Overleg:Monotype-lettertypen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

even pas op de plaats[brontekst bewerken]

Voor dit moment staat dit project even stil, ik kan niet alles met me meeslepen dat hiervoor nodig is: dikke boeken met voorbeeld-bladen die alle gegevens bevatten voor de tabellen en nog meer... Dan is er ook nog de max-havelaar-pagina, die op dit moment heel veel tijd vraagt. Het komt, het komt. Enkidu1947 22 feb 2010 11:59 (CET)[reageer]

Monotype letter-typen[brontekst bewerken]

Monotype-letter-typen zijn er vele geweest

1) Amerikaanse Lanston Monotype Machine Compagny in Philadelphia USA

2) Monotype Corporation Limited in Salfords

beide hebben een lange lijst met namen en nummers, en dan is het enkel voor de loden letters, Namen van amerikaanse letters kmen soms niet overeen met de engelse letter, de nummer al helemaal niet, Verder heeft de firma in Salfords vele "non-latin-typefaces" gemaakt, Hebreeuws, Singalees, Sanskriet, Javaans, Thais etc. Alles voor het hete lood, later voor de Mono-Photo-machine, die weer andere lettertypen had...

het duurt wel een tijdje om dat compleet in te voeren, het liefst misschien met een plaatje per lettertype, van het font in lood

Enkidu1947 22 dec 2009 16:05 (CET)[reageer]

De meeste namen van de engels-geproduceerde letters voor het Hete lood zijn nu wel in de lijst aanwezig.

Enkidu1947 25 dec 2009 13:32 (CET)[reageer]

Zie hier: Overleg_gebruiker:1947enkidu#Vraag waar uitgelegd wordt dat er aan het artikel wordt gewerkt. --VanBuren 30 jan 2010 23:16 (CET)[reageer]

Hierbij mijn plannen voor deze lijst:

aanvullen van de data van alle loodletter,

  • ooit geproduceerde corpsen met de betreffende gegevens, set + lijning, moet eigenlijk in tabellen gepropt
  • plus een scan van de specimen-bladen, van de loodletter, waarop de letters op afgedrukt staan.

Het "gedoe" rond copyrights over deze letter, van de loodletter zijn er op zijn hoogst wat matrijzen over, en enkel bij liefhebbers en musea nog wat loden letter te vinden. De afdruk van een loden letter levert een beeld op, dat niet zonder meer is te gebruiken op een computer en voor offset... als er al rechten over genomen zijn, dan gelden die voor de omtrekken van de ontwerpen, die voor de loden voorbeelden of "patterns" gebruikt werden om de punches te maken.

Daarbij leunen die omtrekken zwaar op de 16-17 en 18e eeuwse voorbeelden, waar de namen naar verwijzen.

Ook die patterns zijn bewaard gebleven voor het grootste deel, en hebben een zeer bedreigde plaats in het Typemuseum in Londen. waar trouwens nog steeds matrijzen geproduceerd worden maar hoe lang nog...

Voor wat betreft de amerikaanse lettersoorten, die geheel afwijken van de engelse, denk ik aan een compleet aparte lijst.

Enkidu1947 31 jan 2010 14:50 (CET)[reageer]

Voor de tabellen is er een modus gevonden die werkt. daardoor wordt het wat overzichtelijker. als ik tijd heb, kan ik hiermee systematisch doorgaan, telkens de data van wat volgende nummers toevoegen, en tegelijkertijd ook de oude data controleren. alles is handwerk.

Enkidu1947 6 feb 2010 10:55 (CET)[reageer]

Met het toevoegen van data, dat kan nog wel even duren voor het klaar is, nergens bestaat er een dergelijke lijst, ook geen engels-talige wiki, die hierbij in de buurt komt. Als ik wat tijd vrij heb, kan niet hele dagen hieraan besteden.

Enkidu1947 6 feb 2010 19:38 (CET)[reageer]

klein feestje[brontekst bewerken]

Vandaag is een klein feestje waard, ik ben niet thuis dit moment, maar er zijn hier genoeg specimen-blades om toch door te kunnen gaan met het invoeren van de data.

Vandaag het einde bereikt van de latijnse lettersoorten, met het invoeren van de data bij de "W"... toch wel een mijlpaal.

Het zou leuk zijn de lijst te verlevendigen met wat scans van dezelfde specimen-blades, sommige zijn bijna 100 jaar oud, andere misschien wel minder, de firma die dit ooit maakte is allang ter ziele, en loodletter, het is er bijna niet meer. (al maak ik het zelf, het blijft marginaal)

Morgen Verder....

Enkidu1947 12 jun 2010 21:34 (CEST)[reageer]

Van harte gefeliciteerd. Je hebt een project tot een goed einde gebracht. Dat gebeurt niet zo vaak op wikipedia. --VanBuren 1 aug 2010 10:55 (CEST)[reageer]

beschikbare data zijn voor dit moment uitgeput[brontekst bewerken]

Van alle specimen-blades tot mijn beschikking zijn de data nu overgenomen. Ik ga nog achter ontbrekende bladen aan, maar die zijn slechts op een bescheiden aantal plaatsen aanwezig... en nog minder toegankelijk.

de lijst kan nog worden aangevuld met de plaatjes in de letterproeven (alles is van loodletter gemaakt, en zeker niet zonder meer te gebruiken voor computer-gebruik, die fout is al zo vaak gemaakt...)

uploaden is nogal een langzaam proces... Enkidu1947 1 aug 2010 09:05 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Monotype-lettertypen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 mei 2019 21:45 (CEST)[reageer]