Overleg:Mijnbouw

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Historische ontwikkeling

Er is op de Nederlandse Wikipedia nog niets te vinden over de geschiedenis van het mijnbouwrecht (Duits: Bergrecht). Dit ziet niet zozeer op de aansprakelijkheid voor milieu- en seismische/geologische schade, maar op de historische eigendom van bodemschatten en de wijze, waarop een overheid rechten (concessies) kon verlenen. In Pruisen bijv. kwam een vernieuwing tot stand, toen onder impuls van de Pruisische jurist en mijnbouwkundige Hermann Friedrich Wilhelm Brassert (* 26 mei 1820 in Dortmund; † 16 maart 1901 in Bonn) het Preußische Berggesetz van 1865 van kracht werd. In deze Pruisische wet, die voor de wetgeving op het gebied van mijnbouw en bodemschatten in vele andere landen model stond, is onder andere bepaald, dat bodemschatten zoals steenkool en metaalertsen van zichzelf geen eigenaar hebben, dus ook de regerend vorst of de landeigenaar niet, maar dat de overheid door concessies te verlenen de eigendom en het winningsrecht van de delfstoffen kan uitgeven.

In veel staten was voordien ofwel de grondeigenaar, ofwel de regerend vorst, ofwel, in graafschappen, ten dele de regerend graaf en ten dele diens leenheer, vaak de Duitse keizer of de Franse of Engelse koning, ook eigenaar van nieuw ontdekte bodemschatten.

Over de situatie in Nederland op dit punt, bijv. hoe in de 19e eeuw in Nederland en België zich het recht op bodemschatten ontwikkelde, ontbreekt informatie op de Nederlandstalige Wikipedia. 8 juli 2020 2001:1C06:1C4:B900:35DC:E15C:B8E:2A10 8 jul 2020 16:44 (CEST)[reageer]