Overleg:Percival Lowell

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Amateur ?[brontekst bewerken]

"Percival Lowell (Boston, 13 maart 1855 – Flagstaff, 12 november 1916) was een rijke, Amerikaanse amateurastronoom ..." ?
De volgende als astronoom bekende personen waren net als Percival Lowell niet afgestudeerd in de astronomie, maar net als hij wiskundigen. Zij worden desondanks allen beschouwd als (tevens) astronoom:

Astronomie (waartoe ook astrologie behoorde) werd in hun tijd als onderdeel van de wiskunde beschouwd. Laat nu Percival Lowell net als zij wiskunde hebben gestudeerd. Een amateur (uit het Frans liefhebber) is iemand die een bepaalde vaardigheid op niet-professionele basis uitoefent. Volgens het artikel ging Percival Lowell "Mars en astronomie in het algemeen ... bestuderen als een voltijds carrière". Tot aan zijn dood verrichtte hij vervolgens (voltijds) onderzoek op dit terrein. Volgens mij maakt dat hem een professioneel astronoom. Op de Engelstalige Wikipedia wordt hij niet als amateur bestempeld. Misschien kan je soms beter in het midden laten of iemand een beroeps of amateur was, en een stempel (oordeel) achterwege laten. De lezer kan zich dan zelf een mening vormen naar aanleiding van de feiten in het artikel. Tenzij er voldoende bronnen zijn die dit dit staven kunnen. Die zijn er ten tijde van dit schrijven niet bij dit artikel. Daarom verwijder ik het woord "amateur" nu maar, tot iemand met andere, door bronnen onderbouwde inzichten komt. Vr. groet, --oSeveno (Overleg) 16 jul 2015 15:55 (CEST)[reageer]