Overleg:Nijntje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik heb een foto van het Nijntje Pleintje toegevoegd. OK? - acnijdam

Leuk ! Taka 7 okt 2005 00:44 (CEST)

nieuw boekje[bewerken]

Ik heb het nieuwste boekje toegevoegd en alle hoofdletters in nijntje weggehaald. Nijntje staat in de boekjes namelijk ook overal met kleine letter. - jvnoort

Hoofdletter[bewerken]

In 2005 heeft iemand overal de hoofdletters weggehaald in dit artikel en het artikel over Dick Bruna (bij de eigennamen nijntje, moeder pluis, betje big, enzovoort). Dit met als argument dat het in de boekjes ook met kleine letter wordt geschreven. Echter, de teksten in de boekjes bevatten geen enkele hoofdletter, dit lijkt mij dus een typografische keuze. Ik vind het niet zinvol om dat in een encyclopedische tekst over te nemen. Het lijkt mij eerder dat wij een juist gebruik van hoofdletters (aan het begin van de zin, maar ook bij eigennamen) moeten volgen. Ik stel daarom voor om in beide artikelen de eigennamen weer met hoofdletters te schrijven. Rozemarijn vL (overleg) 9 jan 2012 14:34 (CET)

Beste Rozemarijn vL, dit valt onder het donorprincipe: als de makers consequent géén hoofdletter gebruiken, dan wordt dat zo overgenomen. Aan het begin van de zin vervalt dit principe echter wel. Dit is dus niet in tegenspraak met de spellingsregels. Zie bv. hier voor wat meer info. --MichielDMN 🐘 (overleg) 9 jan 2012 14:46 (CET)
Dank voor je uitleg; ik snap dat dat bij bedrijven/merknamen zo geldt (zoals je ook iTunes schrijft). Toch blijf ik het raar vinden dat ook de personages in de boeken (vader pluis, betje big) hier met een kleine letter worden geschreven. Het wordt in de tekst ook niet toegelicht waarom dat wordt gedaan. Het komt nu slordig over en het lijkt alsof de spellingsregels hier niet worden gevolgd (ik kan dit gebruik van kleine letters ook nergens in andere naslagwerken vinden (Peuterboekengids, Onderbouw gesprekken, tijdschriften met recensies, enz)). Het is dus geen algemeen gebruik om dit zo te doen, lezers zullen er dus veelal niet op bedacht zijn. Ik zou voorstellen om ofwel alleen de naam nijntje als merknaam met kleine letter te schrijven en de personages met hoofdletters (met een toelichting); ofwel als de situatie zo blijft in ieder geval een toelichting toe te voegen. Met groet, Rozemarijn vL (overleg) 11 jan 2012 09:16 (CET)
Beste Rozemarijn vL, ik zou pleiten voor dat laatste dan: een toelichting. Die andere naslagwerken nemen zich misschien niet voor om de Taalunie te volgen, dus mét het bewuste donorprincipe, Wikipedia doet dat wel. Ik vermoed dat de mensen achter nijntje bewust geen hoofdletters gebruiken om de drempel voor de kinderen niet te groot te maken. Zie ook deze pagina (ik citeer: "zonder hoofdletters, zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschrijft"), mogelijk is dit gegeven wel te verwerken in het artikel. Ik zal dadelijk een poging doen. Ik kan je er overigens helemaal in volgen dat het vreemd kan overkomen, zo zonder hoofdletters. Vriendelijke groet, --MichielDMN 🐘 (overleg) 11 jan 2012 09:38 (CET)
Prima, dat lijkt mij een goede oplossing. Het geldt dan ook voor het artikel over Dick Bruna, want daar struikelde ik over dit kleine-letter-fenomeen. Ik zal daar in ieder geval de paar door mij toegevoegde hoofdletters weer verwijderen. Dank en met groet! Rozemarijn vL (overleg) 11 jan 2012 09:50 (CET)
Jij ook bedankt, je opmerking was wel terecht in mijn ogen! --MichielDMN 🐘 (overleg) 11 jan 2012 10:07 (CET)