Overleg:Paard van Sinterklaas (paard)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als wij spreken over Amerigo, spreken we over het mytische paard Amerigo. Het rijdier van Sinterklaas. Niet per definitie over een paard dat de laatste jaren bij de intocht wordt gebruikt en pilitiepaard is. Ieder paard waar een Sinterklaas op rijdt al is het in Workum of Venlo wordt Amerigo genoemd. De toevoeging dat Amerigo een politiepaard is en geboren in 1982 is dus niet op zijn plaats.Cumulus 19 dec 2007 10:25 (CET)

Cumulus, je gedraagt je als een vandaal, het is waar dat de naam hier Amerigo naar het paard van Sinterklaas verwijst, maar die naam heeft het voor zover ik weet te danken aan het politiepaard dat als "acteur" de rol vertolkte. Dat hoort er zeer zeker wel bij, het paard is meer dan 100 jaren naamloos geweest, "Schimmel" of "Paard", de oorsprong van de naam verdient zeer zeker wel behandeling. ThW5
Amerigo is verder de populaire benaming van Amerigo Vespucci (persoon) naar wie (wegens zijn kaarten over de Nieuwe Wereld) het continent Amerika is genoemd. Deze pagina moet dus een dp worden tussen minstens Amerigo (persoon) en Amerigo (paard). Norbert zeescouts 14 jan 2008 23:52 (CET)
goed plan, maar als ik nu amerigo intyp kom ik automatisch uit bij het paard. Hoe zit dat met het schip? Ik zou zeggen maak jij hem aan?Cumulus 15 jan 2008 00:20 (CET)

Koppige Cumulus[bron bewerken]

Waarom gaat JOUW mening boven feiten? En dat is zeker in een encyclopedie niet op zijn plaats!!! Versie van meningen veranderd naar de feitelijke geschiedenis van het paard! CestMoi 29 mei 2008 05:11 (CEST)

Zoals ik hierboven in het overleg al reeds vermeld heb: "Als wij spreken over Amerigo, spreken we over het mytische paard Amerigo. Het rijdier van Sinterklaas. Niet per definitie over een paard dat de laatste jaren bij de intocht wordt gebruikt en pilitiepaard is. Ieder paard waar een Sinterklaas op rijdt al is het in Workum of Venlo wordt Amerigo genoemd. De toevoeging dat Amerigo een politiepaard is en geboren in 1982 is dus niet op zijn plaats." Cumulus 30 mei 2008 14:44 (CEST)

Amerigo is een politiepaard van Wiersinga. Het dier heette al zo voordat het werd gebruikt bij de intocht van Sinterklaas. Pas bij de tv-intocht in Elburg werd voor het eerst de naam genoemd. Dat het paard ook in Workum of Venlo zo wordt genoemd, is een gevolg daarvan. Wiersinga is inmiddels hoofd koets- en rijstal van de koninklijke stallen en loopt jaarlijks als zwarte piet naast 'zijn' Amerigo. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Wjong (overleg · bijdragen)

Wederom ONJUIST. Het paard werd daarvoor ook bij naam genoemd. Zo heette het paard van de landelijke intocht daarvoor Jasper. Dus, reden is wederom ongegrond! Overigens, volgens mij is het Wiersinga zelf niet die naast Amerigo loopt. CestMoi 30 mei 2008 17:49 (CEST)

Ik ben het in dezen eigenlijk met Cumulus eens als hij zegt "Als wij spreken over Amerigo, spreken we over het mytische paard Amerigo, het rijdier van Sinterklaas. Niet over een politiepaard." Dat neemt niet weg dat op het artikel wel vermeld kan worden hoe Amerigo in werkelijkheid aan zijn naam is gekomen, namelijk als gevolg van het feit dat er een politiepaard met die naam was dat ingezet werd bij de intocht, en dat die naam daarna is "blijven hangen". Het lijkt mij dat dit toch geen hooglopende meningsverschillen hoeft op te leveren? Lexw 30 mei 2008 21:38 (CEST)

Dan nog is het onzin. "ALs wij spreken over Amerigo...", over wie gaat het dan? Over Koningin Cumulus? Onzin dus. CestMoi 2 jun 2008 19:34 (CEST)
Inderdaad. Amerigo (het paard) is dus helemaal niet mythisch zoals Cumulus steeds zegt, maar stamt gewoon uit 1982. Het paard an sich is dat wel. Pieter2 2 jun 2008 19:41 (CEST)

