Overleg:Nazoreeërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nazoreeërs versus Nazareners[bewerken]

Naspeuring leerde dat er al een artikel is dat Nazareners (sekte) heet. Ik maak daar een DP van en neem de info (inclusief interwiki's) uit dat artikel in het huidige artikel over. In moderne Nederlandstalige werken wordt vaker Nazoreeërs gebruikt dan Nazareners, dus lijkt me aansluiten op het hedendaagse gebruik beter. NB: De verwarring is toch niet weg te nemen en beide termen mogen worden gebruikt. Bertrand77 14 jul 2012 12:20 (CEST)

Neutraliteit[bewerken]

"..de oorspronkelijke, Joods-christelijke kerk op te volgen en de zuivere leer van Jezus Christus te leren zoals deze werd geloofd voordat Paulus op het toneel verscheen. .." ?

De meeste academici onderscheiden:
(A) het joodse gebruik van de term "Nazareners" verwijzend naar alle christenen,
(B) het gebruik door Epiphanius, die verwijst naar een "ketterse" christelijke groep. In ictu oculi (overleg) 7 mei 2013 05:53 (CEST)
Dat een sekte iets beweert, maakt het nog niet waar. Maar waarom moet hun bewering worden verwijderd? Aangezien Epiphanius stelde dat de Nazoreeërs beweerden de zuivere leer van Jezus te leren zoals deze werd geloofd voordat Paulus ten tonele verscheen: de tweede bewerking teruggedraaid. Bertrand77 7 mei 2013 08:00 (CEST)