG-voorziene voertuigen verboden is in parkings met meerdere voertuigen andere dan personenwagens. Deze wetgeving was dus eigenlijk niet van toepassing op ondergrondse parkeergarages voor personenwagens. De eigenaars of gebouwenbeheerders kunnen deze bepaling uiteraard wel autonoom opleggen. In de praktijk werd de verbodsbepaling dan ook veel ruimer geïnterpreteerd dan wat ze concreet beoogde en werd deze wetgeving ingeroepen om LPG-wagens te weren. Dat is echter een verkeerd signaal in het kader van het stimuleringsbeleid voor het gebruik van LPG als milieuvriendelijke brandstof. Vlooteigenaars gebruiken het verbod ook om voor de bedrijfs- en leasewagens stelselmatig te kiezen voor diesel of benzine.

Technisch gezien klopt dus niet wat ik geschreven heb, er is nooit een parkeerverbod geweest voor lpg wagens in ondergrondse parkings in België, echter werd wel aangenomen door een verkeerde interpretatie van de wet dat er een verbod was en werd dit tot 8/11/2002 ook gehanteerd als verbod. 8/11/2002 is overigens de publicatiedatum van dit wetgevingsstuk waar de wetgever dit duidelijk maakt.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.134.137.128 (overleg · bijdragen) 28 sep 2018 17:55‎