Andere titel[bron bewerken]

Zou "Naam van het paard van Sinterklaas", geen betere titel zijn? Nu blijkt dat hij in verschillende regio's en tijden verschillende namen had.Nicob1984 6 dec 2010 15:47 (CET)

Beter lijkt mij: "Paard van Sinterklaas". --Denkhenk 6 dec 2010 17:32 (CET)
Paard van Sinterklaas blijkt al te bestaan. Ik vraag me af wat dan nog het nut is van deze pagina. Kan dit geen dp worden naar Amerigo Vespucci (persoon), Amerigo Vespucci (schip) en Paard van Sinterklaas? Nicob1984 7 dec 2010 14:34 (CET)
Een dp met de diverse Americo’s lijkt mij wel wat. De dp van “Paard van Sinterklaas” kan dan een volwaardig artikel worden door met de inhoud van "Naam van het paard van Sinterklaas" verder te gaan. Deze laatste kan vervolgens opgeheven worden. --Denkhenk 7 dec 2010 19:48 (CET)
Nee, we indexeren niet op voornaam. — Zanaq (?) 6 jan 2016 17:54 (CET)

2015[bron bewerken]

Anno 2015 is er blijkbaar met het bovenstaande idee niets gebeurd. Ik als Vlaming stoor met toch een beetje aan de titel. Mits dat het paard in Vlaanderen een andere naam draagt. (blijkbaar ook in Nederland wijzigingen af en toe) Voor de verschillende Americo's een apart artikel creëren (zoals hierboven voorgesteld) lijkt me wat overdreven. Maar de huidige situatie zaait wat verwarring voor de Vlamingen naar mijn mening. Is het niet beter om alle info op Paard van Sinterklaas te zetten en te werken met een Zie-artikel-sjabloon voor de twee andere betekenissen die nu op de dp staan? Globe.svg Druyts.t overleg 2 dec 2015 15:06 (CET)

Het is hierboven al goed uiteen gezet. Het lijkt mij dan ook een kwestie van vjvegjg. Dqfn13 (overleg) 6 jan 2016 15:34 (CET)
Eventueel zou een artikel Amerigo (paard) nog mogelijk zijn, maar dan zou het echt alleen maar moeten gaan over dat specifieke paard, dat 20 jaar bij de intocht in Nederland 'dienst' heeft gedaan ([1]). Zitten we wel nog met de overige betekenissen op de DP Paard van Sinterklaas. Een Amsterdamconstructie zou misschien een idee zijn, want die films lijken me echt niet zo bekend en een artikeltitel Paard van Sinterklaas (paard) ziet er wel erg vreemd uit. Paul B (overleg) 6 jan 2016 15:38 (CET)
Ik als Nederlander stoor me ook aan deze titel; en met name de zin "Sinds deze intocht [1990] is de naam Amerigo algemeen ingeburgerd als verwijzing naar het paard van Sinterklaas" die volkomen bronloos is. Het klopt dat het paard met enige regelmaat zo genoemd wordt, maar "algemeen ingeburgerd" is het zeer zeker niet, of de mensen in mijn omgeving zijn een totaal verkeerde afspiegeling van de bevolking. Van Amerigo kan een dp gemaakt worden naar onder andere paard van Sinterklaas. In dat lemma kan alles over het paard - niet alleen de naam, maar ook kleur, traditie, geschiedenis, etc. - verteld. Dus inderdaad: VJVEGJG CaAl (overleg) 6 jan 2016 15:49 (CET)
Niets mis met een titel als Paard van Sinterklaas (paard), maar is het voorstel van Paul B zeer werkbaar, behalve dat ik de gewone dp zo zou laten en alleen het artikel Amerigo zou hernoemen. Het voorstel van Paul B is (volgens mij) het verplaatsen van Paard van Sinterklaas naar Paard van Sinterklaas (doorverwijspagina) en vervolgens Amerigo naar Paard van Sinterklaas met bovenin {{ziedp}}. Amerigo kan een redirect daarheen blijven, want we indexeren niet op voornaam. — Zanaq (?) 6 jan 2016 18:00 (CET)
Beter laat dan nooit: Uitgevoerd Uitgevoerd Globe.svg Druyts.t overleg 13 jan 2018 13:26 (CET)
Kan Amerigo naast het paard geen dp worden naar de internationaal veel bekendere Amerigo als schip en als de schrijver waar Amerika en het paard naar genoemd is (Vespucci)? Norbert zeescouts (overleg) 13 jan 2018 13:34 (CET)
Amerigo hoeft geen dp tbv. Vespucci te worden aangezien we niet op voornaam indexeren. — Zanaq (?) 13 jan 2018 15:11 (CET)
Het schip is in de wandeling beter bekend als de Amerigo dus een dp kan als huishoudelijke pagina hier geen kwaad. Norbert zeescouts (overleg) 13 jan 2018 15:24 (CET)
Voor het schip eventueel wel. Mijn opmerking betrof slechts de persoon. — Zanaq (?) 13 jan 2018 15:29 (CET)

