Overleg:Newbie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een noob is niet hetzelfde als een newbie, zoals in dit artikel geschreven wordt. Lees ook de Comprehensive Guide to Noobs.

http://www.shawn64.com/mochastorage/cgtn.html

80.57.23.98 28 mei 2007 17:18 (CEST)

  • inderdaad. ik heb het al veranderd.

Levygerards1 22 jul 2010 13:42 (CEST)

Het woord internet is meerdere malen met een hoofdletter gespeld. Dat is fout. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Reposte (overleg · bijdragen)

Aangepast. MrBlueSky 1 feb 2009 16:56 (CET)


Wanneer een newbie enige ervaring heeft opgebouwd en niet langer "nieuw" is, zal hij/zij zich kunnen verweren met inhoudelijk commentaar. Wie hem/haar dan nog beledigt, moet van goeden huize komen om niet zelf het onderwerp van spot te worden in de gemeenschap. Deze zin vind ik wat overbodig voor een encyclopedie (toch?) --212.45.63.104 20 jan 2010 15:14 (CET)

Mee eens. Ik heb het verwijderd. Met vriendelijke groet, MrBlueSky 20 jan 2010 16:08 (CET)
Oneens, met permissie. Een van de essentiële kenmerken van een beginnersstatus is immers dat het tijdelijk is. Na enige tijd is men newbie-af. Dat is geen POV of OO zoals het in de verwijdermotivatie genoemd wordt, dat is inherent aan het woord 'begin' in 'beginner' en het woord 'new' in 'newbie', dat is logica, dat is júist waarom het verschijnsel heet zoals het heet. Wanneer precies men newbie-af is, is op zich een filosofische vraag die inderdaad buiten het bestek van dit artikel valt [1] maar er kan zeker iets gezegd worden over het eind van het begin, en er moet ook iets over gezegd worden voor een volledig en allround perspectief (aka NPOV). De behandeling van het onderwerp is niet compleet zolang het aspect van leren wordt verzwegen. Ik denk niet dat ik de eerst aangewezene ben om het artikel nu te herstellen aangezien ik op 7 oktober 2006[2] de oorspronkelijke auteur was van de nu verwijderde formulering, kennelijk abuiselijk denkend dat ik een goede neutrale tekst had voor een belangrijk onderdeel van het artikel, dus ik zie graag een nieuw tekstvoorstel tegemoet of een verklaring wat de pijnpunten precies zijn want daar snap ik dus helemaal niks van. Het gaat me niet om het genoemde inhoudelijk commentaar enzo, die staat daar ter illustratie van het leerproces. Hoe je het noemt doet er niet zoveel toe denk ik, maar het sleutelwoord, zoals ik het noem, is ervaring. Merk ook op dat de gewraakte tekst er jaren heeft gestaan terwijl het artikel door tientallen mensen is bewerkt, vandalen, newbies en veteranen. Als het werkelijk alleen maar pov was wat er stond, is dat moeijk denkbaar.
De verwijdering van de zin "Wordt de persoon werkelijk kundig, dan is hij of zij cluebie" op 21 augustus 2009[3] zou ik ook willen aanvechten als ik daar tijd en energie voor had. Deze uitbreiding is volgens mij niet belangrijk of essentieel, zeer in tegenstelling dus tot een regeltje tekst over het opbouwen van ervaring, maar het noemen van iemand die geen newbie is, een deskundige, een veteraan, mensen met ervaring, is welzeker nuttig en wenselijk om de context van de newbie te schetsen. Natúurlijk is het een verzinsel zoals het in het verwijdercommentaar heet, kijk maar op neologisme, dat is ook allemaal van A tot Z verzonnen. Twintig jaar geleden had niemand nog van newbies gehoord, maar nu... Mvg, Ivory (overleg) 29 jun 2011 02:47 (CEST)
Maar vergelijk je eigen zakelijke constatering hierboven ("Na enige tijd is men newbie-af.") eens met de verwijderde passage. Dat iemand na enige tijd newbie af is, ja, dat klopt uiteraard. Dat "hij/zij zich [zal] kunnen verweren met inhoudelijk commentaar" is echter helemaal geen gegeven (was dat maar waar ;-) ). De zin die daarna komt lijkt me zeker niet correct: over het algemeen wordt er op fora en in andere virtuele gemeenschappen veelvuldig over en weer beledigd. Zelfs het lid zijn van de incrowd of het 'oldbie'-zijn biedt daartegen geen bescherming. Met vriendelijke groet, MrBlueSky (overleg) 29 jun 2011 03:04 (CEST)
Leerzaam. Ik denk dat ik langzaam ga begrijpen wat een noob is. Ik heb zojuist -meen ik- een nieuwe zakelijke constatering gedaan in het artikel die het leerproces over andere boeg gooit. Is het zo goed? Met broeierig warme groet, Ivory (overleg) 29 jun 2011 03:20 (CEST)