Overleg:Musculus levator palpebrae superioris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tekst die onderaan de figuur staat, zie ik nogmaals bovenaan de pagina staan. Waar is het mis gegaan? Bob.v.R 2 aug 2006 15:40 (CEST)

Zal ff kijken, niet dat ik nu zoveel weet :) KnowledgeNL 2 aug 2006 15:44 (CEST)
Ik snap het ook niet ohr :S KnowledgeNL 2 aug 2006 15:47 (CEST)
De sjabloonstructuur is zo complex gemaakt dat het voor een gewikkelde Wikipediaan niet te repareren is .... Nu maar hopen dat de auteurs van dit soort geintjes bereikbaar blijven. Bob.v.R 2 aug 2006 15:49 (CEST)


Functie[bewerken]

"De M. levator palpebrae superioris zorgt voor de elevatie en retractie van het bovenste ooglid." De zwaartekracht zorgt voor de retractie, niet de spier! E.v.t. wijzigen. - JelZo 17 sep 2006 21:42 (CEST)

Die laatste zin lijkt mij onjuist. Wat ik er over kon vinden:
alle spieren worden geholpen of tegengewerkt, afhankelijk van de stand van het skelet in meer of mindere mate, door de zwaartekracht en (andere) versnellingen. Het terughalen en -houden(!) van het bovenste oog(lid) is bij de mens de werking van deze willekeurige m. LPS. De werking van de onwillekeurige (gladde, sympatische, eenzijdig bestuurde) m. Tarsalis Superior is aanvullend: de oogspleet wordt iets (2mm) wijder.
In elk van de vier oogleden zit een stevige bindweefselstructuur (de tarsus). Indien een zwaarder deel van het ooglid een plaats en functie als contragewicht zou hebben, dan kan het betreffende ooglid door de zwaartekracht (het makkelijkst bij een liggend hoofd) openvallen. De antagonist (de kringspier om het oog) zou dan moeten werken om het oog te sluiten. Maar daar lijkt het volgens mij dus in de meest voorkomende situaties niet op. Er lijkt mij geen contragewicht aanwezig, de ooglidrand is juist breder, dikker en dus zwaarder. Daarom heeft het bovenste ooglid gewoonlijk de neiging tot sluiten. Er is dus door de bovenste oogleden vaak werk te verzetten om de ogen open te houden.
Dus wat het bovenste ooglid betreft, is de invloed van versnellingen (incl zwaartekracht) op deze twee spieren meestal juist tegenwerkend. De andere gladde, sympathische spier m. Tarsalis Superior houdt maakt de oogspleet iets wijder (opwinding, verbazing, angst).
Indien bij vermoeidheid of bij ouderdom (het losraken van de aanhechting aan de tarsus) de werking van de m. LPD en/of m. Tarsalis Superior afneemt, beweegt de zwaartekracht juist vaak het bovenste ooglid tegengesteld aan retractie, richting pupil en andere ooglid, het ooglid maakt een (gedeeltelijke) sluitbeweging.
De oogleden moeten niet alleen werken om het oog open te houden, er moet ook regelmatig geknipperd worden en de oogbewegingen moeten gevolgd worden. Dit werk wordt ook niet grotendeels door de zwaartekracht gedaan. BasvanPelt (overleg) 10 nov 2015 13:51 (CET) gewijzigd BasvanPelt (overleg) 13 nov 2015 12:29 (CET)

Musculus rectus superior[bewerken]

Hetzelfde probleem zien we op de Musculus rectus superior. Bob.v.R 2 aug 2006 15:54 (CEST)

Vervelend! KnowledgeNL 7 aug 2006 21:14 (CEST)
En helemaal niemand doet er niets aan!!! Voor de goede orde: ik zou een en ander (de dubbele vermelding van een lijstje met items) best willen repareren, maar een sjabloonfreak heeft het kennelijk zo ondoorzichtig gemaakt, dat er voor een gemiddelde gebruiker niet bij te komen is. Bob.v.R 17 sep 2006 22:10 (CEST)
Beetje geprutst, volgens mij doet hij het nu. Emiel (overleg!) 18 sep 2006 08:35 (CEST)
Ehm... retractie wordt pas mogelijk als de musculi levator palpebrae superioris zich ontspant. Dus op zich zorgt de spier hiervoor wel degelijk. Tubantia disputatum meum 6 nov 2006 12:28 (CET)
Als de spier er niet zou zijn, zou het ooglid toch omlaaghangen? Ik ga ff op onderzoekuit. edit: zie Engelse versie, we moeten dus eigenlijk het indelen in primaire, secondaire, en tertiare functie. jelZo 7 nov 2006 23:00 (CET)
Ja, maar die spier zit er wel; hypotheses over als niet vind ik een slechte basis. Het gaat erom wat je als "standaardstand" accepteert. Is dat het geval wanneer iemand wakker is (dus wanneer de spier is aangespannen) of wanneer iemand slaapt (wanneer de spier is ontspannen). Mijn punt is dus enkel dat de zwaartekracht pas het ooglid kan laten zakken, zodra de spier is ontspannen. Retractie is dus pas mogelijk als er geen activiteit van de musculus levator palpebrae is. Tubantia disputatum meum 7 nov 2006 23:34 (CET)