Overleg:Par (golf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PAR

Het woord "par" zou zijn afgeleid van de beurstermijn "Pari" wat aangeeft, dat een voorraad boven of onder zijn normale of "pari" (zeer goed gemiddelde) waarde/cijfer kan staan.

In 1870, vroeg Mr.AH Doleman, een schrijver, aan de golfprofessionals David Strath en James Anderson, welke score de "Belt" zou winnen, de toenmalige trofee voor "Het Open", in Prestwick, waar het het jaarlijks Britse Open vanaf 1861 tot 1870 werd gehouden.

Strath en Anderson zeiden dat een vlekkeloze ronde een score van 49 slagen, voor de toen twaalf holes van Prestwick, zou moeten opleveren.

Mr.Doleman noemde dit toen de Par van de golfclub Prestwick.

Later won Young Tom Morris met een score van twee slagen "boven Par" over 36 holes (3x12holes).Een andere mening is nog simpeler.


Komt het woord "Par" daadwerkelijk uit de golfsport?

Simpel gezegd : "Nee"!

Ik zal een kleine uitleg geven.

"Par" is een woord, dat, lang voordat het een golfuitdrukking werd, door iedereen in de Engels-talige landen werd gebruikt.

De algemene uitleg voor PAR is gemiddeld, gewoon of gebruikelijk.

Toen de term in het jargon van de golfsport (ongeveer in 1870) het leven zag, werd het vaak tezamen gebruikt met het woord "bogey".

In die tijd stond het woord bogey voor ideale score en werd in het algemeen meer gebruikt dan de term "Par".

In de loop van tijd kregen de twee termen hun eigen plaats in de golfsport. "Par" stond voor de ideale score van de beste golfers, terwijl "bogey" meer de score van de recreatie golfer aangaf, die daar heel blij mee was.

Dit was dan één boven "par" .

Dat het woord PAR afgeleid zou zijn van: Professional Average Result, is overigens wel een leuke vondst.