Overleg:Pakubuwono VIII van Surakarta

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voorstel aangepaste tekst[brontekst bewerken]

Ik heb een poging gedaan de tekst wat te verduidelijken...

Pakoeboewono VIII van Soerakarta (Soerakarta, 20 april 1789 - aldaar, 28 december 1861), officieel "Z.H Dalam ingkang Sinuhun Kanjeng Soesoehoenan Prabhu Sri Pakoe Boewoeno VIII Senapati ing Alaga Ngah 'Abdu'l-Rahman Saiyid ud-din Panatagama [Sunan Ngabehi]" geheten, was van 1858 tot 1861 de regerende Soesoehoenan van Soerakarta.

Hij was de zoon van de vierde soesoehoenan, en werd geboren in de kraton van Soerakarta. Hij kreeg als prins de naam "Bandara Radin Mas Kusen". Toen hij op 5 oktober 1857 als kroonprins werd aangewezen voerde hij de titel "Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara Sudibya Rajaputra Narendra ing Mataram". Hij regeerde van 1858 tot 1861.

Pakoeboewono VI was door Nederlands ingrijpen afgezet en in ballingschap gestuurd. De troonsopvolging in Soerakarta was door dit ingrijpen verstoord en Pakoeboewono VIII volgde op 10 mei 1858 zijn jongere broer op. Voor de normen van die tijd waren beide Soesoehoenans al oude mannen toen zij opvolgden. De nieuwe soesoehoenan werd op 17 mei met de keizerskroon van Soerakarta gekroond.

Hij werd op 23 oktober 1844 luitenant-kolonel Honorair van het Nederlands Indisch Leger maar diende al voor die datum in Batavia en Buitenzorg als adjudant van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Op 23 oktober 1861 werd de soesoehoenan tot generaal-majoor Honorair van het Nederlands Indisch Leger bevorderd. Hij was commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Pakoeboewono VIII was een moslim en huwde twee vrouwen. Zijn eerste echtgenote Ratu Kinchana was de kleindochter van de vierde soesoehoenan. Hij verwekte twee zoons en vier dochters en stierf op 28 december 1861 in zijn Kraton. Zijn lichaam werd in het mausoleum in Imagiri bijgezet[1]. Zijn opvolger was een zoon van Pakoeboewono VI waarmee de troonsopvolging weer in de oudere lijn was hersteld. De twee zoons van Pakoeboewono VIII volgden hun vader niet op.

Er blijven toch nog wat resterende vragen:

  • Is het gebruikelijk de Soesoehoenan met hoofdletter te vermelden in lopende tekst of niet. Beide vormen komen voor in de eerste versie van dit lemma ?
  • Voor "kraton" wordt nu verwezen naar een dp-pagina. Welke betekenis wordt hier gewenst?
  • Bij de troonsopvolging van Pakoeboewono VI door Pakoeboewono VIII wordt vermeld dat beide Soesoehoenans al oude mannen waren toen zij "opvolgden". Worden hier VI en VIII bedoeld?
  • Als Pakoeboewono VIII zoon is van de vierde soesoehoenan, en zijn eerste echtgenote een kleindochter van de vierde soesoehoenan, is hij dan met zijn nichtje getrouwd ?
  • Hij werd opgevolgd door een zoon van Pakoeboewono VI, is het nuttig hierbij te vermelden dat dit zijn oudere broer is? Dus "een zoon van zijn oudere broer Pakoeboewono VI"? Waarom wordt in het artikel van deze laatste verwezen naar de "grootoom", als het gewoon de oom is?

84.194.146.122 5 apr 2011 13:42 (CEST)[reageer]

Antwoord[brontekst bewerken]

Geachte 84.194.146.122, dat zijn goede vragen!

  • Soesoehoenan wordt net als Keizer of Koning met een hoofdletter geschreven wanneer het deel van de titel is, vgl. "Koning Albert" anders niet.
  • Die Kraton (wel met hoofdletter als geografische aanduiding) is gerepareerd
  • Ja, zij waren tussenpausen.
  • Ja, er werd kennelijk veel binnen de familie gehuwd.
  • Die oom en oudoom zijn een verwisseling. In de bronnen worden personen en "rugnummers" ook verwisseld zodat het lastig is om de familie correct te beschrijven! Robert Prummel (overleg) 9 apr 2011 14:11 (CEST)[reageer]

-wono of -wana[brontekst bewerken]

Misschien kan -wono ook, hoewel -wana in de meerderheid lijkt. Het verschil zou ook nog te verklaren kunnen zijn door verschillen in taal of dialect. De Indonesische en Javaanse Wikipedia schrijven -wana.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor voorgangers en opvolgers. ErikvanB (overleg) 12 okt 2022 18:26 (CEST)[reageer]