Overleg:Metaal

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat is nu het verschil tussen ferro en non-ferro-metalen? Als student vond ik maar geen antwoord op de vraag, dat is mischien toch een puntje om erbij te zetten, niet?

Het verschil is, dat ferro-metalen geheel of grotendeels uit ijzer bestaan, en non-ferro-metalen niet. Ik heb de formulering iets veranderd, in de hoop dat het dan iets duidelijker is, maar in feite stond het al in het artikel. Johan Lont (voorbehoud) 23 nov 2007 14:36 (CET)[reageer]

Nog een vraag: "ze hebben meestal een hoog smeltpunt (Met uitzondering van kwik (Hg) zijn alle metalen vaste stoffen bij kamertemperatuur)" Is waterstof (H) niet een alkalimetaal...? (-:

Ik heb het artikel [[Alkalimetaal] er even bijgezocht. Daar staat:
Een alkalimetaal behoort tot de groep elementen, die in het periodiek systeem onder elkaar staan onder IUPAC-groepsnummer 1. Waterstof wordt echter niet tot de alkalimetalen gerekend, omdat waterstof door het zeer kleine aantal elektronen niet meer de chemische eigenschappen van een alkalimetaal vertoont. Omdat waterstof ook in geen van de andere groepen echt thuishoort, wordt deze soms weer wel tot de alkalimetalen gerekend.
Dit klinkt behoorlijk vaag. In het artikel Metaal wordt waterstof blijkbaar niet tot de alkalimetalen gerekend. Johan Lont (voorbehoud) 23 nov 2007 14:36 (CET)[reageer]


klopt dat is het ook niet, om precies te zijn hoort het bij de niet-metalen thuis – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Dropmix (overleg · bijdragen)


In het artikel periodiek systeem is ook sprake van een groep 'hoofdgroepmetalen'. Dat deze groep bij de metalen hoort is waarschijlijk, zeker na het lezen van 'In het periodiek systeem bevinden deze elementen zich alle links van de semi-metalen, of metalloïden. De metalloïden liggen op een diagonale lijn...' maar moet die groep eigenlijk niet ook genoemd worden in de inleiding? Alles in het kader van de volledigheid :) 1 okt 2009 21:42 (CEST)

Glimmemdste metaal[brontekst bewerken]

Welk metaal blinkt het meest? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 163.158.237.170 (overleg · bijdragen) 31 aug 2019 20:36 (CEST)[reageer]

@Piotrpavel: In de metallurgie is een legering een vast, kunstmatig bereid, homogeen mengsel van een metaal met een of meer andere elementen.

Daarmee zijn ook sommige (of alle??) metaalmengsels legeringen, zoals brons. Maar niet alle legeringen zijn metaalmengsels. Dus wat is het probleem? Madyno (overleg) 18 sep 2019 12:44 (CEST)[reageer]