Overleg:Muziek in de oudheid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Muziek in de Oudheid)
  Kwaliteitsbeoordeling

Vraagje omtrent tijdperken[brontekst bewerken]

Hoi Tjako, ik heb een vraagje over het gebruik van tijdperken in dit artikel. Ik lees over twee tijdperken uit de geologie: Riss-Würm (183000 tot 118000 jaar voor christus) en de vierde ijstijd (tot 60000 voor christus). Er zijn een aantal redenen waarom deze namen en tijden niet kunnen kloppen:

  • Riss-Würm is een naam die eigenlijk alleen voor de Kwartaire geologie van gebieden in en rond de Alpen gebruikt wordt. In Noord-Europa (en Nederland) worden lagen van die ouderdom Eemien genoemd. Het was een warmere periode (tussenijstijd) die duurde van 116.000 - 128.000 jaar geleden. Hoe je aan de getallen komt is me dus een raadsel!
  • In de jaren 30 ging men er vanuit dat er vier "ijstijden" waren geweest, dit idee is lang in schoolboekjes blijven hangen maar klopt niet meer, inmiddels zijn er meer dan 10 bekend! "Vierde ijstijd" is daarom een verouderde naam die beter niet gebruikt kan worden. Ik neem aan dat je de laatste koudere periode bedoelt, in Noord-Europa Weichselien genoemd. Deze duurde van 116.000 tot 11.500 jaar geleden.

Nog twee dingen:

  • In de geologie wordt meestal geteld in jaren geleden (BP), dit is dus het aantal jaren v. Chr. + 2000.
  • Aangezien dit artikel over cultuur gaat kunnen misschien beter perioden uit de archeologie gebruikt worden, bijvoorbeeld Neolithicum enz. Daarin ben ik geen kenner.

Ik heb geprobeerd te bedenken wat je bedoelde maar dat lukte me niet, dus kon ik het niet verbeteren. Maar de huidige tekst snijdt volgens mij geen hout! Vr. groet, Woudloper overleg 5 jan 2008 22:50 (CET)[reageer]

Hallo Woudloper, ik was er helaas niet zelf bij, maar je zou gelijk kunnen hebben. Ik heb deze tijden en namen overgenomen uit Geschiedenis van de Muziek van Woerner. Ik weet er net iets te weinig van om de correctheid helemaal te kunnen navorsen. Misschien is er een muziekgeschiedenisspecialist die me hierin kan helpen? Ik zal zelf ook nog trachten e.e.a. te verifieren aan de hand van mijn literatuur.Tjako (overleg) 5 jan 2008 23:10 (CET)[reageer]
Heb e.e.a. gecheckt en aangepast. Denk dat het nu wel klopt.Tjako (overleg) 5 jan 2008 23:19 (CET)[reageer]

Ik dacht trouwens dat jij een van onze muziekspecialisten was ;). In ieder geval denk ik dat de namen van de archeologische tijdperken hier beter op hun plek zijn, hoewel dit niet persee fout is. Je zou desnoods gebruiker:Evil berry om raad kunnen vragen, hij heeft verstand van de oudheid en archeologie. Woudloper overleg 5 jan 2008 23:21 (CET)[reageer]

Cro-magnonmens[brontekst bewerken]

Onder het kopje Ontstaan van muziek lees ik: "De cro-magnonmens leefde toen." Maar het artikel over de cro-magnonmens zegt dat "de meeste wetenschappers" het erover eens zijn "dat Homo sapiens nooit ondersoorten heeft gehad en dat de cro-magnonmensen 'gewone' moderne mensen waren". In het artikel Mens lees ik dat Homo sapiens "als cro-magnonmens" 40.000 jaar geleden naar Europa kwam. Kan de zin niet beter vervangen worden door iets als "De eerste moderne mensen verspreidden zich toen over Europa"? maarten|overleg 9 mrt 2015 01:11 (CET)[reageer]

De zin is inmiddels aangepast. maarten|overleg 22 mrt 2015 20:17 (CET)[reageer]

De volgende tekst moet worden gewijzigd.

"In de 19e eeuw probeerde men meer vanuit een wetenschappelijk gezichtspunt het ontstaan van muziek te verklaren. Zo dacht Charles Darwin dat muziek was ontstaan uit nabootsing van dierengeluiden (vogelzang). Jean-Jacques Rousseau probeerde daarna muziek te verklaren vanuit fixering van geluiden als abstract van de menselijke taal."

Jean-Jacques Rousseau leefde helemaal niet in de 19e eeuw, en dus ook niet ná Charles Dawin, zoals hier gesuggereerd. Inhoudelijk kan ik hier verder weinig over zeggen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Joekiedoe (overleg · bijdragen)