Overleg:Napoleon Bonaparte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schrijfwijze Napoléon[brontekst bewerken]

  Kwaliteitsbeoordeling

Bij het bijwerken van de tekst onder Napoleon Bonaparte heb ik er geen seconde aan gedacht dat een heleboel (be)zoekers, vooral Vlamingen, naar Napoléon zullen uitkijken. Inderdaad, de officiële schrijfwijze van zijn voornaam is met é. Kan iemand die link toevoegen aan het zoekbestand? Ik krijg er de kriebels van, slaag er niet in. ArthurKing 11:14 5 jan 2003 (CET)

Dat ga ik als volgt proberen. Ik zet vierkante haken hier om je woord Napoleon met accent. Dan sla ik dit op, ik klik op de nieuwe link en zet erin:#REDIRECT [[Napoleon Bonaparte]]. Hopelijk zijn je kriebels nu over. Elly

Bedankt Elly, kriebels over, maar nu jeukt het natuurlijk....  ;-) ArthurKing 12:00 5 jan 2003 (CET)

Volgens mij is het niet eens nodig, de machine zoekt altjd op de niet-geaccentueerde vorm van de letter. Probeer maar. Bart gebruiker:evanherk

Kanker[brontekst bewerken]

Een onbekende gebruiker heeft aangegeven dat hij overleed aan kanker. Ik kan niet goed bekijken wat de laatste onderzoeken hebben uitgewezen, of dat het om niet accurate informatie gaat. Kan iemand dit nakijken? Dank, Deadstar 3 okt 2003 17:31 (CEST)

Bondgenoten[brontekst bewerken]

België en Luxemburg waren geen bondgenoten maar sinds 1 oktober 1795 ingelijfd bij Frankrijk, door Oostenrijk erkend bij de vrede van Campoformio in 1797.Toubib 31 mei 2004 17:47 (CEST)

België en Luxemburg bestonden nog niet in 1795. Wel werden de Oostenrijkse Nederlanden en het prinsbisdom Luik ingelijfd. België ontstond in 1830, Luxemburg in 1839.

Heeft er niemand moeite met het begrip "bondgenoten"? Als je de staat verovert en je plaatst je stroman aan het hoofd er van, dan waren België en Nederland ook bondgenoten van de Duitsers in WOII... Domie 12 jun 2004 00:16 (CEST)

Kroning tot keizer[brontekst bewerken]

Napoléon werd niet door Paus Pius VII, maar door hem zelf tot keizer gekroond. R.S. Mulder, Rotterdam.

Ik denk dat je gelijk hebt. Ik heb de tekst gewijzigd.Jan Arkesteijn 21 jun 2004 19:24 (CEST)

Napoleon werd wel tot keizer gekroond door de paus. de misvatting komt door het schilderij van Jacques louis david. Iedereen denkt dat hij zichzelf kroont, maar hij kroont eigenlijk zijn vrouw tot keizerin. Dit is te zien aan het feit dat zij de enige is die knielt en dat Napoleon al gekroond is.... (pokojztoba)

Napoleon kroonde zichzelf weldegelijk tot keizer. De paus was aanwezig om de heerschappij van Napoleon te zegenen. Hiermee wou Napoleon politiek duidelijk maken dat hij "nummer 1" is/was. De kerk mocht een rol spelen in ZIJN Frankrijk. Zonder Napoleon zou Frankrijk waarschijnlijk een beetje zijn zoals Nederland => meer religies

Beste, dat kan wel zijn, maar heeft u ook een betrouwbare bron voor deze bewering?--Narayan 11 okt 2010 17:17 (CEST)

Doodsoorzaak?[brontekst bewerken]

Iemand heeft het volgende geschreven: Napoleon zou door de Engelse generaal Hollow vermoord zijn. Hij haatte Napoleon, en hij voegde 20 jaar lang af en toe een beetje gif toe aan zijn eten.

