Overleg:Centraal-Malayo-Polynesische talen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

behoren deze tale tot de oostelijke of de midden(centrale) Malayo -Polynesische talen?Wybe 29 jan 2006 12:33 (CET)

Ze behoren tot de Centraal-Oostelijke (Malayo-Polynesische) talen. De vier talen die worden genoemd zijn echter geen Oostelijke Malayo-Polynesische talen, maar Centrale Malayo-Polynesische talen. Min of meer logischerwijze behoren ze wel nog tot de Centraal-Oostelijke talen. Ach ja, ik heb alles in het lang en breed uitgelegd op je overlegpagina na je vraag aan mijn adres. Groet, C&T 29 jan 2006 13:53 (CET)

Zou je deze inhoud ff willen redigeren als er fouten in staan svp? Ik weet niet of je het eens bent met mijn vertalingen en schrijfwijze.Wybe 4 feb 2006 23:53 (CET)

Oké. C&T 5 feb 2006 13:14 (CET)
Gedaan, C&T 5 feb 2006 13:17 (CET)
Ik weet alleen niet of het een goed idee is om de woorden Noord-Bombereesche talen en Zuid-Bombereesche talen te gebruiken, "Bombereesche" ziet er nogal archaïsch uit vind ik, ik weet niet of we "Bomberese" zuiden kunnen gebruiken, maar indien ook dat niet geschikt is zouden we het best houden bij Noord-Bomberatalen en Zuid-Bomberatalen. Ik heb nog niks veranderd daarrond. C&T 5 feb 2006 13:19 (CET)
Ik zal mijn collega nog eens vragen hoe hij deze talen zou vertalen in het Nederlands. Volgende week weet ik meer. Wat vind je van de opzet van de taallijn zoals bv bij Kamberaas? Vind ik wel een compacte manier en het maakt mogelijk elke bovenliggende taal"groep" aan te klikken. Waar vind ik iets over talen, taalgroepen, taalfamilies, taaldialecten etc? Heb jij daar al een bepaalde indeling voor? Ik probeer nu in de zinnen deze woorden meestal te vermijden, maar dat brengt soms wat gekunstelde constructies met zich mee. Wybe 5 feb 2006 14:24 (CET)
Je wist het waarschijnlijk al, maar ik ben bezig met een Austronesische talen-project. Dit is een project dat ik zo goed en uitgebreid mogelijk tracht uit te bouwen, bijgevolg gaat het bijzonder traag (ik ben nu al enkele weken bezig met Plateaumalagasi zo uitgebreid mogelijk te beschrijven, nu is het wel zo dat het de eerste keer is in 24 talen dat ik zo lang bij een taal stilsta). In dit project maak ik ook artikelen over taalfamilies (alle niveaus) en dialecten (alle waarvan de naam bekend is). Ik doe alles volgens een welbepaalde volgorde (op 1 punt stopt bij wijze van spreken alle informatie). Ik neem aan dat je met "taalgroepen" en "taalfamilies" hetzelfde bedoelt, een voorbeeld van een artikel over een taalfamilie van mijn hand is te vinden op Malagasitalen (dat zich qua niveau net onder de Oost-talen positioneert, die tak is op zijn beurt lid van de Baritotalen die een directe subtak is van de Centraal-Oostelijke talen waar jij je op het ogenblik ook mee bezighoudt). Met andere woorden, over enkele maanden tot jaren zal ik alle artikelen over Austronesische talen, jouw artikelen incluis, in de mate van het mogelijke proberen uit te breiden en aan te passen aan mijn project, dat op dit moment in het Taalcafé nog geen negatieve kritiek heeft ontvangen.
Dit alles houdt je natuurlijk niet tegen om ook mee te werken aan de Austronesische talen, en artikelen die nog niet binnen mijn project zijn gevallen op je eigen manier af te werken indien je dat wenst. Een voorbeeld van een taalfamilie gaf ik je net hierboven, een voorbeeld van een taalartikel is te vinden op Plateaumalagasi (maar die is wel heel erg groot, een realistischer voorbeeld van een pagina (ook binnen mijn project, want daarnaar vroeg je dacht ik) is bijvoorbeeld Sasak). Een voorbeeld van een classificatie (taalindeling), die ik integraal van Ethnologue overneem, zie je op al m'n taalartikelen onder de kop "Classificatie". Een voorbeeld van een dialect is Papora. Een voorbeeld van een bondig overzicht van de indeling van een taalfamilie, zie je ook op al m'n artikelen over taalfamilies.
Heb je nog vragen of opmerkingen, stel ze gerust, ik antwoord je met veel plezier!
Groet, C&T 5 feb 2006 15:30 (CET)
Bijkomende noten:
Uiteraard kan je ook editten op artikelen die binnen mijn project reeds zijn gevallen, dat spreekt voor zich. Alleen is het zo dat mijn project volledig rond uniformiteit draait en ik dat ook zo wil houden. Elke edit zal ik op mijn volglijst waarnemen en zo nodig aan de uniformiteit aanpassen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat ik info zal verwijderen, ik kan ze hoogstens verplaatsen of vervormen.
Vind ik prima. Zo zat ik ook te denken bij het toevoegen van informatie: als de informatie en links maar kloppen, dan kan je bij reorganiseren de boel uniformiseren. gr. Wybe 5 feb 2006 17:33 (CET)
Oké. C&T 5 feb 2006 17:38 (CET)
Ik baseer me integraal op Ethnologue wat de basisinformatie betreft. Uiteraard komt het merendeel van de informatie op grotere artikelen van andere websites.
Voor nog meer info, zie zeker Gebruiker:Cars en travel/Austronesische talen.
C&T 5 feb 2006 15:34 (CET)