Overleg:Onderwijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Je eerste opening in dit stuk is een definitie. Deze definitie komt geheel uit d elucht vallen en behoeft een bronvermelding. Of er moet heel duidelijk gemaakt worden dat dit een beschrijving betreft en geen definitie. Het onderwijs is het overbrengen van kennis, vaardigheden en attitudes met vooraf vastgelegde doelen. Daarbij houdt men rekening met een beginsituatie, volgt men een onderwijsstrategie en worden de resultaten geëvalueerd, onder meer door toetsing, zelfevaluatie en peerevaluatie (collegiale toetsing){{bron?}.

Lucy, 060906: uh... onderwijsgek: De Verniging Educaties Nederland is niet commercieel, dus ook geen reclamelink !!


Lijkt me aardig als de auteur van het stukje historie van onderwijs zich nader kan verklaren over de "periode van volledige werkloosheid" van 1945 to 1975. Het lijkt me eerlijk gezegd sterk dat niemand in de periode van de wederopbouw een baan had. (Schoondw)

Hier wordt na de (goede) algemene inleiding terecht het Nederlands en Vlaams onderwijs afzonderlijk behandeld. Daarna volgt een hoofdstukje "soorten scholen", waar uitsluitend Nederlandse terminologie voorkomt.
Dus ofwel dit gedeelte overhevelen naar "onderwijs in Nederland", ofwel daar ook de Vlaamse "soorten scholen" toevoegen.
Er is nog veel werk aan de winkel om wikipedia/NL om te vormen van wikipedia voor Nederlanders naar Wikipedia voor Nederlandstaligen.

Helemaal gelijk inderdaad naar nl verhuizen .... veel succes en ga uw gang. Ps als u zich aanmeld blijven alle wijzigingen onder uw werknaam bewaard en bent u anoniemer dan met een ip adres .... Waerth Al zijn de vandalen nog zo snel, Wikipedianen achterhalen ze wel©2005 19 mrt 2005 15:39 (CET)

geschiedenis van het onderwijs[bewerken]

Het lijkt me aangewezen hier een apart artikel van te maken. Een samenvatting in een paragraaf kan dan blijven staan in het artikel over onderwijs.

onderwijsnet[bewerken]

stukje over onderwijsnetten verplaatst naar afzonderlijk artikel (met verwijzing)

onderwijs / educatie[bewerken]

Educatie was een doorverwijzing naar onderwijs, maar dat is onlangs gewijzigd. Helaas bevat de pagina educatie nu niet veel meer dan een paar zinsfragmenten en wat links naar onderwijsgerelateerde andere pagina's. Ik weet dat educatie tegenwoordig een iets andere connotatie heeft dan "onderwijs", maar zoals de pagina educatie er nu bijligt, vind ik het wat karig, en ik betwijfel of het een heel goed idee is geweest de doorverwijzing op te heffen. Om dubbele discussies te voorkomen: opmerkingen graag op overlegpagina Educatie. Paul B 13 sep 2006 19:18 (CEST)

Gapende kinderen[bewerken]

Ik heb de foto met gapende kinderen verwijderd. Het is belachelijk om zo'n foto op te zetten.--Farshad Bashir 6 okt 2006 17:09 (CEST)


Onderwijs portaal[bewerken]

Ik mis eigenlijk een Portaal over onderwijs. Kan iemand dat niet opzetten? Waarin je ook kunt opgeven welke artikelen je mist enzo. --Marijke de Vries 9 sep 2007 13:22 (CEST)

weghalen links[bewerken]

Zou je dan ook de weggehaalde links in kunnen voegen op Onderwijs van A tot Z. ? gr. mion 30 dec 2007 13:03 (CET)

PHD[bewerken]

Zou in het schema van opleidingen niet boven de master het schrijven van een proefschrift, de doctoraalstudie moeten worden toegevoegd? Thug_n_g 14 augustus 2008 19:48

Onderwijsgevenden geven onderwijs[bewerken]