Ik kan niets terugvinden over het bestaan van een generaal Hollow. Bovendien lijkt het me onwaarschijnlijk dat een Engelse generaal in staat is van 1801 (op het hoogtepunt van Napoleons heerschappij) tot 1821 gif toe te voegen aan het eten van Napoleon. Wie heeft dit geschreven? En wat is de bron? Jan Arkesteijn 19 jul 2004 16:18 (CEST)

http://www.napoleonguide.com/naparsenic.htm hier staat wel e.e.a. over de mogelijke dood, misschien wordt je daar wat wijzer van? Snoop 19 jul 2004 16:43 (CEST)
nog meer info http://www.crimelibrary.com/terrorists_spies/assassins/napoleon_bonaparte/

Staat inderdaad niets over ene Hollow. Snoop 19 jul 2004 16:45 (CEST)

Ik heb pas op tv gezien (in een quiz of zo), dat Napoleon een arsenicum houdend haarmiddel gebruikten. Onlangs hebben onderzoekers vastgesteld dat zijn haar een hoog arsenicum gehalte had, maar omdat een oudere haar (van bij zijn leven) ook dat hoge arsenicumgehalte had, werd geconcludeerd dat dat niet de doodsoorzaak was geweest. (http://www.kb.nl/kb/ncrd/nieuws/mijnwet.html) (Trouwens, ook op Arsenicum wordt gezegd dat Napoleon vergiftigd werd)Johan Lont 19 jul 2004 17:19 (CEST)
Wanneer er verschillende theorien zijn, zou het de mooiste oplossing zijn om al die theorien met bronvermelding op te sommen. TeunSpaans 28 jul 2004 22:51 (CEST)
Teun, jij hebt generaal Hollow opgevoerd. Waar komt die vandaan? Jan Arkesteijn 29 jul 2004 14:25 (CEST)
Ik ken dit verhaal, volgens mij is dit slechts een theorie. De echte doodsoorzaak van Napoleon is volgens mij nooit onomstreden bewezen.

- FB 19/07/2005

ik heb pas op TV een documantaire over Bonaparte gezien, en daar dachten ze dat hij door z'n beste vriend was vergiftigd met Arsenicum. --Olivierburggraaff 30 dec 2006 15:04 (CET)

12 februari 2008: http://www.nu.nl/news/1432843/80/rss/Napoleon_is_niet_vergiftigd.html lijkt me iets om aan te passen? Ilmatar 21 feb 2008 20:07 (CET)

Was de doodsoorzaak niet karaktermoord, zoals ik hier op wiki lees. Hij heeft het voor elkaar weten te boksen, voldoende delen van Europa van de tirannie van de paus & inquisities (ja, meervoud) te bevrijden. "Zijn" staatsgreep was een noodgreep, zodat de republiek niet weer volledig terug verviel tot een monarchie onder pauselijk gezag & de verkeerde financiële banden. Uiteindelijk heeft hij zichzelf tot keizer gekroond om Frankrijk & zichzelf echt van de paus te bevrijden.
Italiaanse veldtocht? Waar komt dat legertje wat de paus beschermt vandaan. Oostenrijk. De meeste Italiaanse stadstaatjes wilde eigenlijk van de paus af. Italië bestaat volgens mij pas sinds 1860. Zoek in Wenen(1815).
Een vergelijking maken met Adolf H. In de eerste alinea, nog wel. Hij was juist Churchill, dan wel Eisenhower. Die nazi-Jodenster komt van de gele petjes welke joden meerdere perioden tijdens de donkere eeuwen op gezag van de paus dienden te dragen als zij hun getto verlieten.
ZiedendeWijnand (overleg) 20 okt 2011 18:04 (CEST) zegt: "Schokkend."

De Russische veldtocht van het "Grande Armée", verslagen door luizen[brontekst bewerken]

Aldus de telegraaf is ontdekt dat het leger van Napoleon in rusland in 1812 niet verslagen is door de winter of de russische tactiek, maar door luizen.

Zou dit gedeelte dan dus niet aangepast moeten worden en luizen als een groot prbleem aanduiden?????

Dit is het artikel:

PARIJS - Niet de Russische winter, honger en een slecht moreel lijken ervoor verantwoordelijk te zijn geweest dat Napoleon in 1812 de aftocht moest blazen uit Rusland. Luizen waren de grootste vijand van de onverslaanbaar geachte Grande Armee, blijkt uit forensisch onderzoek van het Franse nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek. De wetenschappers groeven daarvoor de resten van Napoleons soldaten op in het huidige Litouwen.

Monsters van aarde, stof en tanden vergaard op de begraafplaats bij Vilnius wijzen erop dat ongeveer 30 procent van de overleden militairen bezweek aan een bacteriële infectie die werd overgebracht door luizen. Door het ongedierte kon borreliose (een infectieziekte met steeds terugkerende koorts), loopgravenkoorts en typhus om zich heen grijpen.

