Overleg:Muil (schoeisel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Elly, zie Pantoffel, met info over o.a. de glazen muiltjes van Assepoester en een foto van de muiltjes van mijn oma. Groet, Kattiel (overleg) 9 jun 2018 21:45 (CEST)

Dag Kattiel, wat bijzonder, dank je wel voor de tip. Er is volgens mij een verschil tussen een muiltje en een pantoffel. Een pantoffel is voor binnenshuis, en kan een open of gesloten hiel hebben. Een muiltje heeft altijd een open hiel en (kan) ook bedoeld zijn voor buitenshuis. Hoe zat dat met de muiltjes van je oma? Wat bijzonder overigens dat die bewaard zijn. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 10 jun 2018 10:38 (CEST)
Ik vermoed dat muil de Vlaamse naam is voor pantoffel. Misschien kan DimiTalen daar meer over zeggen? De muiltjes van mijn oma komen waarschijnlijk uit Nederlands-Indië (rond 1915), en ik denk dat zij ze daar vooral buitenshuis droeg. Groet, Kattiel (overleg) 10 jun 2018 13:19 (CEST)
In mijn Koenen woordenboek (1966) staat inderdaad betekenis pantoffel bij muiltje, en ook de huidige online Van Dale online. Modebladen en modewebsites bedoelen er wat anders mee, en ook de klederdrachtboeken die ik momenteel onder handen heb. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 10 jun 2018 20:40 (CEST)

Titel[bewerken]

Kan dit artikel niet beter Muil (schoeisel) heten? Van Dale geeft de volgende definitie van muil in deze betekenis: schoei­sel zon­der be­dek­king van de hiel en ge­woon­lijk ook zon­der hak, waar de voet ge­mak­ke­lijk in schiet. Het hoofdwoord is dus gewoon muil, niet muiltje. De Wikischim (overleg) 13 jun 2018 15:10 (CEST)

In de praktijk erg ongebruikelijk (misschien wel nooit gebruikt voor schoenen), vandaar dat ik koos voor muiltje als titel. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 13 jun 2018 15:33 (CEST)
Ik zie 'muil' in vele woordenboeken staan, dus zo ongebruikelijk lijkt het me niet. De muiltjes van Assepoester waren waarschijnlijk een stuk kleiner dan de herenmuilen maat 44 die onder mijn bed staan. (Ik heb daarom ook wat moeite met de stelling in het artikel dat het een damesschoen zou zijn. Vergeet niet ook de 'Zweedse muil' die behoorlijk unisex is.) Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 13 jun 2018 17:57 (CEST)
Zie ook [1]. De eerste treffer is er toevallig een "van onszelf" (d.w.z. een zusterproject), maar de rest is echte literatuur, vooral 19e-eeuws. De Wikischim (overleg) 13 jun 2018 18:10 (CEST)
Oké dan veranderen jullie dat. Zoals al jaren op mijn gebruikerspagina staat maak ik mij niet druk over titels. Als er maar niet de glazen muilen van Assepoester van gemaakt worden. En ja, ik weet het ook al zo lang ik leef. De man staat altijd als norm. Zo kreeg ik laatst een speciale folder voor het herkennen van hartinfarct bij vrouwen. Was nooit eerder aan gedacht dat de symptomen anders zijn. Mannensloffen of vrouwenmuiltjes. Zo wordt een meisje dat wil gaan varen ook meteen een lichtmatroos (en zal zij verder geen carrière maken) en flirt ze met de kapitein. Althans dat zegt het bekende liedje. Gendergap overal. Als je maar wilt zien. Ellywa 13 jun 2018 18:48 (CEST)
de link van Wikischim slaat overigens nergens op. Inderdaad allemaal oude meuk. Zoek op muiltjes dragen dan krijg je vele moderne site. Ja meestal over de helft van de mensheid die kleinere voeten heeft. https://www.google.nl/search?rlz=1C1ARAB_enNL494NL549&ei=vU4hW-rrFtLewQLsvqagAw&q=%22muiltjes+dragen%22&oq=%22muiltjes+dragen%22 Kortom, de term muil is totaal uit de tijd voor schoenen. Van Dale loopt ook achter. Ellywa

BIAS[bewerken]

Het muiltjes-artikel dat zo nodig muil moest heten, heeft nu nogal een bias richting muiltjes gedragen door vrouwen. ik hoop dat iemand er nog wat info over de muilen maat 44 aan toe zal voegen. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 16 jun 2018 16:59 (CEST)

Alfred of Albert?[bewerken]

Ik zie een aantal keren gegoochel met de naam Alfred en Albert. Nu staat er: In de late jaren van 1880 deed een muil met de naam Albert in Engeland opgang. De Alfred werd door mannen in hun boudoir gedragen. De naam Alfred is afkomstig van het merk uit 1892 de "Alfred Dolge's Felt Slippers and Shoes." Hoe zit het nou? Zijn het twee verschillende soorten muilen of wordt er steeds een schrijffout gemaakt? Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jun 2018 17:59 (CEST)

er waren een Albert en een Alfred volgens de Engelse Wikipedia. Helaas heb ik niet de beschikking over het boek dat daar als bron is genoemd. EllyoverlegLet's bridge the gendergap together 17 jun 2018 19:53 (CEST)
OK, maar zo kan het in elk geval niet blijven, want het laat de lezer in verwarring achter. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 17 jun 2018 20:30 (CEST)