Ik had de zin "Onderwijs wordt gestructureerd gegeven door onderwijsgevenden (onderwijzers, leraars, docenten enz) in een didactische context" om de volgende redenen geschrapt:

  • "Onderwijs wordt (...) gegeven door onderwijsgevenden" is dubbelop, hoe je het ook bekijkt
  • ook aan "in een didactische context" zit wat dit betreft, los van grote vaagheid, een tautologisch luchtje. In vermoed althans dat ermee wordt bedoeld "in een onderwijscontext" of iets dergelijks
  • en ten slotte heeft ook "onderwijs wordt gestructureerd gegeven" iets pleonastisch; zonder die structuur is het geen onderwijs meer. Het is wel juist om te schrijven dat onderwijs een gestructureerde vorm van kennisoverdracht is.

Juist omdat de rest van het artikel al heel aardig in de steigers staat, detoneert deze zin nogal. Groet, --Marrakech 19 nov 2008 08:24 (CET)

  • Onderwijs wordt (...) gegeven door onderwijsgevenden lijkt dubbelop, ware het niet dat de specifiëring (onderwijzers,...) dat nuanceert. Er zijn immers nogal wat anderen die ook iets aanleren, een soort onderwijs geven (ouders, scoutsleiders, ploegbazen,...), maar dat valt buiten de opzet van dit artikel. Om dezelfde reden staat er "gestructureerd bij, namelijk binnen de grenzen van (door de overheid) aangestuurde onderwijsstructuur. Maar verbeteringen zijn altijd mogelijk, zoals bijvoorbeeld: Onderwijs wordt gestructureerd gegeven door speciaal opgeleide onderwijsgevenden zoals onderwijzers, leraars, docenten enz, in een didactische context.
  • De vaagheid van "didactische context" wordt m.i. grotendeels weggenomen als men bij didactiek gaat kijken. Met "didactische context" wordt dus wèl iets anders bedoeld dan "in een onderwijscontext". In ieder geval lijkt mij dat minder pleonastisch als onderwijs "in een onderwijscontext".
  • Verbeteren, graag. Schrappen liever niet. Veel succes en vriendelijke groet. Door de wol geverfd 19 nov 2008 10:03 (CET)


Ik ben het toch niet met je eens. De zin verzandt in vaagheid juist doordat je er zoveel algemene informatie in kwijt wil, waardoor bijvoorbeeld een woord als "gestructureerd" ineens met een zeer specifieke betekenis ("binnen de grenzen van een door de overheid aangestuurde onderwijsstructuur") wordt opgezadeld. Ik ben echt bang dat een willekeurige lezer er niet veel wijzer van wordt. Maar om een oeverloze discussie over één enkel zinnetje in een verder interessant artikel te voorkomen is hier mijn suggestie:

"Onderwijs wordt binnen een door de overheid bepaalde structuur gegeven door personen die daarvoor speciaal zijn opgeleid, zoals onderwijzers, leraren en docenten."

Wat "didactische context" betreft: zou je daar een concreet voorbeeld van kunnen geven? Is bijvoorbeeld een school een didactische context? Groet, --Marrakech 19 nov 2008 19:44 (CET)

    • Akoord met de nieuwe formulering van de zin. Didactisch wil zeggen dat er is nagedacht over de wijze waarop leerstof wordt aangebracht. Men mag aannemen dat dit binnen ons onderwijs zo is, en dat err dus in een didactische context gewerkt wordt op school. Het staat er bij, omdat andere vormen van onderwijs (ouders, scouts...) op dat punt wel eens fouten maken, of alleszins minder bewust didactisch te werk gaan. Door de wol geverfd 19 nov 2008 19:48 (CET)
Oké, verandering aangebracht! --Marrakech 19 nov 2008 20:59 (CET)

kerndoelen voor de school[bewerken]

Is het gepast om iets over de kerndoelen voor de school erbij te zetten

  • Het OCenW heeft een aantal minimum eisen waar een school aan moet voldoen kerndoelen genaamd.