(http://www.telegraaf.nl/buitenland/31233051/Luizen_grootste_vijand_Napoleon_in_Rusland.html)

Ik vondt het ook op FOK!:

De onverslaanbare Grande Armee van Napoleon blijkt in 1812 verslagen te zijn door luizen. Eerder werd altijd aangenomen dat de Russische winter, honger en een slecht moreel verantwoordelijk waren voor Napoleons aftocht uit Rusland.

Forensisch onderzoek van het Franse nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft uitgewezen dat het leger geveld werd door luizen. Om hierachter te komen, groeven wetenschappers restanten van Napoleons soldaten op in Litouwen. Monsters van aarde, stof en tanden tonen aan dat circa dertig procent van de gestorven militairen overleden is aan een bacteriële infectie. Deze werd overgedragen door luizen. Hierdoor kon typhus, loopgravenkoorts en borreliose (infectieziekte met steeds terugkerende koorts) zich moeiteloos verspreiden.

(http://frontpage.fok.nl/nieuws/60976)

Zoals je op Fok kunt zien heeft die het uit de Telegraaf, en die vermeldt geen bron, en de reputatie van die krant kennende kun je daar beter niet alleen op afgaan... Alex1 (Overleg) 7 jan 2006 17:09 (CET)

adelsbrieven napoleon[brontekst bewerken]

Dag allemaal,

Napoleon was zeker niet van al dan niet verarmde adel. In het boek van Presser wordt hijzelf aangehaald, op de vraag uit welk huis hij stamt antwoordde hij: "ik ben uit het huis van de 18e Brumaire" (de 18e Brumaire was de dag van zijn staatsgreep)

Zijn voornaam had hij van een familielid die tegen de fransen gevochten had. Zijn opleiding heeft hij te danken aan het feit dat zijn vader met de Fransen collaboreerde nadat ze de vrijheidsstrijd van de Corsicanen hadden neergeslagen.

Mariaan

luizen, vlektyfus en zo[brontekst bewerken]

Volgens Presser (pag 584) was Napoleon van de 500.000 soldaten er door ziekte en desertie al 135.000 kwijt toen hij rusland binnentrok. Tyfus en andere ziekten hebben naar schatting minstens 50% van de soldaten gedood. De telegraaf heeft het over Vilnius (Wilna) maar daar is het leger van Napoleon tweemaal doorheen getrokken, zowel op de heentocht als de terugtocht. Op de heenweg bezwijken in Wilna 20.000 paarden op 29 juni. Op de terugweg bezweken 20.000 mensen aan tyfus in de hel van Wilna.

Vóór Wilna was Napoleon echter allang vertrokken met achterlating van zijn leger van 100.000 levenden en 400.000 doden. Elk ander zou gefusilleerd zijn wegens hoogverraad...

Spelling[brontekst bewerken]

Wegens de vergrendeling van de pagina kunnen er geen spelfouten aangepast worden.

De Honderd Dagen van Elba naar Waterloo Tien maanden na de verbanning naar Elba ontsnapte Napoleon en ging hij terug naar Parijs. Hij reisde via de vernoemde 'route Napoleon' naar Grenoble, kreeg steun van legerondredelen.

Moet legeronderdelen zijn 129.125.28.52 31 mei 2006 09:38 (CEST)

Done. Meld je gewoon aan , dan kan je op de pagina ook weer editten. Obarskyr 31 mei 2006 09:39 (CEST)

Check. Je was me voor. McSmit 31 mei 2006 09:41 (CEST)

Een rechtgezette fout[brontekst bewerken]

Het onderschrift bij de afbeelding klopte niet. Het is een uniform van de keizerlijke garde. Regiment jagers.En waarom zien deze foto twee keer? Een maal in zwart/wit? De dynastie klopt ook niet. De huidige Bonapartes stammen af van zijn broer in Westfalen. Napoleon had gehoopt de dynastie " Bonaparte" te stichten.De anderen waren Bonaparte. Bij al die vermelde bastaarden schiet mij een commentaar van de keizer op Sint Helena in herinnering; " Hoe denkt men dat ik met zoveel avontuurtjes ooit Europa had kunnen veroveren?". Is er een behoorlijke bron? De enige mij bekende bastaard is de zoon van de Poolse gravin Walewska.

