Overleg:Pannonische vlakte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dikgedrukt[bewerken]

Als, Slowakije dikgedrukt staat, waarom Servië bijv. niet? Volgensmij ligt Servië voor een groter deel op de vlakte dan Slowakije. Al deci? 12 jun 2006 17:10 (CEST)

Omdat het Engelse stuk, waaruit het onze is overgenomen, hinkt op twee gedachten. Oorspronkelijk ging het alleen om de vlakte, later hebben anderen ook de zgn. peripannonische gebieden in het artikel willen onderbrengen. Ik ga een en ander hier weer terugbrengen tot de oorspronkelijke, beperkte, definitie. --Vulpes 28 feb 2007 10:44 (CET)

Alternatieve namen[bewerken]

Ik heb even gegoogeld en kom voor Nederlandse referenties tot de volgende getallen:

  • karpatenbekken 361
  • karpatische bassin 25
  • pannonische vlakte 351

Ik heb een redir gemaakt voor karpatenbekken, het bassin heb ik maar achterwege gelaten --Vulpes 27 feb 2007 15:58 (CET)

Ter kennisname. In Hongarije is de uitdrukking Karpatenbekken gebruikelijk. Maar het lemma op de Hongaarse WP gebruikt een afwijkende begrenzing van het gebied. Namelijk de Pannonische vlakte plus de aangrenzende bergen tot aan de waterscheiding. Dus inclusief geheel Slowakije en het Transsylvanisch plateau. Zo valt het Karpatenbekken samen met het territoir van het historische koninkrijk Hongarije. Of dat een in Hongarije gebruikelijke definitie is, durf ik niet te zeggen. --Vulpes 28 feb 2007 10:08 (CET)

Balkan - Tsjechië[bewerken]

Opgemerkt werd dat de vlakte deels begrensd wordt door het Balkangebergte. Volgens het betreffend lemma ligt dat echter geheel in Bulgarije. Dat rijmt niet, ik heb de vermelding van de Balkan hier daarom verwijderd. De Balkan wordt natuurlijk nog wel genoemd in Engelse (en Duitse) WP waaruit ons stuk overgenomen is. Niet echter in de Hongaarse. --Vulpes 28 feb 2007 10:08 (CET)

Ook Tsjechië lijkt me buiten dit gebied te vallen, ik het de verwijzingen naar Tsjechië dus eveneens gesloopt.

Een kaart zou meer dan welkom zijn, maar ik heb nog niets kunnen vinden anders dan het piepkleine ding bij het Franse lemma, waarvan het copyright dubieus is. Ik ga nog op zoek naar een externe link naar een kaart. --Vulpes 28 feb 2007 12:34 (CET)

Culturele eenheid?[bewerken]

De opmerking dat de P.vlakte een culturele eenheid vormt, is m.i. een losse flodder. Van de ene kant kun je zeggen dat die eenheid zich ook tot de omringende gebieden uitstrekt, van de andere kant is het natuurlijk ook een multiculti lappendeken. Dat kun je zo niet even afdoen. Mijn voorstel is om dit artikel te beperken tot de geografie. --Vulpes 28 feb 2007 10:44 (CET)