Overleg:Parhelium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op de engelse versie en:Sun dog staat "relatively common" (i.e. 't komt nog al eens voor). Hier op de NL versie staat "niet veel voorkomend". Wat zal het zijn mensen?
Hier [1] staat een plaatje van een "bijzon". Lijkt er ook veel op. Alternatieve naam?
--Johjak (!) 15 mrt 2006 22:13 (CET)

Dames en heren, dit is typisch een verschijnsel wat juist veel voorkomt, maar vrij vaak niet zo erg opvalt. Daardoor denken mensen dat het niet veel voorkomt.
Maar een kring om de zon, een bijzon, of een combinatie van beide zie ik behoorlijk vaak in de hemel. Veel vaker dan bijvoorbeeld een regenboog, die zelfs vrij zeldzaam is naar mijn ervaring/waarneming.
Verder mis ik ook de uitleg in het artikel dat het niet alleen te zien is in Cirrus, maar ook in Cirrostratus, een egale laag cirriforme bewolking, waarin halo's juist nog vaker te zien zijn, en bijvoorbeeld ook in de bovenkant van aambeeldvormige Cumulonimbus-wolken, als de zon daar doorheen schijnt.
Jongeduard 3 apr 2009 20:36 (CEST)

- Zojuist allerhande verduidelijking en uitbreiding doorgevoerd (inclusief de cirrostratus). Dan een ander punt: is het wel zo zinvol om de pagina 'parhelium' te noemen? Dit is uiteraard de wetenschappelijke term, maar die is alleen bekend bij specialisten. Een geïnteresseerde leek zal veel eerder op 'bijzon' zoeken; in het artikel zelf kan dan de wetenschappelijke terminologie worden verstrekt. Drabkikker (overleg) 25 dec 2014 15:07 (CET)

Alle halo's samenvoegen op één pagina?[bewerken]

Het is de vraag hoe zinvol het is om elk type halo een eigen pagina te geven, zoals nu het geval is (ook in de Engelse Wikipedia overigens). Het gaat tenslotte om één familie, namelijk lichtverschijnselen aan de hemel die hun oorsprong vinden in ijskristallen.[1] Gezien de relatieve onbekendheid bij het grote publiek zou een gezamenlijke pagina ten goede komen aan het overzicht en een beter begrip van de ontstaansprocessen. Ook zou dat overlappende informatie voorkomen: nu moet er bijvoorbeeld op elke halogerelateerde pagina het hele ijskristallen-verhaal worden uitgelegd, wat op een gezamenlijke pagina slechts één keer zou hoeven.

Mijn voorstel is daarom om alle halovarianten in de huidige pagina onder te brengen en ieder (gangbaar) type zijn eigen subsectie te geven. Graag uw mening. Drabkikker (overleg) 14 feb 2015 16:14 (CET)

  1. http://www.keesfloor.nl/artikelen/diversen/halo/halo.htm