Robert Prummel 6 jun 2006 20:43 (CEST)

Wat zeker is is dat Napoleon ook een zoon had met de Franse hofdame Eleonore Denuelle. Daarbuiten heeft hij waarschijnlijk ook nog verschillende kinderen verwekt, waaronder een dochter. Vitruvius 23 okt 2006 13:28 (CEST)

Hulp gevraagd[brontekst bewerken]

Op Napoleon worden heel veel paginas gelinkt, zonder de juiste specificatie om welke napoleon het gaat. Graag medehulp door de Napoleon-kenners. Obarskyr 30 jul 2006 12:56 (CEST)

Zonder specificatie is ongetwijfeld deze Napoleon bedoeld, tenzij het om een plaatsnaam o.i.d. gaat. Känsterle 31 jul 2006 13:17 (CEST)

Concordaat[brontekst bewerken]

Kan de link over het Concordaat direct gelinkt worden naar het artikel over het concordaat van 15 juli 1801? Nu kom ik namelijk eerst op een artikel met de betekenis, en vandaaruit weer een link. Vitruvius 23 okt 2006 13:27 (CEST)

Iberische oorlogen[brontekst bewerken]

Mis ik echt alles over. Verrekijkerpraatjes? 24 nov 2006 02:39 (CET)

handschrift[brontekst bewerken]

Een misopvatting die vele van ons bij geschiedenis op school hebben meegekregen is dat Napoléon niet kon schrijven omdat hij vaak een X kruisje als handtekening gebruikte .Uit veel brieven en documenten is gebleken dat hij in periodes van handtekening veranderde zoals N of Nap of gewoon zijn naam Napolèon of volledig Napoléon Bonaparte. Het kruisje heeft hij wel eens gebruikt maar dat was meer uit tijdgebrek of laksigheid. ( misschien leuk om te vermelden )

begin oorlog met Rusland[brontekst bewerken]

Hier staat vermeld dat Napoleon op 24 juni Rusland binnenviel. Elders op internet kom ik zowel de datum 22 als 24 juni voor. Op een plek staat dat hij de rivier Nieman van 22-24 juni overstak. Maar wat zou nou de juiste datum zijn? Mijn gevoel zegt 22 juni, dat hij op die dag begon de Nieman over te steken. Maar echt weten doe ik het niet. Het is echter wel erg interessant om te weten, omdat Hitler op 22 juni de Sovjet Unie binnenviel ...

Waarschijnlijk 'is' het de latere datum, en komt de fout door de Gregoriaanse en Juliaanse kalenders. Sir Iain 5 jul 2007 12:09 (CEST)

Volgens mij is er een verschil tussen de dag van de oorlogsverklaring, het begin van het oversteken van de rivier en het completeren van de oversteek. De oorlogsverklaring was volgens mij op 22 juni, dat vind je op meerdere plekken. De Franse Wikipedia geeft ook 22 juni, die zullen het toch wel het beste weten.

generaal Hollow en het bed van Napoleon[brontekst bewerken]

Hollow lijkt me een verbastering van generaal Hudson Lowe, de gouverneur van St Helena die een hekel had aan Napoleon. Maar dan nog is die versie van de 20-jarige gifmoord natuurlijk onzin.

Het verhaal over Napoleons vermeende belgische bastaardzoon "NN Collaer" (Linden, 1810) is overigens ook onzin. Dit is een uit de hand gelopen romantische grap van de huidige eigenaar van het Lindense restaurant "Het bed van Napoleon", Hij heeft dit in een artikel gepubliceerd op het web, bevestigd.

Sebastiaan.

Bronnen zouden zeer welkom zijn als je op- of aanmerkingen hebt. Een opmerking als "Maar dan nog is die versie van de 20-jarige gifmoord natuurlijk onzin" is net zo loos als eventueel onjuiste informatie zonder duidelijke referenties. Tubantia disputatum meum 6 aug 2007 22:42 (CEST)

Niets over de Iberische oorlogen (slag bij Salamancar onder Wellington, later opperbevelhebber Waterloo) en ook helemaal niets over Trafalgar, een heroïsche daad van Nelson, die daarbij zelf omkwam. Trafalgar maakte een einde aan de plannen van Napoleon om Engeland binnen te vallen en zijn hegemonie op zee te vestigen. Want uiteindelijk wilde hij gewoon de baas van de hele wereld worden natuurlijk.

