Overleg:Michiel Pesman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Enkele vragen:

  • Het artikel bevat de zin: "In 1917 werd hij aangesteld als secretaris bij de Denver Society for Ornamental Horticulure." De zoektermen Denver Society for Ornamental Horticulure leveren slechts vier treffers die allemaal naar Wikipedia terugwijzen (zie: link). Die 'secretaris' vertrouw ik evenmin. Dat kan ook iemand zijn die de dagelijkse leiding heeft of een CEO-achtige figuur.
  • Het artikel bevat de zin: "Hij was medeoprichter van de Denver Botanic Gardens." Ik kan dit niet bevestigd vinden. De geschiedenis-pagina van de Denver Botanical Gardens vermeldt dit feit evenmin, zie: [1]. Het bron-artikel - en:Michiel Pesman - heeft al een voorzichtiger zin: "He helped to found the Denver Botanic Gardens and contributed many articles to their publication, the Green Thumb; some were published posthumously." Het laatste deel van die Engelse zin is sowieso juist en het eerste zou kunnen, maar vergis ik me als ik een verschil beluister tussen "hij hielp oprichten" en "hij was medeoprichter"?

Er is vast nog meer. Met vriendelijke groet, Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 10:07 (CET)

Ik denk dat er sowieso een -t- mist in horticulTure. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 10:09 (CET)
Google maant mij dat er wel een "Denver Society of Ornamental Horticulture is. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 10:11 (CET)
Zoeken in Googlebooks met "Denver Society of Ornamental Horticulture" AND Pesman levert op dat Michiel ook voorzitter is geweest, maar dat hij miet Michiel heet, maar met M. Walter wordt aangeduid. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 10:15 (CET)
Dank. In dit document vind ik evenmin dat hij "medeoprichter" van de Denver Botanical Gardens was. Hij wordt verder eigenlijk voortdurend met M. Walter aangeduid. Kijk maar eens naar de noten van het Engelse Wikipedia-artikel. Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 10:37 (CET)
Nou ja, niet onbelangrijk lijkt me de zin "1943 CFA merges with the Denver Society of Ornamental Horticulture to form the Colorado Forestry and Horticulture Association (CFHA), with Walter Pesman as president.". Als voorzitter van de CFHA zal hij vast nauw betrokken zijn geweest bij de oprichting; het is natuurlijk de vraag in hoeverre hij dat alleen uit hoofde van zijn functie was of ook als particulier. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 10:48 (CET)
Zeker is die zin van belang. Maar het eerste plan tot oprichting is in 1941 en de daadwerkelijke realisatie geschiedt vanaf 1951. In 1943 fuseerden de twee verenigingen, met Pesman als voorzitter van de fusievereniging. Dat kan voor mijn gevoel niet worden samengevat met het woord "medeoprichter". Dat Pesman bijna zijn hele leven vrij nauw betrokken is geweest, zowel bij die verenigingen als bij de Botanical Gardens is verder wel goed gedocumenteerd. Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 10:56 (CET)
Voor de echt geïnteresseerden zou dit werkje misschien nuttig zijn. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 11:03 (CET)
PS waar dus in de titel ook de overlijdensdatum wordt genoemd...
Inderdaad. Het betreft een tijdschriftartikel dat is gepubliceerd in ASLA bulletin, Feb. 1, 1963, no. 109, p. 8 (zie: record WorldCat). Ik vrees dat het artikel niet in Nederland raadpleegbaar is. Je zult dus wel een betaalde kopie in Amerika moeten opvragen. Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 11:20 (CET)
Dat laat ik graag aan de echt geïnteresseerde over... Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 11:26 (CET)
Dat hij in november en niet in september is overleden wordt bevestigd door deze vermelding United States Social Security Death Index, niet alle informatie van Familysearch is betrouwbaar, maar wel die waar ze gebruik maken van de officiële overheidsregisters. Gouwenaar (overleg) 19 dec 2012 11:28 (CET)
In een overlijdensadvertentie in het Nieuwsblad van het Noorden d.d. 19 november 1962 wordt aangegeven dat hij op 15 november 1962 is overleden en dus niet op 16 november 1962. Gouwenaar (overleg) 19 dec 2012 11:39 (CET)
Kan het verschil tussen 15 en 16 november nog te maken hebben met het tijdverschil tussen Amerika en Nederland? Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 11:52 (CET)
Dan zou toch eerder het omgekeerde het geval geweest moeten zijn? Gouwenaar (overleg) 19 dec 2012 12:04 (CET)

Was Pesman nu ook al president van de CFA of werd hij dat in 1943 van de CFHA? Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 11:56 (CET)

@Gouwenaar, Inderdaad, me weer eens vergist.
@Notum-sit, Volgens en.wiki ("In 1943, he was President of the Colorado State Forestry Association, which later became the Colorado Forestry and Horticulture Association, serving as its first president and member of the Board of Directors.") was hij het van C(S)FA en werd hij de eerste voorzitter - na de fusie met de DSOH - van de CFHA. Maar ik heb er nog geen bevestiging voor gevonden.
Vriendelijke groet aan beiden, Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 12:39 (CET)
Maar de Engelse wikipedia vermeldt ook nog steeds dat de steeple van de kathedraal van Lincoln er in 1549 afwaaide om eens een zijspoor te noemen; 10.000 voetnoten blijken dus echt geen garantie voor correcte informatie. Het lijkt mij persoonlijk opvallend dat Pesman vóór 1943 zowel de CFA als de DSoOH zou hebben voorgezeten... De Engelse tekst lijkt me min zoverre misleidend dat de fusie met de DSoOH helemaal niet wordt vermeld. Notum-sit (overleg) 19 dec 2012 12:47 (CET)
Dag Notum-sit, Mee eens. Ik zoek ook nog steeds naar een bevestiging. Het komt wel vaker voor dat na een fusie de president van één van de fusiepartners - meestal de grootste - ook de president van het fusieresultaat wordt. Het is allemaal dus niet uitgesloten, maar zeker weten doe ik het niet. Het is allemaal wel van belang om zijn rol bij de totstandkoming van de Denver Botanical Gardens te begrijpen. Maar het ware veel beter geweest als de aanmaker eerst goed had gezocht naar deugdelijke bronnen. Nu zijn wij aan het tobben en we komen wel stapsgewijs verder, maar ik vermoed dat als ik jou gevraagd zou hebben om een beknopt lemma aan te maken over deze figuur, dan was - als je had toegestemd - in minder tijd een beter lemma tot stand gekomen dan nu na veel gezoek en moeizame aanpassingen. Het is net als met vertalen. Je kunt beter met schone lei beginnen dan een corrupte vertaling opkalefateren. Het laatste kost twee keer zo veel tijd omdat je voortdurend al die doodlopende stegen moet inwandelen. Theobald Tiger (overleg) 19 dec 2012 13:09 (CET)
En dan mogen we ons nog gelukkig prijzen dat een deel van de door FKvS aangemaakte artikelen een verwijdernominatie niet heeft overleefd. Gouwenaar (overleg) 19 dec 2012 13:26 (CET)