Overleg:Paard (dier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Links naar privé-pagina's[bewerken]

Volgende links zijn toegevoegd:

Links: http://groups.msn.com/verzorgpaarden
forums: http://foxtrot.messageboard.nl/2794/

Dit zijn zo te zien prive-pagina's met weinig officiele status... Laten staan of verwijderen?

Inca 27 aug 2003 22:13 (CEST)

Er staat niet zoveel informatie, ik denk niet dat ze hier goed staan. Mijn bescheiden mening (:D) zegt dat ze verwijderd moeten worden. Jürgen 27 aug 2003 22:53 (CEST)

Waarom is paard verweiderd? (Kristof vt 28 aug 2003 21:58 (CEST))

Dat weet ik niet, het is gedaan door een anonieme (dus niet-aangemelde) persoon. Ik was het alleszins niet, want mijn nummer, als ik niet ben aangemeld, is (niet beginnend met 200, zoals ik eerst dacht):80.200.78.123 Jürgen 28 aug 2003 22:04 (CEST)
Nog iets, mocht je hiermee iets verder raken, voor opsporing bv., het anonieme nummer is 24.132.244.13 Jürgen 28 aug 2003 22:07 (CEST)
Dat dacht ik al dat jij het niet was jurgen jij was immers druk bezig. Het zal te maken hebben met de verwijdering van persoonlijke links. Maar ik had het eventjes gemeld en het was direct terug herstelt.(Kristof vt 28 aug 2003 22:11 (CEST))
Nou, ik ben blij dat het niet erg is, en dat je begrijpt dat ik het niet kon zijn, want ik had ooit eens zo'n stommiteit begaan, dat ik nooit meer iets durf volledig verwijderen!!! Jürgen 28 aug 2003 22:27 (CEST)

"Daardoor onvruchtbaar maar anderszins normaal." Als 1 teelbal aanwezig is is de vructbaarheid in het algemeen geen probleem. Bij mensen in ieder geval niet. Evanherk 3 jan 2004 15:20 (CET) ... en hier is een wat algemenere behandeling, waaruit ook blijkt dat 2 ballen moeten missen voor onvruchtbaarheid en dat klophengsten niet agressiever zijn zan gewonen hengsten, maar wel meer dan echte ruinen: http://www.felissana.nl/dutch/text/folders/Folder%20Cryptorchidie%2003-2002.pdf Evanherk 3 jan 2004 15:50 (CET) Je hebt verschillende kleuren vacht. Zo heb je een fries die is kwa vacht zwart. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 86.85.84.189 (overleg · bijdragen) 29 aug 2016 16:53

schofthoogte van een paard[bewerken]

Komt een schofthoogte van meer dan twee meter echt voor?? Ik rij nu zelf op een paard van 1m 70 en dat is al enorm hoog, ik kan me niet voorstellen dat er paarden zijn die nog dertig centimeter hoger zijn... --Bezeh.nl 12 mrt 2004 15:04 (CET)

Ja hoor, het paard waarvan wordt aangenomen recordhouder in schofthoogte te zijn is een Shire die de naam Samson droeg. Hij had een schofthoogte van 21,25 hands wat overeen komt met 216cm (1 hand = 10,16 cm. Dit paard is nog niet zolang geleden gestorven. Gevens hierover vind je op: http://www.ruralheritage.com/horse_paddock/horse_large.htm http://www.ultimatehorsesite.com/pages/fun/worldrecords.html

Jammer dat je niet ondertekent, wat is er mis....--Bezeh.nl 16 jul 2004 22:09 (CEST)

afbeelding van eo[bewerken]

Zojuist heeft een anonieme gebruiker in het artikel gelinkt naar een afbeelding op eo: (zie [1]). Op eo: staat bij de foto de volgende opmerking: por artikolo pri ĉevalveturiloj persona foto ne kopirajto. Dit klinkt alsof het over copyrights gaat, maar mijn esperanto is (lang) niet goed genoeg om het te snappen. Kan iemand het misschien vertalen? Fruggo 28 mrt 2004 19:49 (CEST)

verwijderen van links naar andere betekenissen: waarom?[bewerken]