Ik lees overigens ook niet veel over Quatre Bras aan de voor-avond van de slag bij Waterloo. De Prins van Oranje speelde daarbij een belangrijke rol met zijn "Bataafse" troepen. Dankzij die slag moest Napoleon op 18 juni slag leveren bij Waterloo en dus niet op een zelfgekozen plek. En verloor hij.

Overigens is Frankijk voorzover ik kan nagaan ook het enige land dat al vroeg de slavernij afschafte (Franse revolutie) om het enige jaren later onder Napoleon vrolijk opnieuw in te voeren. Geen fijne man, die Bonaparte. Het is dan ook ongelooflijk dat de "spin" over hem nog steeds braaf herhaald wordt. Hij was immers een "groot man", een "geniaal strateeg", een "visionair genie" en wat nog niet meer. Kun je van Hitler ook wel zeggen. INtussen stierven er bij Waterloo alleen al op één dag bijna 100.000 mannen en jongens. Napoleon liet Europa geruïneerd en bijna ontmand achter. En laat niemand zeggen dat er "Europese idealen" aan ten grondslag lagen, want het ging toch echt alleen maar om hemzelf hoor.

F.H. Coppes, Amsterdam.

- De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 217.166.56.250 (overleg|bijdragen) .


'Hij beging de fout dat hij het belang van de Engelse blokkade van Europese continentale havens (van Marseille tot aan Riga) onderschatte. Merkwaardig was dat de blokkade eenzijdig was; Frankrijk exporteerde graan en zonder dat graan zou Engeland verhongerd zijn. Napoleon dacht nog in mercantilistische termen en dacht dat het stilleggen van de Britse export de Britse economie zou ruïneren.'

Dit stukje is verwarrend geschreven en er klopt echt helemaal niks. Er is geen sprake van een 'Engelse blokkade'. Het Continentaal stelsel dat Napoleon in 1806 invoerde was een Frans verbod op de invoer van Britse producten. Hij hoopte hiermee de Britse export te schaden en te zorgen voor een negatieve betalingsbalans. Tegelijkertijd wilde Napoleon de Franse industrie bevorderen door interne tarieven in Europa in te voeren. Het was waarschijnlijk niet heel schadelijk voor de Britse export, doordat er al snel een levendige smokkelhandel ontwikkelde en de Britten aan afzetgebieden buiten Europa gingen leveren.

Het bovenstaande is gebaseerd op de examenbundel VWO Geschiedenis van dit jaar. Wim

Elba[brontekst bewerken]

Bij Elba wordt gezegd dat Napoleon keizer van Elba was. Ik heb ook eens gelezen dat hij in elk geval vorst van Elba was. Heeft hij zichzelf zo benoemd, was Elba toen even onafhankelijk of klopt het hele verhaal niet?

Dit verhaal klopt niet. de broer van Napoleon is vorst van elba geweest, nadat Napoleon op brute wijze het had veroverd.

Napoleon en Corsica[brontekst bewerken]

Ik heb enkele passages ivm zijn periode op Corsica gewijzigd; Het is nogal subjectief te zeggen dat zijn ouders "collaboreerden" met de Franse "bezetter". Frankrijk had het bestuur van Corsica overgenomen en het was normaal dat men zich daarin schikte. Bovendien hadden zijn ouders juist daarvoor de onafhankelijkheidsbeweging van Paoli gesteund (die niet in de eerste plaats tegen Frankrijk was gericht, maar tegen de vorige overheerser: Genua).

Men kan ook niet spreken van een "koningsgezinde Corsicaanse Nationale Garde". Het ging om het Corsicaanse onderdeel van de Franse Nationale Garde, een militie die was opgericht bij het begin van de Franse Revolutie.

Maurice Van Meenen

trivia[brontekst bewerken]

Ik heb vrij veel over Napoleon gelezen, maar ik heb bij mij weten nooit gelezen dat hij de Italiaanse vlag heeft ontworpen en ik heb zeker nooit gelezen dat hij maar 1 teeltbal had. Zijn er bronnen voor deze beweringen? Er kan een hele waslijst met trivia worden gevuld, waaarom zijn deze twee gekozen?

