Overleg:Meden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

meden zijn koerden, omdat een stad in noord irak die erbil heet was een assyrische stad. en nu wonen in erbil 85% koerden. en azeren zijn geen meden maar turken.

De Duitse WP zegt er het volgende over: Als Nachkommen der antiken Meder werden unter anderem die heutigen Luren, Kurden, Gilaker und die heute turksprachigen Aserbaidschaner vermutet. Dat zou betekenen dat de Azeri een taalwisseling hebben ondergaan: oorspronkelijk Info-Europees, nu Turks. Dat is geen ongewoon verschijnsel (de Bulgaren zijn bijvoorbeeld van Turks naar Slavisch overgegaan en de Ieren in meerderheid van Keltisch naar Germaans), maar dat zou wel ergens gedocumenteerd moeten zijn. Of traceerbaar in het Azeri. Kortom: we hebben (betrouwbare) bronnen nodig! Fransvannes 9 mei 2006 12:28 (CEST)


dat klopt niet want, turks lijkt helemaal niet op de taal van de meden. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 193.172.170.26 (overleg|bijdragen) 15 mei 2006 14:02

Koerden zijn afkomstig van meden ( Media Empire : Medes=Koerden) - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 85.145.29.198 (overleg|bijdragen) 18 aug 2006 18:15

(Er staan tegenstrijdige dingen in het artikel: de Koerden zouden de nakomeling van de Meden zijn maar in feite zijn de Azeri`s de nakomelingen van de Meden?????) De Meden spraken een Indo-Iraanse taal en de Koerden doen dat ook en ze leven ook in hetzelfde gebied als de meden dus het is logischer dat de Koerden de nakomelingen van de Meden zijn. De Azeri`s daarentegen komen uit centraal Azië.- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 85.145.29.198 (overleg|bijdragen) 3 mrt 2007 13:47

Ehmm, Fransvannes legde nu net uit dat volkeren een andere taal kunnen overnemen. De Meden leefden overigens zo lang geleden, dat de kans om in Eurazië iemand te vinden die geen nakomeling is, mij niet eens zo groot lijkt. O ja, wie is die geschiedkundige eigenlijk? Erik Warmelink 21 dec 2007 05:32 (CET)

Chronologie[bewerken]

Ik zie dat er uitvoerig wordt gespeculeerd over de chronologie en voel me daarom vrij Ferdowsi's Shahnameh hierbij te introduceren, daar het een verslag zou zijn van de Perzische koningen. Daar zien we Kay Qobad (leeftijd 100 jaar), opgevolgd door Kay Kavus (leeftijd 150 jaar), zijn zoon Seyavash, vazal en schoonzoon van Afrasyab, maar omgekomen toen Afrasyabs broer Garsivaz een opstand begon en Seyavash daarin betrok, en ten slotte Kay Khosrow (regering 60 jaar). Daarna ging de regering over op Lohrasp. Kay Kavus overleefde zijn zoon Seyavash en gaf de troon door aan zijn kleinzoon Kay Khosrow. Kay Kavus ging vóór de geboorte van Seyavash naar het land van de 'demonen van Mazanderan' en werd gevangen genomen, maar door Rostam bevrijd. Ook Bizhan werd later door Rostam bevrijd, nadat hij 'zwijnen' wilde doden die het land van de Ermani waren binnengevallen en in een diepe put belandde.

Stel dat de Scythische overheersing inderdaad in Cyaxeres' tijd plaatsvond en dat Phraortes niet de zoon maar de kleinzoon was van Deioces en vazal werd van Assurbanipal en dat hij omkwam na de opstand van Assurbanipals broer in 652 v. Chr. Dan krijgt de Shahnameh een historische betekenis en zou bijvoorbeeld de volgende chronologie mogelijk zijn:

  • Deioces (Kay Qobad), geboren 791 v. Chr, regeerde 53 jaar: 744 - 691 v. Chr. en werd 100 jaar.
  • Opgevolgd door zijn zoon, een onbekende koning (Kay Kavus), regeerde 66 jaar: 691 - 625 v. Chr.
  • In de eerste 2 jaar was er de 'gevangenschap in Mazanderan' (Hyrcanië (wolvenland), het land van de demonen (Dahae, Dasa's, demonen) en de Gorgsaran (mensen met hondekoppen en zachte voetzolen): 691 - 689 v. Chr. Kay Kavus werd bevrijd door Rostam.
  • Daarna werd Phraortes (Seyavash) geboren (687) en op 14-jarige leeftijd werd hij vazal van Afrasyab (Assurbanipal), hij regeerde 22 jaar en kwam om na de opstand van Afrasyabs broer Garsivaz in 652 v. Chr.: 673 - 651 v. chr.
  • Onbekende koning (Kay Kavus) regeerde verder, maar schonk al vroeg macht aan zijn jonge kleinzoon Cyaxares (geboren 651?). De 'Scythische overheersing' (verhaal van Bizhans jacht op 'zwijnen' in land van Ermani (Armeniërs, Urartiërs? en diens gevangenschap in 'Turaanse put') vond plaats van 640 - 612 v. Chr. (28 jaar). Binnen die periode werd Assurbanipal in 627 v. Chr. overwonnen en werd Cyaxares (Kay Khosrow) tot koning gekroond. In 612 v. Chr. viel de Assyrische hoofdstad Ninive. Cyaxares regeerde 40 jaar, van 625 - 585 v. Chr. De Scythische overheersing viel deels binnen zijn regering als gekroond koning.
  • Opgevolgd door Astyages (niet genoemd in Shahnameh, daar volgt Lohrasp (Cyrus de Grote?) Kay Khosrow op), die 35 jaar regeert: 585 - 550 v. Chr.

Dan is de 'mythische' geschiedenis van Ferdowsi geïncorporeerd in de historie. Het is natuurlijk maar speculatie en slechts een mogelijke chronologie onder de reeds genoemde drie versies. 10Guillot (overleg) 5 dec 2018 10:45 (CET)

Voor de honderste keer: niet zelf speculeren aan de hand van eeuwenoude werken. Alleen recente literatuur gebruiken. BoH (overleg) 6 dec 2018 12:27 (CET)