Op 10 augustus heeft iemand links naar paard (schaken), en naar de Chinese dierenriem verwijderd. Waarom? Volgens mij hoort een dergelijke link naar een andere betekenis er zeer zeker bij! Bob.v.R 14 aug 2004 00:39 (CEST)

Dit lijken mij ook belangrijke toevoegingen. In drie jaar tijd heeft niemand je vraag beantwoordt. Het kopje 'andere betekenissen' bestaat niet meer maar onder 'zie ook' is de link naar schaken al lang geleden toegevoegd. Ik heb hier nu ook de dierenriem link aan toegevoegd. Ckielstra 21 okt 2007 22:28 (CEST)

stap en telgang[bewerken]

Wie heeft van het paard de telgang en de stap op één hoop geveegd????????

Voor zover ik kan nagaan heeft deze schrijver de telgang beschreven, maar iedere ruiter weet (hoop ik) dat een paard dat in de telgang gaat toch echt minder lekker zit dan een paard dat stapt, ik heb er zelf althans geen prettige ervaring mee. --Bezeh.nl 14 dec 2005 12:28 (CET)

Ik mis nog de 'gewone' telgang in dit verhaal. zoals ijslanders hebben. Bart (Evanherk) 13 feb 2007 12:04 (CET)

Spreekwoorden en gezegdes[bewerken]

Zijn er bezwaren tegen als ik de inhoud van 'spreekwoorden en gezegdes' verplaats naar de specifieke pagina's voor spreekwoorden en gezegdes? Nu is het nogal dubbel dat we de tekst plaatsen én een link naar die pagina's bieden. Verplaatsen van die tekst maakt de paardenpagina korter en krachtiger terwijl we tegelijkertijd zorgen dat de spreekwoorden en gezegdes pagina's completer worden. Ckielstra 21 okt 2007 22:13 (CEST)

terminologielijst[bewerken]

"Paarden kunnen voor exterieur, beweging, eigen prestaties en nakomelingen en in aanmerkingen komen voor predicaten. Voor exterieur en beweging opeenvolgend: opnamen stamboek(stb.), ster, voorlopig keur, keur. Het hoogst haalbare is elite, preferent, prestatie en sport."

Het is mij absoluut niet duidelijk wat hier staat, en daarnaast betwijfel ik of deze term in dit rijtje hoort. Bart (Evanherk) 6 mei 2008 13:11 (CEST)

Paardnatuurlijk.nl[bewerken]

Hallo allemaal, ik ben nieuw en zou niet weten waar ik het allemaal moet schrijven..ik heb ook nog een andere website voor jullie www.paardnatuurlijk.nl daar worden echt een heleboel uitgelegd en over ziektes over voeding etc.. over het leren van eigen paarden te kunnen bekappen.. heel interesant en leerzaam.. ik zou eigenlijk ook wel willen weten of paarden met varkens samen kunnen??? en over wat er allemaal voor mineralen in de weide horen te zitten voor een gezond paard en een goede balans voor de weide zelf.. etc.. weten jullie daar iets over??? alvast bedankt.. gr suus – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Suzannemarie (overleg · bijdragen)

Hallo Suus, hoewel ik best wat dingetjes heb bijgedragen heb ik weinig verstand van paarden, dus ik heb hier geen antwoorden, maar enthousiasme is altijd welkom! Ik ga zeker op die paardnatuurlijk-site kijken, en ik hoop dat iemand anders je vragen kan beantwoorden. Van varkens weet ik dat ze houden van een gevarieerde omgeving met holletjes, beestjes en veel snuffelhoekjes, en dat lijkt me niets voor paarden. Als je stomtoevallig een terrein hebt dat voor de helft open en voor de helft ruig is zullen ze ieder hun eigen hoek opzoeken. Last geven ze elkaar niet lijkt me, behalve misschien als ze overbeschermend zijn voor hun veulens en biggen. Dit soort vragen kun je op allerlei forumsites kwijt, bijvoorbeeld http://www.bokt.nl/forums/ en http://www.bokt.nl/wiki/ Die laatste heeft niets met Wikipedia te maken maar gebruikt dezelfde techniek en werkt ook met lezersbijdragen. Er zijn er nog veel meer, typ in google maar eens paard forum OR fora Weten hoe je aan Wikipedia kunt bijdragen? Stel je vraag in De Kroeg of zet een berichtje op mijn overlegpagina, dan krijg je altijd antwoord. Bertux 20 jun 2008 21:14 (CEST)
P.S.: Oh, je vroeg je natuurlijk af hoe ik kan bijdragen terwijl ik geen vos van een palomino kan onderscheiden? Ik maak allerlei artikelen mooier en controleer of er geen overduidelijke onzin in staat. Dat gaat van wiskunde tot gehuchten en rugstreeppadden. Al doende kom ik nieuwe info tegen en die voeg ik dan weer toe. Bertux 20 jun 2008 21:14 (CEST)

