Overleg:Partij voor de Vrijheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archiefoverzicht
Filing cabinet icon.svg
Gelieve 6 maanden na het laatste antwoord
het overleg te archiveren.
dit sjabloon

Politieke richting[bewerken]

(Onderstaand commentaar is verplaatst van Overleg:Partij voor de Vrijheid/archief 5 naar hier.)

Over de politieke richting van de PVV: Er staat nu dat de partij "economisch centrum-links" zou zijn. Maar alle economische partij-programma-punten zijn conservatief (behoudend) of uiterst rechts van aard. Ten eerste is de PVV tegen subsidies (=economisch rechts), voor het extra steunen van de ondernemers t.o.v. de onderklasse (=economisch rechts), voor het verplicht te werk stellen van mensen met een uitkering (=economisch rechts), voor het afpakken van uitkeringen voor wie het Nederlands niet beheerst (=economisch rechts), en vóór het invoeren van één vlak-tax ZONDER uitzondering voor de onderkant van de samenleving (=economisch zeer rechts/libertarisch). Op geen enkele wijze kan dus geconcludeerd worden dat de PVV "economisch links" zou zijn, integendeel! Inmiddels staat op mijn overleg-pagina dat ik "dubieuze bewerkingen" heb gedaan, maar alle feiten die ik net heb opgenoemd wijzen erop dat deze bewerkingen gebaseerd zijn op wat er letterlijk in het partij-programma van de PVV staat. De partij claimt bovendien ZELF dat zij de meest anti-linkse partij van Nederland zijn, iets wat de meeste tegenstanders ook bevestigen, dus kan er onmogelijk discussie over bestaan dat de PVV als onvervalst RECHTS kan worden bestempeld. Ten derde: Op de wiki in andere talen staat duidelijk dat de PVV rechts is, op de Engelse versie staat zelfs "extreem rechts" vanwege de nationalistische en aan fascisme grenzende programma-punten. Ten vierde toont de Europese samenwerking met allerlei andere extreem-rechtse partijen zoals Vlaams-Belang, Front National, FPÖ en Lega Nord aan dat de PVV in die hoek kan worden ingedeeld, dat die partijen het dichtst bij de richting van de PVV liggen. Dus dat er ook maar één millimeter "links" zou zijn aan de PVV is dus wat mij betreft absolute kolder! De enige reden die ik kan bedenken is het hoefijzer-model, die stelt dat totalitaire regimes aan zowel de linkerkant als rechterkant van het spectrum vanwege hun extreme opvattingen op elkaar lijken, maar bij de PVV is uiteraard geen enkele sprake van een "totalitair regime", dus ook dat argument kan de prullenbak in! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 217.121.245.234 (overleg · bijdragen) 1 nov 2014 04:28‎ (CET)

(Einde verplaatsing.)
Voor de eerdere discussie over dit onderwerp, zie hier. - ErikvanB (overleg) 1 nov 2014 16:14 (CET)

Uit die eerdere discussie is niet af te leiden dat er enig argument is om van "centrum=links" te spreken. Waar dit vandaan komt is inderdaad moeilijk te vatten. Ik vermoed dat veel PPV'ers dit als een belediging zouden opvatten. De anoniem hierboven heeft natuurlijk op een aantal punten gewoon gelijk: de PVV betuigt zelf verwantschap met andere Europese partijen die als uiterst rechts te boek staan, en zet zich voortdurend af tegen alles wat ook maar enigszins als "links" gezien kan worden.

Wat verhelderend werkt: tik op de website van de PVV in de zoekfunctie het woord "links" in: [1] Een interessante serie tirades verschijnt (vet toegevoegd):

