Overleg:Nieuwstraat (Kerkrade)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Betreft kopje: Problemen met grens en financiering[brontekst bewerken]

Als eerste: erg vermakelijk om te lezen over de perikelen van een paar grenspaaltjes, wat verschuivingen, een muur, het verlagen van die muur, weer een grensverschuiving van wat grenspaaltjes en weet ik veel wat... Alles belachelijk in de context van het gebied zelf: de mensen hebben nooit een grens gezien en zijn gewoon aan en met elkaar verwant. Stelt ook grote vraagtekens over de kunstmatige grenzen die Europeanen niet lang geleden dwars door Afrika trokken, dwars door gebieden van de verschillende stammen heen. De onderlinge leden van die stammen wonen nu in een ander land. Ook zwierven die stammen als nomaden dwars door het land. Dit laatste mag nu niet meer: er ZIJN GRENZEN!!!


Betreft dit stuk: Ik begreep de oorspronkelijke tekst niet helemaal goed. Ik denk te begrijpen dat het de schrijver er om te doen is te laten zien dat de bewoners zelf en twee stadjes, hoewel gescheiden door de landsgrens, eigenlijk een eenheid vormen.

Ik heb geprobeerd zodanig in de tekst te veranderen dat dit mijns inziens duidelijker wordt. Maar er bleven voor mij wat onduidelijkheden.

De tekst luidt: Illustratief is de volgende anekdote: op 7 februari 1954 trok er een feestelijke optocht ter gelegenheid van een gouden bruiloft door Kerkrade. Omdat het in Nederland verboden was op zondag vóór 13 uur optochten met muzikale begeleiding op openbare plaatsen te houden,[1] bleef de muziekkapel vooraan in de optocht stil. Toen de optocht de Nieuwstraat bereikte, begon de Duitse muziekkapel "Herzogenrath 1880" met het muzikaal begeleiden van de feestgasten.

Er blijven hier een aantal zaken onduidelijk:

1. In Nederland was het verboden om voor 13:00 uur muziek te maken. Daarom vermoed ik dat de optocht in Kerkrade (NL) begon, en naar op weg was naar de Duitse zusterstad Herzogenrath?

2. Onder het vorig kopje (De Nieuwstraat als smokkelcentrum na de Tweede Wereldoorlog) staat: Op 23 april 1949 voerden de Nederlanders een grenscorrectie door, de versperring werd op de Duitse zijde opnieuw opgebouwd. De hele Nieuwstraat hoorde nu zomaar bij Nederland.

Toch vertelt de anekdotische tekst: ... en de optocht de Nieuwstraat bereikte, begon de Duitse muziekkapel "Herzogenrath 1880" met het muzikaal begeleiden van de feestgasten....

Maar het was in NEDERLAND toch verboden om voor 13:00u te musiceren? En de Nieuwstraat was toch sinds 23 april 1949 Nederlands grondgebied? OF... was men inmiddels in het Duitse deel, de Neustrasse aangekomen?

Ik hoop dat iemand dit verhaal kan verduidelijken?

Dan, in dezelfde alinea de laatste zin: In 1954 boden de Nederlandse autoriteiten een vernieuwing van de afscheiding aan als de Duitsers deels meebetaalden. Het aanbod werd afgewezen: de stad Herzogenrath hoopte nog altijd op het intrekken van de annexaties en een definitieve afbraak van de afscheiding. Het kopje luidt: Problemen met grens en financiering. Voorgaande illustreert de onderlingen verbondenheid van de beide steden. Maar in deze alinea noch elders wordt gesproken over de problemen van de financiering van de afscheiding. Het lijkt mij ook niet echt het probleem, ik vermoed dat eigenlijk iets anders wordt bedoeld, maar dat dit meer een intermezzo door de Nederlandse regering was?


Verder, na de 2 ingesprongen (Duitse) citaten:

De gezamenlijke financiering van het project stuitte echter op problemen.

Mijn vraag: wat is nu eigenlijk het project dat hier wordt bedoeld? Ik haal het niet duidelijk uit de tekst hierboven, terwijl er wèl 'naar verwezen' wordt. Mijn 'wild guess' is dat het gaat over het vernieuwen van de afscheiding waarover eerder (1954 , voor de beide Duitse citaten) bericht?

Of gaat het over andere zaken. Staat het verhaal van 1954 boven deze 2 citaten dan wel op de juiste plaats? Ook hier geldt: het is een prachtige anekdote, maar... draagt het bij aan het verhaal?

Het zou mooi zijn wanneer er mensen zijn (Kerkradenaars???) die ter plekke de situatie kennen / kenden alsook het verhaal, en met deze kennis het geheel wat kunnen verduidelijken??? Ik ben erg benieuwd hoe het verhaal verder gaat!


Vriendelijke groet --Allardo 9 okt 2012 00:20 (CEST)