Drafsport[bewerken]

link naar dit lemma ontbreekt - kan bij draverijen gemaakt worden; pagina is echter beveiligd

Sporten[bewerken]

Kan clickertraining toegevoegd worden als paardensport? Di een vrij nieuwe vorm van paardensport waarbij het paard via clickertraining vanalles aangeleerd wordt met het oog op samenwerking en harmonie met het paard. (Denk hierbij aan hondendans) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door YES-Training (overleg · bijdragen)

Paardenvlees[bewerken]

Helaas kan niet iedereen de paardenpagina wijzigen. Ik wilde nog toevoegen onder medisch dat paardevlees erg gezond is. Ontdekt is o.a. dat er glycogeen in zit; deze stof biedt een belangrijke stof voor de spieren. Misschien kan de moderator van deze pagina dit nog toevoegen. Paardenvlees is helaas in onbruik geraakt maar dit heeft alleen maar negatieve gevolgen voor de volksgezondheid. Varkensvlees is bijvoorbeeld veel slechter; dit ivm het hoge gehalte aan zwavel. De motieven van mensen om geen paardenvlees te eten zijn emotioneel en niet gebaseerd op rationele overwegingen. Dit heeft mede bijgedragen aan de gevaren voor de volksgezondheid.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.208.122.249 (overleg · bijdragen)

Beslaan overbodig?[bewerken]

In de pagina staat heel stellig dat hoefijzers overbodig zijn. Mijn inziens is dit onjuist. Van wat ik ervan begrijp is dat een grote controverse met voor- en tegenstanders. Het past niet om zonder enige fatsoenlijke bronvermelding het idee van die ene dierenarts te brengen als feit. Om te beginnen moet men daarvoor zelf het mes in de hoeven van het paard zetten, en dat is voor ongetrainde mensen gewoon domweg een risico. Tegenstanders gaan zelfs zo ver als dat natuurgedoe niets meer dan maffiagedoe en geldklopperij te noemen.

Ik pretendeer niet te weten wat de juiste methode is, niemand weet dat denk ik omdat alle methoden voors en tegens hebben, maar wat ik wel weet is dat wat er nu staat niet klopt. Ik zal het geheel herschrijven, de referentie naar de goeroes schrappen, en een onpartijdige zin maken.

Bokt.nl heeft een heel subforum met allemaal voors en tegens, dus als iemand tijd heeft om dat te kopiëren naar een kwalitatief beter stuk, by all means.

Paard van Troje[bewerken]

Op de pagina staat een klein stukje over het paard van Toje. Veel meer iformatie kan! De geschiedenis ervan, en dat het ook de naam is voor virussen op de computer. Zelf ben ik paardengek dus weet ik het wel.

Kop???[bewerken]

Er staat op deze pagina,s wel een paar beledigingen! Een kop! Een paard is een edel dier dus heeft het geen kop, maar een hoofd! En ook geen bek maar een mond,geen poten maar benen!