Auteursrecht[brontekst bewerken]

Van het stuk over Napoleon aan de macht zie ik in de eerste 3 alinea's grote overeenkomsten met hoofdstuk 2 van de volgende link: http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D4765 Ten eerste zie ik hiervan geen verwijzing terug onder aan de pagina, wat toch voor kopiëer en plakwerk gebruikelijk is. Ten tweede is er in andere bronnen weinig van dit verhaal terug te vinden of op een duidelijkere manier verteld. Wellicht is het herschrijven van dit deel mogelijk? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Zwaartekracht (overleg · bijdragen) 10 jun 2009 23:25‎ (CET)

Napoleon en Louise Aimée Julie (Henriëtte) Leclerc[brontekst bewerken]

Waarschijnlijk dat Napoleon nog meer onwettige nazaten heeft verwekt, maar een die mij bijzonder interesseert is de zoon van Napoleon en Aimée (Henriëtte) Leclerc (Madame Deux, gekscherend/liefkozend door Napoleon genoemd). Dit zou François Tobias Deux zijn.

François Tobias Deux zou op jonge leeftijd naar Indonesië zijn gestuurd en worden verzorgd door de Franse familie Dusantier. Hierover meer te vinden op internet uiteraard. Vooral ook omdat er vele sites zijn die hierover schrijven misschien een idee om deze zoon te vermelden op de wiki? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.84.4.107 (overleg · bijdragen)

napoleon[brontekst bewerken]

wanneer is napoleon geboren? waneer is napoleon gestorven? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.245.194.168 (overleg · bijdragen)

Dat staat in het artikel. Geboren: 15 augustus 1769, gestorven: 5 mei 1821. MrBlueSky 21 sep 2009 16:39 (CEST)

Afbeeldingen[brontekst bewerken]

DE AFBEELDINGEN STAAN IN EEN VREEMDE, WILLEKEURIGE?, VOLGORDE. OF HEB IK HET MIS? Robert Prummel 3 okt 2009 01:26 (CEST)

machtsgreep[brontekst bewerken]

Het nieuwe stuk m.b.t. de machtsgreep van Napoleon is geheel juist en zou moeten blijven staan. Wij zijn van de lerarenopleiding GS en vonden het stuk dat er eerst stond dusdanig vol fouten zitten dat we dit verbeterd hebben.

Als er fouten zitten in de bestaande tekst, kan je die corrigeren en uitbreiden. Het is niet de bedoeling dat je doodleuk de hele tekst weggooit en vervangt met een andere tekst. Ook een bronvermelding ontbreekt, wat mij doet twijfelen aan het juistheidsgehalte. Jvhertum 12 nov 2009 18:08 (CET)

De bronvermeldingen zijn de colleges Napoleon uit onze opleiding, voor deze colleges is oa Presser als literatuur gebruikt. We hebben de tekst herschreven en alle onderwerpen die erin stonden wederom gebruikt, enkel uitgebreider. En ik neem aan dat het docenten geschiedenis niet verkeerd uitgelegd wordt. In de tweede plaats is het een opdracht vanuit de opleiding om de wikipedia pagina's m.b.t. napoleon te verbeteren en uit te breiden. Hier wordt dus nog door een hoogleraar naar gekeken! Er zijn meerdere groepen bezig delen van de Wikipedia pagina's van Napoleon te verbeteren.

TYPFOUT[brontekst bewerken]

Halverwege het artikel (vernieuwingen ingevoerd onder napoleon, laatste punt: ...in Nederland van het [[[Rijksmuseum Amsterdam]]. Kan die [ daar weg?

Ik heb hem verwijderd. Bedankt voor de melding! MrBlueSky 26 okt 2010 22:23 (CEST)

Onderaan bij bronnen, noten en/of referenties 8 ↑ 6 Facts about historic figures, their enemies made up op Cracked.com, geraadpleegt op 20 november 2013. geraadpleegt moet geraadpleegd worden

Napoleon vernoemd[brontekst bewerken]

In de wiki tekst staat dat Napoleon vernoemd is naar een neef. Het is echter de vernoeming naar een oudoom. Een broer van zijn opa met de naam Napoleon: Nobile Napoleone, Chief of the Council of the Anziani of the City of Ajaccio 1764, Commandant of the Genoese garrison of Ajaccio, *Ajaccio ca 1717, +k.a.against the French in the battle of Ponte Nuovo, near Corte 17.8.1767; m.Ajaccio 4.11.1743 Maria Rosa Bozzi, dau.of Giovanni Battista Bozzi, by Maria Graziosa Boggiano (*Ajaccio 9.7.1725, +?). R. van Aggelen 7 november 2010. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 7 nov 2010 17:33 (overleg · bijdragen) Sixo