- "Ik zie te vaak een soort links-liberaal onderwijs, waar leerlingen worden gekneed in klimaatdenken, in gelijkheidsdenken en vooral in de weg-met-ons -ideologie die je steeds weer tegenkomt"
- "Met elk afgehakt hoofd gaat er weer een linkse illusie tegen de grond"
- "Gaat u er nu eindelijk voor zorgen dat illegalen daadwerkelijk uit Nederland vertrekken en niet opgevangen of verzorgd worden door linkse burgemeesters?"
- "Teeven is de linksbinnen van de PvdA"
- "Links heeft niet het monopolie op fatsoen"
- "onze contributie aan de EU, uitkeringen aan kansloze immigranten, de publieke omroep en andere linkse hobby's"
- "En die zelfs welbewust wordt aangewakkerd door linkse kosmopolitische partijen, die er vanuit hun eigen duistere ideologie alles aan willen doen..."
- "Schultz vertelt alleen nog linkse sprookjes en pleegt daarmee hoogverraad aan de automobilist"
- "het onderwijs en vooral die gremia die ik zojuist noemde zijn en blijven ondertussen uitgesproken links."
- "al onze kiezers ergeren zich groen en geel aan de linkse agitprop en de PVV-bestrijding"
- "Bent u het met mij eens dat de linkse dominantie te groot is?"
- "voor massa-immigratie, voor linkse hobbysubsidies en ontwikkelingshulp"
- "De linkse partijen tuimelen zowat over elkaar heen om te pleiten voor een veel ruimere toelating van Syriërs. En onder die linkse partijen versta ik natuurlijk ook de VVD"
- "de EU, op ontwikkelingshulp, op subsidies, op die malle windmolens, op massa-immigratie en andere dure linkse hobby's
- "overwegende dat ook het naar links hellende NOS Journaal hier zal uitzenden"
- "Deze VVD-staatssecretaris is daarmee de koning van links en de beste slaaf die de PvdA zich maar kan wensen."
- "Ik verwijs naar de serie van linkse besluiten die tot nu door deze staatsecretaris zijn genomen. En ik hoop dat die reeks nu wordt onderbroken door een ferm rechts VVD-besluit.
- "die reeks van softe, linkse gutmensch-besluiten kan nu worden doorbroken"
- "onzin-uitgaven en geldsmijterij aan linkse hobbies"
- "zoals linkse lobbyclubs als milieudefensie betogen"
- "Deze staatssecretaris van het generaal pardon zet een verschrikkelijke linkse traditie voort!"
- "Je kunt het ook chantage noemen, waar de hele linkse kerk standaard intuint"

Duidelijker kan nauwelijks: alles wat ook maar even links genoemd kan worden is vanuit PVV-standpunt ongeveer het ergste dat er is. Vanuit PVV-standpunt is zelfs de VVD links. De PVV positioneert zichzelf dus uitgesproken rechts van de VVD. De PVV aanduiden als links of centrum-links is duidelijk onhoudbaar. Paul K. (overleg) 3 nov 2014 19:41 (CET)

WP:GOO wel eens gelezen?
Ook wat mooie voor je overzicht trouwens: de PVV'er Martin Bosma heeft in 't verleden bij Paul&Witteman de PVV de enige echte linkse partij genoemd en de ex-PVV'er Joram van Klaveren is uit de PVV gestapt omdat deze te links is geworden (op economisch vlak). Onze premier Mark Rutte vindt de PVV overigens eveneens een linkse partij.
Et cetera.
Met liefdevolle groet, uw man Knowalles 3 nov 2014 22:20 (CET)
Twee dagen vóór de gemeenteraadsverkiezingen zegt Rutte dat de PVV "uit het rechtse kamp vertrokken is" en links geworden is. En Wilders antwoordt dat Karl Marx "zijn vingers zou aflikken" bij het beleid van Rutte.
Duidelijk verkiezingspropaganda van twee kanten: twee politici die beiden "links" zien als iets dat helemaal verkeerd is, en dan elkaar in diskrediet proberen te brengen door de ander met "links" in verband te brengen. Misschien aardige verkiezingspropaganda, maar hier natuurlijk geen argument. De PVV aanduiden als "links" is onhoudbaar. Paul K. (overleg) 5 nov 2014 13:27 (CET)
Neem rustig WP:GOO en het eerdere overleg door voordat je dubieuze wijzigingen doorvoert svp.
Met liefdevolle groet, uw man Knowalles 5 nov 2014 21:49 (CET)