In dit artikel is te lezen: "Omdat het paard als een 'edel dier' wordt beschouwd, worden door paardenliefhebbers zoals ruiters en koetsiers altijd de termen "hoofd", "mond" en "benen" gebruikt in plaats van "kop", "bek" en "poten"."
Maar dit is geen artikel door en voor paardenliefhebbers. Het is een artikel over paarden. En dan mag kop ook. Fransvannes (overleg) 14 feb 2011 14:38 (CET)

Tanden van een paard[bewerken]

In de tekst staat , een paard heeft 18 of 20 tanden. Dit zou moeten zijn een paard heeft 18 of 20 tanden per kaak. Want in totaal heeft een paard 36 of 38 tanden (de wolfskiezen niet meegerekend). zie ook : http://www.dentalhorsecare.nl/paardengebit.asp – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.11.184.145 (overleg · bijdragen) 24 apr 2011 22:41

Morin khuur[bewerken]

Bij de foto van de Mogoolse muziekant staat er "Mongoolse muzikant met Urtiin Duu, een strijkinstrument met rituele paardenkop", de link naar Urtiin Duu toont echter dat dit een muziekvorm is. Het artikel Morin khuur bevat echter de juiste informatie.

Uitgevoerd Uitgevoerd aleichem 24 jun 2011 18:14 (CEST)

Kop of hoofd? Zomaar een vraag[bewerken]

Een paard is een dier en ik weet dat een paard wordt beschouwd als een edel dier, waarbij liefhebbers liever het woord 'hoofd' gebruiken in plaats van 'kop' (het zelfde geldt voor poten en benen). Ik heb dit artikel ooit bewerkt en simpelweg de normale termen gebruikt voor een dier (poten, kop etc.) maar pelikana heeft dit veranderd in benen en hoofd. Persoonlijk maakt het me niet uit en ik maak hier ook geen probleem van, maar is dit niet hetzelfde als dat we het artikel oerknal bij wijze van spreken verwijderen omdat dit beledigend kan zijn voor gelovigen? Noemt men de kop van een paard officieel het 'hoofd'? Moeten we ons niet gewoon vasthouden aan de termen zoals die ook bij andere dieren wordt gebruikt? Dit vroeg ik me gewoon af, geen reden voor discussie :). Met vriendelijke groeten Coldbolt Coldbolt (O/B) 27 dec 2013 22:59 (CET)

Als je er geen discussie over wil, moet je het hier niet plaatsen, denk ik :-p.
Vanuit een wetenschappelijk standpunt zijn poten en benen hetzelfde. Het een reserveren we voor mensen en paarden, het ander voor al de rest met die ledematen. 't Is dus niet dat het plots niet meer klopt, het is 'slechts' een taalkundig aspect, een ander taalregister. Omdat Wikipedia niet alleen voor wetenschappers wordt geschreven, is het gebruik van benen en hoofd ook te rechtvaardigen; al zou ik het zelf ook niet doen. Er is niet zoiets als een officiële woordkeuze bij het populairwetenschappelijke beschrijven van dieren. Als het maar verstaanbaar is, wat in dit geval voor beide varianten zo is.
De oerknal doodzwijgen is daarentegen iets anders dan er andere termen voor gebruiken. Het een is een bepaalde voorkeur in woordkeuze, het ander is censuur. --MichielDMN 🐘 (overleg) 27 dec 2013 23:28 (CET)
Bedankt voor het antwoorden. Coldbolt Coldbolt (O/B) 28 dec 2013 15:01 (CET)

Paardenhaar[bewerken]

Ik zocht informatie over paardenhaar en kon opvallend weinig daarover vinden op Wikipedia. Wel heel interessant, want er wordt veel gemaakt van paardenhaar (pruiken, sieraden, vulling van matrassen, zwepen, etc.). Verder vroeg ik me af hoe snel de staart van een paard weer aangroeit als je hem afknipt. Misschien niet goed gekeken, maar ik kon niet direct daar een antwoord op vinden. Misschien dat dit inspiratie kan dienen voor wie het artikel verder wil uitbreiden of misschien een apart lemma. Ik heb zelf andere interesse, maar wilde het hier wel noemen. Evert100 28 maart 2014 10:33 (CET)

Equus caballus[bewerken]

Equus ferus caballus? Equus ferus is het wilde paard (bijvoorbeeld e.f.przewalskii) en equus caballus is het gedomesticeerde paard, maar een wild gedomesticeerd paard, dat kan echt niet. Houdt de terminologie voor verschillende soorten paarden ver weg van de naam van de gedomesticeerde soort, dat leidt alleen maar tot absurde namen, omdat Cuvier uitging van statische soorten. Dat leidt bij evolutie niet tot problemen, maar bij domesticatie wel. Noem het beestje gewoon equus caballus. 87.212.52.128 13 jun 2014 17:54 (CEST)