Napoleons geboorte en jeugd[brontekst bewerken]

In het artikel word gesteld dat Napoleon op 9 jarige leeftijd naar de militaire school in Brienne gaat, dit moet zijn Brienne le Chateau, een andere plaats in Frankrijk

NN Collaert[brontekst bewerken]

In welke mate is bewezen dat Napoleon daadwerkelijk de vader is? Weet ook iemand waar die NN voor staat?--__ wester 24 jun 2011 11:08 (CEST)

NN = nomen nescio = naam onbekend. RONN (overleg) 24 jun 2011 11:45 (CEST)

Eerste 3 alinea's zijn belabberd[brontekst bewerken]

Kan er geen echte kenner van Napoleon mét kennis van de Nederlandse spelling kijken naar het eerste gedeelte van het verhaal:

waarin hij hegemonie vestigde over grote delen van Europa en zocht om revolutionaire idealen te verspreiden.

Wat zocht Napoleon?

Napoleon werd geboren in Corsica aan de ouders van adellijke Genuese afkomst

Aan de ouders??

Een autopsie concludeerde dat hij stierf van maagkanker

Geen punt aan het einde van de zin, sterven 'van' maagkanker???

Ik ben zelf niet inhoudelijk onderlegd in Napoleons leven, vandaar het verzoek of iemand anders aanpassingen kan maken.

Geachte anoniem. de aanvullingen waar u terecht over valt zijn een paar dagen oud en zijn in ieder geval taalkundig voor verbetering vatbaar. Misschien bent u inhoudelijk niet genoeg onderlegd, maar taalfouten kunt U zonder meer aanpassen. Graag zelfs. Mvg JRB (overleg) 6 jul 2011 19:15 (CEST)
Dat kan in dit geval helaas niet: de pagina is beveiligd tegen wijzigingen door niet-ingelogde gebruikers (i.v.m. vandalisme). MrBlueSky (overleg) 6 jul 2011 19:19 (CEST)
Ik zie het ook, ja. Ik heb daarom zelf maar een poging gedaan. De reden dat de taalfouten er in waren geslopen is omdat de laatste bijdrager, Gebruiker:RickRoll, vermoedelijk Frans als moedertaal heeft. Nederlands is dus zijn tweede of derde taal. Dat in ogenschouw nemende is zijn bijdrage lang niet slecht. Mvg JRB (overleg) 6 jul 2011 23:00 (CEST)

Kader onder portret[brontekst bewerken]

iemand heeft het kader onder het portret van Napoleon veranderd dit moet even rechtgezet worden – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 17:18‎ 83.163.176.70 (overleg · bijdragen) 11 okt 2010 (CEST)

Wat is er mis aan dat kader? Het geklieder is normaalgezien verwijderd.--Narayan 11 okt 2010 17:22 (CEST)

geschreven door iemand met dyslexie?[brontekst bewerken]

ik lees net dit artikel en zie echt slechte spelfouten bijv. bij 'Napoleon en zijn Corsicaanse achtergrond' ik zou het verbeteren als ik het zou kunnen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.168.156.168 (overleg · bijdragen)

Spelfouten verbeteren is prima maar svp niet "verbeteren" wat niet fout is (ervoeren is prima Nederlands, neem bijv. woordenlijst.org als spellingschecker). 16 jun 2012 02:46 (CEST)

Geschreven door een feminist, die leidt aan dyslexie?[brontekst bewerken]

Een bloemlezing van zinnen uit het hoofdstuk: persoonlijk leven:

