Overleg:Pest (ziekte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het stuk over pandemie op wikipedia staat vermeld dat ook vanaf het einde van de 19e eeuw tot halverwege de 30ste eeuw een pestplaag voorkwam. Dit kan ik nergens anders terugvinden. Ook wordt niet vermeld waar deze plaats vond. Kan iemand hier wat meer over vertellen??


Heet de boosdoener nu Brucella pestis of Yersinia pestis, zoals de Engelse wikipedia stelt? Ronald 17 mei 2003 13:46 (CEST)

oei, da's een goeie. Mijn Brucella komt uit een oude bron, en aan klassificaties van bacterien is nog het een en ander veranderd sindsdien. Wie het weet mag het zeggen (lees: schrijven). Koenb 18 mei 2003 22:34 (CEST)

Volgens Mitchell Beazley (1980) heet de bacterie Pasteurella pestis. Dat is waarschijnlijk van de tijd van Pasteur die onderzoek deed.Pieter 18 mei 2003 23:20 (CEST)

Winkler Prins en Britannica stellen beide dat het beestje Yersinia heet. Googelen op 'Pasteurella pestis' levert veel pagina's met Yersinia also known as Pasteurella. 'Brucella pestis' levert 0 (nul) hits... Ik zal er Yersinia van maken. Ronald 18 mei 2003 23:48 (CEST)

Potdrie, het staat er al! Ronald 18 mei 2003 23:49 (CEST)


Hé, niet dat ik er iets meer van weet, maar ik heb ergens opgevangen dat het pestvirus en het HIV-virus dezelfde werking hebben. Ze dringen beiden binnen in de witte bloedcellen, waarna ze in de lever? (opslaagplaats witte bloedcellen) aanvallen. Er zijn mensen die immuum zijn voor het HIV, omdat ze, doordat hun voorouders getroffen en immuum werden voor de pest, een soort beschermingscel hebben. Ik weet jammer genoeg de naam niet (meer), maar dit is zeker geen aprilgrap, en da's gemeend! Jürgen 1 apr 2004 21:34 (CEST)
Ik heb een keer een documentaire gezien die hierover ging. Het gen delta-32 zou zowel tegen de pest als tegen HIV beschermen. Laatst las ik een artikel in NRC-Handelsblad op de wetenschapspagina waarin dit weer in twijfel werd getrokken, maar de details weet ik niet meer. Jan Lapère 1 apr 2004 21:59 (CEST)
Juist, dat was het, delta-32. Ook gezien op NGC? (National Geographic Channel!?!?) Jürgen 1 apr 2004 23:23 (CEST)
Ja ik geloof dat het op NGC was. Overigens zijn documentaires gevaarlijke bronnen van kennis omdat ze zo overtuigend kunnen overkomen en er nooit op wordt teruggekomen als er een hypothese wordt verworpen! Ik vond hier meer informatie over de delta-32 hypothese en de verwerping daarvan: [1]. Ik heb het inmiddels in het stukje over de Pest verwerkt. Jan Lapère 2 apr 2004 15:14 (CEST)~

Moeten de artikelen Pest en Zwarte Dood niet worden samengevoegd? Avanschelven 26 jul 2004 16:19 (CEST)

Misschien m.n. de stukken over de "sociale" aspecten overhevelen naar de Zwarte Dood. Omdat niet altijd zeker is dat bij de Zwarte Dood ook altijd sprake was van de pest. Rikvado (overleg) 7 feb 2011 23:45 (CET)

Hier klopt iets niet, volgens mij. Er staat "in 1349 in Bergen door een schip met maïs uit Engeland ". Maar maïs komt uit 'de nieuwe wereld' en die was in 1349 nog niet ontdekt... Hoe zit dat?? Groet, Bontenbal 24 nov 2004 21:34 (CET)

Je hebt ongetwijfeld gelijk. De Noorse Wikipedia spreekt van korn, wat vast geen maïs betekent, maar gewoon graan. Dat maken we er voorlopig dan maar van, tot iemand kan aangeven wat dat schip precies aan boord had. Fransvannes 6 apr 2005 13:18 (CEST)
Korn betekent inderdaad gewoon graan in het Noors.Arthal 26 mrt 2007 21:55 (CEST)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 4 mrt 2008 23:38 (CET)

In het stuk over pandemie op wikipedia staat vermeld dat ook vanaf het einde van de 19e eeuw tot halverwege de 30ste eeuw een pestplaag voorkwam. Dit kan ik nergens anders terugvinden. Ook wordt niet vermeld waar deze plaats vond. Kan iemand hier wat meer over vertellen??

Waar staat dat? Ik zie niets, op pest niet en op pandemie niet. De dertigste eeuw is natuurlijk altijd onjuist. Bart (Evanherk) 12 mrt 2008 10:30 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pest (ziekte). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 aug 2018 03:55 (CEST)