Pensioen van Amerigo[bron bewerken]

Hallo allen, Hier staat inderdaad wat nu in het artikel genoemd wordt, Amerigo is met pensioen. http://www.nu.nl/binnenland/2663188/paard-van-sinterklaas-met-pensioen.html Vreemd genoeg heeft iemand mij gelinkt naar dit andere artikel van vorig jaar: http://www.eigenpaard.nl/nieuwsartikelen.aspx?articleType=ArticleView&articleId=932 Daarin staat dat Amerigo vorig jaar al overleden is. Weet iemand hoe dit zit? Is dat tweede artikel gewoon volledig onzin of zijn er ineens twee Amerigo's? Toevoeging: Aha ik heb intussen een nieuw artikel gevonden die de zaak verklaart: http://www.kovandijkvertelt.nl/2010/05/de-%E2%80%9Cechte%E2%80%9D-amerigo-is-nog-%E2%80%9Cspringlevend%E2%80%9D/

Artikeltitel[bron bewerken]

Pasrd van Sinterklaas (paard) klinkt wat dubbelop. Aangezien de andere betekenissen hiervan afgeleid zijn, is het niet beter om Paard van Sinterklaas als hoofdbetekenis te gebruiken? Hannolans (overleg) 22 feb 2018 23:10 (CET)

Zeker niet. — Zanaq (?) 22 feb 2018 23:15 (CET)
Zijn er andere opties om van paard paard af te raken? Hannolans (overleg) 22 feb 2018 23:23 (CET)
Waarom? Er is geen enkel probleem. — Zanaq (?) 23 feb 2018 19:00 (CET)
Het is tweemaal hetzelfde woord in de titel en het is niet helemaal correct. Het is eigenlijk geen paard maar een personage/figuur/mythisch dier uit het verhaal van Sinterklaas dat in verhalen en liedjes voorkomt. Hannolans (overleg) 23 feb 2018 20:25 (CET)

Externe links aangepast[bron bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Paard van Sinterklaas (paard). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 20 jan 2020 12:48 (CET)

Tegenstrijdige berichten rondom overlijden paarden[bron bewerken]

Nieuwsberichten over het overlijden van diverse paarden, maken gebruik van de vermelding dat het paard 'jarenlang' werd gebruikt bij de intocht. Zoals vandaag ook weer met het paard Mentor. Kennelijk werd er voorafgaand aan het paard 'Ozosnel' ook nog een ander paard (Okki) gebruikt. Weet iemand hoe het nu echt zit? Ik heb het voor nu een beetje weten op te lossen, maar als iemand weet hoe de vork in de steel zit, zou diegene het wellicht nog verder kunnen verfijnen. Jan Willem (overleg) 21 mei 2021 15:45 (CEST)

Zodra er een schimmel komt de overlijden die bijvoorbeeld een lokale intocht heeft gedaan, wordt er al gelijk gesproken over "het paard van Sinterklaas". Ik denk dat deze pagina vooral moet houden bij de schimmels gebruikt tijdens de landelijke intocht. Het paard Mentor is, zoals ik lees, gebruikt tijdens het Sinterklaasjournaal en Amsterdamse intocht, maar niet tijdens de landelijke intocht.Lobo151 (overleg) 10 jun 2021 19:09 (CEST)