  • "Het lager onderwijs verviel dan ook aan de Kerk, wat volgens Napoleon goed was dezien de zwakte der hersenen van de vrouw, moesten zij gelovig zijn, en niet redenerend"
  • "Ondanks wat Napoleon’s roemrijke liefdesleven doet vermoeden, koesterde hij in werkelijkheid een grote afkeer voor vrouwen." (nergens staat: bron?????)
  • "Het regiment is een mannenwereld, waar een sfeer van viriliteit hangt, die meer naar kruitdampen en paardenmest riekt dan naar parfum. De vrouw draagt de kinderen, streelt de vermoeide krijgsman, verzorgt het huis, hoeft niet naar school en, is zij van lagere stand, dan is lezen en schrijven slechts een luxe." (nergens staat bron?????)
  • "Napoleon snapte niets van het andere geslacht, en al helemaal niet van deze vrouw, aangezien zijn ervaring niet verder strekte dan lichtekooien en matrones" (bron:??????)
  • "zij werd door Napoleon voor het lapje gehouden, net als vele anderen"
  • "Het is aan Madame de Staël te danken dat er een venster werd opengezet in het Napoleontish Frankrijk, maar zij haar landgenoten een uitzicht schonk op de beschavingen daar buiten, door hun een geestelijke ontwikkeling te openbaren, en via de voedingsstoffen die de Franse geest op deze wijze werden toegevoerd, die hij zelfstandig verwerkend, nodig had om te groeien tot een nieuwe fase van cultuur." - kan je de zin nog volgen? Ik was halverwege al verdwaald in al het hoogdravends!
  • "Zelfs wanneer Napoleon al op Sint- Helena, vindt hij nog de tijd tegen haar uit te varen, en wanneer hij haar niet met zijn gendarmes te lijf kan, probeert hij het nog met laster en meer kwaadsprekerij." - de neutraliteit van Wikipedia is ver te zoeken hier!
  • "De tijd van Napoleon is de tijd van de Romantiek; van liefde of romantiek in zijn leven is echter nauwelijks sprake. Lust daarentegen, is meer van de dag." - is er iets nieuws onder de zon?
  • " waar zijn huwelijk met Marie- Louise puur politiek was, en voortkwam uit de drang tot voortplanting".

Need I say more? - Menke (overleg) 1 jul 2012 07:33 (CEST)

No, delete! --Tom (overleg) 1 jul 2012 09:27 (CEST)
Heeft collega Spraakverwarring al gedaan gelukkig! Menke (overleg) 1 jul 2012 09:30 (CEST)

(Wikipedia-id Hondenliefhebber): Op enkele plaatsen in de tekst zou er interpunctie mogen worden ingelast tussen vervoegde werkwoordsvormen: in het kopje ,,Begane fouten" en nog lager zouden volgende verbeteringen passen:,,komen, was", ,,voeren, putte", ,,was, kon".

Niks over Haïti en de gaskamers waarin de slaven werden vergast?[brontekst bewerken]

Of raakt anders deze Franse held zijn reputatie kwijt? Nooit van deze samenhang gehoord. Hebt u ook een bron?Taks (overleg) 28 mrt 2016 23:39 (CEST)

Oorspronkelijke naam.[brontekst bewerken]

Zou ik men erop mogen attenderen dat Napoléon Bonaparte officieel geboren werd als Nabulione di Buonaparte. Mvg. Hebt u ook een bron?Taks (overleg) 28 mrt 2016 23:40 (CEST)

Bronnen[brontekst bewerken]

Merkwaardig dat de bronvermelding pas bij zijn dood begint. Is alles wat daaraan vooraf gaat onbelangrijk?Taks (overleg) 28 mrt 2016 23:37 (CEST)

Toevoeging zonder datum[brontekst bewerken]

Op Sint-Helena is door de verbannen keizer zes jaar lang hard gewerkt aan een revisie van zijn loopbaan en de legende van de goedbedoelende populaire staatsman. Machiel van Veen. Hebt u ook een bron?Taks (overleg) 28 mrt 2016 23:40 (CEST)

Duitse zin op de Nederlandse pagina[brontekst bewerken]

In de eerste regels van de paragraaf Honderd Dagen en Waterloo staat een Duitse zin die daar denk ik niet thuis hoort: "Die rasche Rückkehr an die Macht wird in Frankreich auch als „Adlerflug“ (frz. le vol de l'Aigle) bezeichnet". Mijn suggestie voor een vertaling/correctie zou zijn: "Zijn snelle terugkeer naar de macht wordt in Frankrijk ook wel de "adelaarsvlucht" genoemd (Fr.: le vol de l'Aigle)." Mark de Nijs (overleg) 9 aug 2019 23:08 (CEST)

Met permissie heb ik de correctie inmiddels doorgevoerd. Mark de Nijs (overleg) 9 aug 2019 23:26 (CEST)