Overleg:Pedaal (fiets)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende tekst bevat onjuistheden:


Montage[bewerken]

Het linker pedaal wordt gemonteerd met linkse schroefdraad, om te voorkomen dat het loskomt door zogenaamde precessie. Hoewel het linkerpedaal rechtsom draait ten opzichte van de crank, drukt de kracht van de voet tegen de schroefdraad op een punt dat linksom draait, waardoor de buitenkant van de fitting door de wrijving langzaam linksom losgetrokken wordt. Dit betekent dat je bij de montage het linkerpedaal linksom moet vastdraaien.

Omdat het rechterpedaal aan de andere zijde vastzit, heeft dat gewone rechtse schroefdraad.

Bij het monteren kan het best het schroefdraad worden ingevet. Dit voorkomt roest en zorgt ervoor dat ze niet vast komen te zitten.


Commentaar:

1) Precessie is pas van belang bij hoge draaisnelheden en heeft niets te maken met het gebruik van een linkse of een rechtse schroefdraad.

-- Jawel, maar niet de 'gebruikelijke' precessie. Op de Engelse wikipedia is er een apart artikel over mechanische precessie, wat hier bedoeld wordt: http://en.wikipedia.org/wiki/Precession_(mechanical)

2)In eerste instantie zou men denken dat een linkerpedaal een rechtse schroefdraad moet hebben. Maar de as van het pedaal is gelagerd. Door deze lagering wordt de kracht op de as omgekeerd en dat is de reden waarom er een linkse schroefdraad moet zijn voor het linker pedaal en een rechtse schroefdraad voor het rechter pedaal.