Overleg:Momentum (overdrachtelijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Definitie[bewerken]

Momentum wordt hier gedefinieerd als

een kortstondig drempelmoment van instabiliteit dat betrekking kan hebben op een omslag in een maatschappelijke, bestuurlijke of politieke ontwikkeling.

Is dat een definitie van Gladwell? Hoe dan ook is ze in tegenspraak met twee van de drie tekstvoorbeelden:

  • "In de peilingen voor de Democratische nominatie stond Obama in 2008 ruim achter, maar na zijn overwinning in Iowa kreeg zijn gooi naar het presidentschap momentum." Hier ontstaat het momentum nadat de drempel is overschreden.
  • "Eerst trok hij nogal hardhandig Nicklas Pedersen recht, even later pakte hij uit met een onbehouwen tackle op het scheenbeen van Steven De Petter. Een serieuze domper, want het momentum leek even aan de zijde van Beerschot te staan. Met een mannetje meer tussen de lijnen kende KV Mechelen nog maar weinig moeite met een spartelend Beerschot." Hier maakt een gebeurtenis juist een einde aan het momentum.

In beide gevallen lijkt momentum weinig meer te betekenen dan vaart of de neiging van een situatie om zich in een bepaalde richting te ontwikkelen, niet de omslag in die ontwikkeling. FNAS (overleg) 7 dec 2017 15:57 (CET)