Het is hoe dan ook duidelijk dat de PVV op sociaal-economisch gebied een aantal standpunten rechtstreeks heeft gekopieerd van partijen helemaal aan de andere kant van het politiek spectrum, m.n. de SP. Of je de PVV op grond hiervan meteen tot "centrum-links" kunt bombarderen waag ik enigszins te betwijfelen. Door de bank genomen is de koers van de PVV natuurlijk rechts tot zeer rechts. Ik zie wel dat de nuancering Centrum-links op sociaal-economisch gebied er reeds bij staat, dat lijkt me iig een minimumvereiste als het dan al zo geformuleerd moet worden. De Wikischim (overleg) 8 nov 2014 14:02 (CET) P.S. na alles nog eens goed doorgelezen te hebben concludeer ik dat de toevoeging centrum-links in de infobox beter gewoon weg kan. Bij het partijprogramma kan uiteraard wel staan dat een aantal standpunten van partijen als de SP zijn gekopieerd, m.n. op sociaal-economisch gebied (lijkt me zelfs een noodzakelijke toevoeging). Dat doet echter niets af aan het feit dat de algehele koers van de PVV gewoon (zeer) rechts is, dus is het misleidend om links in de infobox te zetten. De Wikischim (overleg) 11 nov 2014 10:12 (CET)

Je kunt de genuanceerde paragraaf 'Richting' in het artikel in de infobox niet eenvoudig samenvatten als 'rechts', ook omdat er zo te zien de nodige ontwikkeling plaats heeft gevonden. Maar je kunt wel gerust deze kwalificatie weglaten uit de box, het is maar een infobox, en de kwalificatie 'ideologie' zegt al een boel voor degenen die deze pagina raadplegen. Glatisant (overleg) 11 nov 2014 14:41 (CET)
Zwaar tegen De Wikischim's et. al. voorstel want niet door literatuur ondersteund. Dan beter helemaal leeg laten en in de tekst uiteenzetten. Alleen rechts is te summier en niet duidelijk genoeg, zeker bij zo'n complexe partij als de PVV. --Kalsermar (overleg) 11 nov 2014 16:03 (CET)

Ik heb de politieke richting voorlopig dan maar weer even helemaal weggehaald uit de infobox, als een soort compromis. Dat lijkt me voor nu de best denkbare oplossing. Verder protesteer ik heftig tegen zowel deze beledigende bewerkingssamenvatting als tegen het feit dat Kalsermar het hierboven over De Wikischims voorstel heeft, terwijl de versie die ik vanmorgen terugzette eerder al door een stuk of drie andere gebruikers was hersteld. De Wikischim (overleg) 11 nov 2014 16:16 (CET)

Je protesteert heftig dat ik een door jouw voorgestelde versie jouw versie noem? Nou, mijn nederige excuses dan maar, ik zal het nuanceren. apart trouwens dat je in je samenvatting schrijft dat alleen "rechts" te summier is nadat je ten minste tweemaal alleen "rechts" had toegevoegd nadat het verwijderd was omdat het, in essentie, te summier is!--Kalsermar (overleg) 11 nov 2014 16:22 (CET)
Dat terugzetten deed ik voordat ik de bijdrage hierboven van Glatisant zag. De Wikischim (overleg) 11 nov 2014 16:26 (CET)

De PVV alleen maar rechts noemen (vanwege hun nationalistische doelstellingen) is mijns inziens inderdaad te kort door de bocht. De PVV neem zeker ook sociale en soms zelfs socialistische standpunten in. Er moet toch zeker literatuur te vinden zijn waarin die combinatie van nationalistisch en socialistisch wordt benoemd. W\|/haledad (zegt u het maar) 11 nov 2014 16:30 (CET)

Zoals hierboven al opgemerkt: er is geen enkel steekhoudend argument aangevoerd om de PVV (de partij die bij uitstek vijandig staat tegen alles wat ook maar enigszins als "links" gezien kan worden) als "centrum-links" aan te merken.
Toch is dit de afgelopen dagen weer vier keer geprobeerd door gebruiker Knowalles en drie keer door gebruiker Kalsermar. Dat Kalsermar hier vandaag deze ongegronde bewering toch weer terugzet zonder op dat moment enig overleg gepleegd te hebben, en daarbij iemand die hierboven nette overlegbijdragen geplaatst heeft van "vandalisme" beschuldigt overschrijdt de grenzen van het fatsoen toch wel vrij ernstig. Paul K. (overleg) 11 nov 2014 17:07 (CET)