Overleg:On Bullshit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik zie het bezwaar dat een manier van spreken als onderwerp een beetje knarst, en de bijzin daarom ook, maar ik weet niet hoe erg dat is. Een manier kan nooit iets claimen, het gaat om de inhoud van de boodschap die niet weerlegd kan worden. De omschrijving is kort en duidelijk, maar is hij niet fout? Vier Tildes (overleg) 28 jan 2013 00:15 (CET)[reageer]


Leuk onderwerp, Vier Tildes. Twee opmerkingen:

"Frankfurt analyseert een manier van spreken waarmee geen waarheid geclaimd wordt."

  • Daarmee krijgt de bullshitter nog te veel eer. Volgens Frankfurt moet een leugenaar, om überhaupt te kunnen liegen, weten wat de waarheid is; hij kan er niet omheen. Een bullshitter daarentegen staat volslagen onverschillig tegenover de waarheid. Het hele concept valt buiten zijn blikveld, hij denkt er niet eens over na. Wie echter geen waarheid claimt, erkent impliciet wel het bestaan ervan.

"Hij concludeert dat de spreker die zich van bullshit bedient niet geïnteresseerd is in de waarheid, maar alleen een mooi beeld van zichzelf wil scheppen."

  • Ik betwijfel of iemand volgens Frankfurt bullshit uitslaat om een mooi beeld van zichzelf te scheppen. Beweert hij niet eerder dat een bullshitter om het even wat zegt, waar of niet waar, als het hem maar helpt om zijn doel te bereiken? Marrakech (overleg) 29 jan 2013 17:07 (CET)[reageer]
Stof tot nadenken, dank je.
De uitleg die je onder het eerste opsommingspunt geeft is precies hoe ik het begrepen heb. De tekortkomingen die je noemt, teveel eer en impliciete erkenning zag ik niet, die beginnen nu pas door te dringen.
Frankfurt analyseert een manier van spreken waarin waarheid geen rol speelt omdat geen standpunt ingenomen wordt, er kan daarom niets aan weerlegd worden. Is dat beter?
Het is een half jaartje geleden dat ik het las, de passage over de spreker op de nationale feestdag op blz. 6 was me bijgebleven, maar toen was Frankfurt nog maar net begonnen.
Het doel "mooi beeld van zichzelf" is inderdaad te specifiek, jouw uitleg is beter. Groet, Vier Tildes (overleg) 1 feb 2013 13:31 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op On Bullshit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 mrt 2018 00:14 (CET)[reageer]