Overleg:Ovenvisje

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Ovenvisje.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20070609. --E85Bot 10 jun 2007 03:19 (CEST)[reageer]

Ik heb de onduidelijke afbeelding Ovenvisje vervangen door een foto van mijn on uitgenodigde gast. (Kees2 20 jun 2007 17:29 (CEST))[reageer]

Tips/preventie[brontekst bewerken]

Ik vind de verwijzing Tips/preventie weinig informatief. Daar wordt veel onzin opgesomd. De gemaakte kosten voor de bestrijding staan niet in verhouding tot de veroorzaakte schade bij het volgen van de verwijzing. Het ovenvisje is schadelijk omdat het ovenvisje, wanneer het in grote aantallen aanwezig is, materialen kan aantasten. Het gaat dan om papier (behang) en bepaalde synthetische materialen (op zolder opgeslagen gordijnen). Niet om katoen. Een belangrijk gegeven voor de bestrijding van het ovenvisje is, dat het eitje van het ovenvisje 25 graden Celsius nodig heeft om uit te kunnen komen. De belangrijkste broedplaats is dan ook de centrale verwarmingsketel. Voor een effectieve bestrijding van het ovenvisje is dan ook het schoonhouden van deze ketel van eitjes belangrijk. Op de ketel treft men kleine zwarte puntjes aan. Deze moet men regelmatig verwijderen met een vochtige doek. Bij een moderne HR-ketel kan doorgaans de kap afgenomen worden. Ook de bodem van de kap moet worden gereinigd. Daarnaast is het belangrijk, wanneer de ketel warm tapwater levert, en de ketel is voorzien van een warm-water-schakelaar (cv+ww), deze schakelaar ook te gebruiken. Schakel het warm water uit wanneer je gaat werken of gaat slapen, en toch geen warm water nodig hebt.

Maar tijdens een warme zomer, en vooral tijdens een hittegolf kan er dan toch nog een plaag ontstaan. Op die momenten kan het dan nodig zijn een bestrijdingsmiddel in te zetten. Deze middelen zijn doorgaans ook schadelijk voor vissen en reptielen. Gebruik ze niet als je deze als huisdieren houdt. Een alternatief is de aan te tasten synthetische producten in de zomer niet op zolder te bewaren, maar op een koelere plaats beneden in de woning. Sla geen kostbare boeken op een zolder op, maar houd deze op een plaats waar de 25 graden Celsius niet wordt overschreden.

Een vrijstaande woning kan door integrale bestrijding door een specialist weer ovenvisjes-vrij gemaakt worden. Met een rijtjeswoning is dit praktisch ondoenlijk. Bij een verhuizing van een woning met ovenvisjes naar een woning zonder ovenvisjes, kan het ovenvisje tijdens de overdracht van de spullen worden bestreden door de spullen te behandelen. Anders verhuist het ovenvisje mee naar het nieuwe huis en is de kans op bestrijding verkeken.