Overleg:Pachacamac

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ik ken van Levensbeschouwelijke vorming een heel ander verhaal, dus iets aan dit verhaal zal niet kloppen. Er is voor de Inka's een heel ander scheppingsverhaal en daar was ik naar opzoek.

Scheppingsverhaal[brontekst bewerken]

Pachacamac (Patjaakamak), de zon kwam op boven het Titicaca (Tietiecaacaa) meer. Pachacamac gaf overdag genoeg licht voor de hele wereld, maar ’s nachts was de hemel leeg dus vulde hij de hemel met sterren en planeten. De maan was zijn vrouw, Pachamama (Patjaamamaa), en samen hadden zij de macht over de hemel en aarde. Pachacamac haalde uit stenen de eerste mensen, maar die mensen begrepen niet hoe ze moesten leven. Pachacamac en Pachamama kregen kinderen en zorgden dat hun kinderen de mensen leerde overleven en meer. Zo gingen de kinderen op pad, de zoon leerde de mensen huizen bouwen en het land bewerken. De dochter leerde de mensen kunst, koken en weven. “Leer de mensen dat ze aardig en eerlijk moeten zijn. Ik zal licht en warmte geven, iedere dag weer. Maar zorg ervoor dat ze hun scheppers niet zullen vergeten.” Zei Pachacamac tegen zijn kinderen. De zoon van Pachacamac was de eerste Inka en zijn zus, die ook zijn vrouw was, had de macht over de mensen. De eerste Inka en zijn vrouw gingen opzoek naar een goede leefomgeving voor de mensen. Wanneer ze een pauze hielden staken ze een gouden stok in de grond, dat was een plaats voor een stad. Toen ze aangekomen waren bij de vallei van Huanacauri (Huwaanaakouwrie) verdween de gouden stok in de aarde. Inka besloot op deze plek een zonnetempel te gaan bouwen, zodat de mensen hier konden gaan wonen. Inka en zijn vrouw gingen allebei een andere kant op om volkeren te verzamelen. Inka ging naar het noorden en zijn vrouw naar het zuiden. De kinderen van de zon waren prachtig en wisten alle wetten van Pachacamac en spraken er met elkaar over. Heel veel mensen vonden het zo interessant dat ze weg gingen van hun huis, mee naar de vallei van Huanacauri, en al gauw gingen er veel mensen mee uit het dorp. De mensen die met Inka’s vrouw mee gingen vestigden zich in het zuiden Hurin-Cuzco dat betekend de zuidelijke stad. Z o deed Inka precies hetzelfde, hij vestigde zijn stad in het noorden van de vallei en noemde de stad Hanan-Cuzco dat noordelijke stad betekend. Vanaf toen was er een noordelijke en zuidelijke helft van het Inka dorp, dat stond voor het mannelijke en vrouwelijke geslacht.


- Hoe is dag en nacht ontstaan? Door de zon die ’s avonds weer verdween, zijn vrouw was de maan. - Hoe zijn mensen ontstaan? Uit bergen. - Hoe komen mensen aan hun vaardigheden? Die hebben de kinderen van de zon en de maan hen geleerd. - Hoe zijn dorpen ontstaan? Door het samenkomen van mensen. - Hoe zijn de geslachten man en vrouw ontstaan? Door de noordelijke en zuidelijke scheiding van het dorp. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.171.156.80 (overleg · bijdragen)