Overleg:Museum Jan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naam van deze instelling[brontekst bewerken]

Naar ik zie, is de naam van het lemma op Wikipedia over deze instelling, die ik ik enigzins ken, veranderd in Museum Jan. Ehm ... Dat lijkt mij niet juist.

Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden bij de naamgeving (en hernoeming) van een artikel op Wikipedia, zoals: De officiële naam, vindbaarheid en eenduidigheid lijken mij hier relevant.

  • Vindbaarheid: Gelukkig wordt er bij naamswijziging een redirect aangemaakt (in dit geval vanaf "Museum Jan van der Togt"). Dat lost wel iets op, maar wie dit museum kent of er iets over leest gaat toch niet zoeken op "Museum Jan" ?
  • Officiële naam: Dat is kennelijk doorslaggevend geweest. Maar ... Zelfs de zeer nieuwe website/URL http://nl.museumjan.nl (externe link) vertelde (zeer recent): Museun (sic!) JAN, formeel museum Jan van der Togt genoemd, is een museum van visuele kunst met speciale aandacht voor glas. Het is officieel dus nog steeds Museum Jan van der Togt en noemt zich nu: Museum JAN (dat stellen ze met nadrukkelijk die lelijke hoofdletters: J A N). Dat is dus niet hetzelfde als "Museum Jan" en niet de officiele naam.
  • Nu, 15/16 april 2020, maar deze verandering is zeer recent gemaakt na de lockdown, dus in de tijd dat museum niet open is, staat er ineens een andere tekst:
    • Museum JAN is een museum in Amstelveen voor beeldende kunst en blinkt uit in glaskunst. ... en:
    • Museum JAN tijdelijk gesloten. Museum JAN (en Museumhuis Jan Verschoor) zal tot nader order worden gesloten...

Wellicht is de bijdrage en inzet van Jan Verschoor een aanleiding om de naam te veranderen (2 x Jan), maar volgens de webstek van museumjan.nl zijn er dus twee dingen: een "Museum JAN" en een "Museumhuis Jan Verschoor". Het nu onterecht hernoemde Wikipedia-lemma noemt niet eens Jan Verschoor of een Museumhuis.

Conclusie: Tenzij aanvullende argumenten zouden opduiken, is de hernoeming van het lemma niet correct en moet dit worden teruggedraaid naar "Museum Jan van der Togt".