Volgens taxonomen behoren het gedomesticeerde paard en het wilde paard tot dezelfde soort, en die krijgt in dat geval de naam Equus ferus omdat volgens een Opinion uit 2003 van de International Commission on Zoological Nomenclature de naam van de wilde soort in een 17-tal gevallen prioriteit heeft gekregen over de naam van het gedomesticeerde dier (de link naar die beslissing staat in noot 4 onder het artikel: Anonymus, (2003), Opinion 2027.
Het gedomesticeerde paard stamt nog maar heel recent af van het wilde paard, en wordt nu wel als een (nogal kunstmatige) ondersoort beschouwd. In dat geval is de naam Equus ferus caballus de correcte naam. Het staat allemaal netjes uitgelegd onder het kopje "taxonomie".
Jouw interpretatie van die naam, dat het om een wild gedomesticeerd paard gaat, geeft aan dat je semantische betekenis toekent aan de wetenschappelijke naam; dat is echter onjuist: die naam is slechts een label, een etiket, zonder letterlijke betekenis, ook al hebben de gebruikte woorden in veel namen van oorsprong vaak wel een betekenis.
Wat de opvatting van Cuvier was over de dynamiek van soorten, heeft met de naam die het gedomesticeerde dier heeft gekregen, helemaal niets te maken: Cuvier werd pas in 1769 geboren, ruim tien jaar nadat Linnaeus de tiende druk van de Systema naturae had gepubliceerd, waarin het systeem van binominale nomenclatuur consequent werd ingevoerd voor alle zoölogische namen. Die binominale nomenclatuur is overeind gebleven, zelfs nadat Darwin had laten zien dat soorten helemaal niet onveranderlijk waren. Dan kun je wel nagaan dat de opvatting van Cuvier al helemaal geen bijl aan de wortel van dat systeem heeft gelegd.
Het is verder niet aan jou of mij om onze eigen opvatting over de naam te laten prevaleren. We benoemen het beestje hier zoals het in de wetenschappelijke literatuur wordt benoemd: als een ondersoort dus.  Wikiklaas  overleg  13 jun 2014 20:57 (CEST)

Geschiedenis mens/paard[bewerken]

Op zoek naar een bron waarom paarden slecht gedijen in de tropen kwam ik via Googlebooks [2] het volgend boek tegen:

  • Zwaarden, paarden en ziektekiemen By Jared Diamond

Daarin staan veel interessante weetjes over de man/paard geschiedenis o.a. de eerste domesticaties.

Ik ben echter nog steeds op zoek naar een bron dat dat paarden slecht tegen het tropisch klimaat kunnen. Meestal worden daarom andere trekdieren gebruikt zoals ezels en muilezels.Smiley.toerist (overleg) 15 mrt 2015 12:26 (CET)

Opsommingen[bewerken]

De laatste wijziging vind ik minder geslaagd. Ik heb liever een concrete opsomming dan een algemeen verhaal. Misschien combineren? Maar ik ben geen paardenkenner/liefhebber.Smiley.toerist (overleg) 23 mei 2015 14:38 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 5 externe link(s) gewijzigd op Paard (dier). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 16:44 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Paard (dier). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 okt 2017 06:38 (CEST)

Exmoor pony[bewerken]

Het dier wordt niet genoemd, maar er zijn toch aanwijzingen dat dit dier bij nader inzien een echt wild paard is. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Exmoorpony#Geschiedenis en https://www.exmoorpony.nl/pdf/Lutra_dec2013_Hovens_Rijkers_lowres.pdf– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.249.64.7 (overleg · bijdragen)

het is dan raadzaam om het veel uitgebreidere artikel op de Engelstalige versie eens te lezen dat helder uitlegt hoe het wel in elkaar zit na veel recent dna onderzoek. DUs wel oud ras maar geen wild dier. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 2 mrt 2018 13:13 (CET)